Forum

Kuchenne porady

Czyszczenie kuchni

• Autor: Mloda Data: 2010-09-14 23:20:53

Witam! Właśnie przeprowadzilam się na nowe mieszkanko i z tąd moje pytanie- czym najlepiej czyścić aluminiowe elementy w kuchni (okap, piekarnik, płyta za kuchenką itp.). Na poprzednim mieszkaniu mialam takie właśnie sprzęty i po każdym sprzątaniu owych elementów, pojawiały się na nich brzydkie smugi. teraz mieszkanie jest świeżo po remoncie, wszystko pięknie się blyszczy jak lusterko, chcialabym utrzymać je w takim stanie jak najdlużej. Jest to w ogole mozliwe? Liczę na Was!:)

• Autor: tineczka Data: 2010-09-14 23:43:17

Aluminiowe??? Watpie bardzo , mam nadzieje, ze to sa elementy stalowe , nierdzewne!!!

• Autor: agacia3323 Data: 2010-09-15 07:58:10

Masz rację Tineczko może to być też inox ,są specjalne produkty do stali nierdzewnej i do inoxu np.Ajax polecam ,no i systematycznie trza czyścić a efekty powinny byc widoczne.....

• Autor: Alicja9 Data: 2010-09-15 08:23:11

To nie są elementy aluminiowe to jest chromonikiel który czyści się specjalnym płynem w aeorozolu. Kup sobie preparat do pielęgnacji stali nierdzewnej saBesto. :-))

• Autor: jaska2503 Data: 2010-09-16 01:29:04

Ja wlewam ajax lub jego tańszy odpowiednik do butelki ze spryskiwaczem i w ten sposób czyszczę praktycznie wszystko.Spryskuję zabrudzone miejsce,odczekuję chwilę i zmywam gąbką.Ppłynu zużywa się o wiele mniej niż by np polać na mocne zabrudzenia.

• Autor: Mloda Data: 2010-09-16 22:21:28

W zasadzie to tak wyskoczylam jak filip z konopii z tym aluminium, bo dokładnie nie wiem co to jest naprawdę:). Chodziło o to, żeby przybliżyć jak to mniej więcej wygląda. Może to chromonikiel, może stal??? nie wiem, nie wątpię, że macie rację. jeśli chodzi o Ajax, to ma być taki zwykły do czyszczenia kuchni, czy jest jakiś specjalny do takich powierzchni? Wcześniej używalam zwykłych specyfików do mycia kuchni i niestety, powierzchnia zmatowiała i zostały brzydkie, ciemne smugi.... Dodam jeszcze że mieszkam w Anglii, więc brytyjskie specyfiki też wchodzą w grę. Dzięki za pomoc

• Autor: as Data: 2010-09-16 22:23:35

Jeżeli w wodzie masz dużo kamienia to nic nie pomoże:( Tak mi się wydaje.

• Autor: jaska2503 Data: 2010-09-17 13:55:36

Po czyszczeniu kuchenki (czy czegoś tam jeszcze)spróbuj wytrzeć ją do sucha.Powinno poskutkować.

Przejdź do pełnej wersji serwisu