Zakładam ten wątek z myślą o dziale "Kuchnie narodów" , i bardzo proszę o wklejanie tutaj linków z przepisami niepasującymi absolutnie do danej kuchni.
Jeśli ktoś znajdzie przepisy w innych działach, które nie powinny się tam znajdować, tez proszę o linki. Mam nadzieję że z Waszą pomocą, uda nam się troszkę posprzatac, ku uciesze wszystkim:))
Przepisy będziemy systematycznie przenosić, a wpisy automatycznie usuwać , aby uniknąć powtórek i zaoszczędzic sobie czasu.
Na razie tyle, bo zaczęłam miec spore wątpliwości co do kuchni polskiej. Są tam różne ciasta drożdżowe i inne ciasta. Ja bym chętnie je stamtąd wygruziła, ale nie wiem co na to moderatorzy. Generalnie mocno się zastanawiam nad tą kuchnią polską. Przepisy na leczo są w niej naprzykład, bo zrobione "po polsku" Może by tylko takie typowe dla regionów dania zostawic ? W kuchniach innych narodów też są ciasta, które wcale nie są ewidentnym przedstawicielem danej kuchni. W kuchniach narodów, z wypieków słodkich można by zostawic jedynie takie typowe dla danych regionów, np. kada dla kuchni kaukaskiej czy pahlava (ormiańska), baklawa (turecka), Całą resztę przerzuciła bym do ciast
I maleńka moja uwaga. Ja bym troszkę inaczej nazwała ten dział. Toż tu są przepisy z kuchni ukraińskiej, gruzińskiej, ormiańskiej i innych, byłych krajów dawnego ZSRR. Część potraw z tych kuchni, została niejako przyswojona w kuchni rosyjskiej, ale nie są to typowe dania kuchni rosyjskiej. Np. czebureki, mchali, beliaszi czy chaczpuri, które są rodem z Gruzji
Poprawna nazwa dania jest cevapcici , cevapi (cevap =kebab) , narodowe danie w Bosnii. Danie przyszlo na Balkan z Turkami i jest odmiana kebaba. W kuchni bulgarskiej nazywa sie kebabcheta. Cevapcici wystepuja we wszystkich kuchniach krajow Balkanskich , lecz pod innymi nazwami.
Poza blednym "a" w nazwie dania, przynaleznosc do kuchni tureckiej, arabskiej i bulgarskiej jest poprawna.
Użytkownik tineczka napisał w wiadomości: > Hmmm, co za glupie pytanie, jakbym nie byla pewna, to bym nie wymadrzala sie > tutaj!Poczytaj na temat historii "kebaba" i tez bedziesz wiedzial.
Zakładam ten wątek z myślą o dziale "Kuchnie narodów" , i bardzo proszę o wklejanie tutaj linków z przepisami niepasującymi absolutnie do danej kuchni.
Jeśli ktoś znajdzie przepisy w innych działach, które nie powinny się tam znajdować, tez proszę o linki.
Mam nadzieję że z Waszą pomocą, uda nam się troszkę posprzatac, ku uciesze wszystkim:))
Przepisy będziemy systematycznie przenosić, a wpisy automatycznie usuwać , aby uniknąć powtórek i zaoszczędzic sobie czasu.
Za pomoc z góry serdecznie dziękuję
Makusia
......
Na razie tyle, bo zaczęłam miec spore wątpliwości co do kuchni polskiej. Są tam różne ciasta drożdżowe i inne ciasta. Ja bym chętnie je stamtąd wygruziła, ale nie wiem co na to moderatorzy. Generalnie mocno się zastanawiam nad tą kuchnią polską. Przepisy na leczo są w niej naprzykład, bo zrobione "po polsku" Może by tylko takie typowe dla regionów dania zostawic ? W kuchniach innych narodów też są ciasta, które wcale nie są ewidentnym przedstawicielem danej kuchni. W kuchniach narodów, z wypieków słodkich można by zostawic jedynie takie typowe dla danych regionów, np. kada dla kuchni kaukaskiej czy pahlava (ormiańska), baklawa (turecka), Całą resztę przerzuciła bym do ciast
Krysiu, to wstawiaj linki jesli mozesz, a my w porozumieniu z adminami,i z pomocą Wikipedii, będziemy przenosic lub nie:)
To Makusia ma sporo roboty:))
I maleńka moja uwaga. Ja bym troszkę inaczej nazwała ten dział. Toż tu są przepisy z kuchni ukraińskiej, gruzińskiej, ormiańskiej i innych, byłych krajów dawnego ZSRR. Część potraw z tych kuchni, została niejako przyswojona w kuchni rosyjskiej, ale nie są to typowe dania kuchni rosyjskiej. Np. czebureki, mchali, beliaszi czy chaczpuri, które są rodem z Gruzji
Dobrze byłoby, żeby przepisy nie były by kopiowane z innych stron i wklejane jako swoje
Użytkownik Regina Florczak napisał w wiadomości:
> Dobrze byłoby, żeby przepisy nie były by kopiowane z innych stron i
> wklejane jako swoje
Takie przypadki również proszę zgłaszac do nas, tutaj lub na PW :)
Poprawna nazwa dania jest cevapcici , cevapi (cevap =kebab) , narodowe danie w Bosnii.
Danie przyszlo na Balkan z Turkami i jest odmiana kebaba.
W kuchni bulgarskiej nazywa sie kebabcheta. Cevapcici wystepuja we wszystkich kuchniach krajow Balkanskich , lecz pod innymi nazwami.
Poza blednym "a" w nazwie dania, przynaleznosc do kuchni tureckiej, arabskiej i bulgarskiej jest poprawna.
A skąd wiesz?
Hmmm, co za glupie pytanie, jakbym nie byla pewna, to bym nie wymadrzala sie tutaj!
Poczytaj na temat historii "kebaba" i tez bedziesz wiedzial.
Użytkownik tineczka napisał w wiadomości:
> Hmmm, co za glupie pytanie, jakbym nie byla pewna, to bym nie wymadrzala sie
> tutaj!Poczytaj na temat historii "kebaba" i tez bedziesz wiedzial.
a skąd wiesz?
Proszę mi tu nie spamowac
Makusiu, Bahusek sie tylko drazni ze mna, bo nikt inny by nie zrozumial Jego dobrych checi :)))))))))