Forum

Kuchenne porady

Pasteryzacja

• Autor: irenab Data: 2010-09-14 13:21:31

Witam.Mam pytanko jak pasteryzować fasolkę???zrobiłam fasolkę po bretońsku i chciałabym część jej zapasteryzować,czytałam niektóre rzeczy trzeba kilkakrotnie pasteryzować a jak jest z fasolką???i jak długo taka fasolka może stać w spiżarce??

• Autor: caroline1983 Data: 2010-09-14 17:09:22

Na szybkie zuzycie (do 2 tyg) możesz pasteryzowac 1 raz, tylko trzymaj potem w lodówce albo innym zimnym miejscu. Na dłuzsze przechowywanie radziłabym dwukrotna pasteryzacje, potem mozesz przechowywac w piwnicy.

• Autor: jolka60 Data: 2010-09-14 17:51:40

Tak,fasolę szparagowa,fasolkę,kalafior,wszelkie konserwy mięsne  powinno się pasteryzowć dwu-lub nawet trzykrotnie,najlepiej w odstępach dobowych.Im chłodniejsza spiżarka,tym okres przechowywania dłuższy.U mnie,w piwnicy,stały nawet dwa lata (zapomniane kilka słoików),ale je wyrzuciłam.Do roku-zużywam bez obaw.

• Autor: tineczka Data: 2010-09-14 23:51:45

Nigdy w zyciu nie musialam pasteryzowac fasole szparagowa ani dwa ani trzy razy, powiedz dlaczego tak robisz???

• Autor: jolka60 Data: 2010-09-21 04:51:21

Tak mam podane w kilku ksiązkach z przepisami na sałatki wekowane.Ogólnie,przetwory z dużą zawartością białka powinny być pasteryzowane dwu-trzykrotnie (oczywiście konserwy mięsne,pasztety itp,ale również fasolka szparagowa,fasola,kalafior itp).Bakterie,które być może przetrwają pierwszą pasteryzacje,są niszczone podczas następnej (już krótszej). Dobowe przerwy pozwolą ewentualnym bakteriom rozmnożyć się,ale te zginą w dniu następnym.Wiele znajomych mi osób,a niegdyś stryjenka (mistrzyni wekowania) również tak pasteryzuje.Staram się tego przestrzegać.

• Autor: irenab Data: 2010-09-14 21:16:36

Dziękuję za odpowiedzi:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu