Forum

Kuchenne porady

Rydze, proszę o pomysły na pyszną potrawę.

  • Autor: krysia64 Data: 2010-09-18 18:36:02



    Kochani ,znalazłam dzis troche rydzy, czy ma moze ktoś z Was jakąś sprawdzoną potrawę .
    Dawno nie znalazłam tych przesmacznych grzybków wieć chciałabym je jakoś odpowiednio przyrzadzić.
    Do tej pory były to minimalne ilosci jakie udawało mi się zebrać wieć smażone były na masełku.A te chciałąbym jakoś inaczej.
    Jezeli macie jakieś pomysły to prosze podzielcie się nimi :-)
    Dziękuję za każdą prpozycję :-)

  • Autor: jareksz Data: 2010-09-18 18:46:09

    No, ja dziś za minimalną ilość do usmażenia na masełku 12 zeta dałem. Ale warto było:)

  • Autor: ASTI Data: 2010-09-18 19:56:32

    Kiedy byłam mała to  soliłam i na  gorący palnik ,tego smaku nie  zapomnę  nigdy. Ostanio były  w  jajku i bułce jak kotleciki .

  • Autor: megi65 Data: 2010-09-18 22:03:08

    Oj tego smaku posolonego rydza na gorącej placie na piecu na wegiel ...nie zapomne ... !
    Krysiu dysponujesz .. czymś takim .. to serdecznie polecam tak jak ASTI  !!!

  • Autor: Glumanda Data: 2010-09-19 05:49:42

    Rob Krysiu, te pyszne rydze..a ja teraz ide do pracy..a po pracy wsiade w auto..i przyjade Ci te rydze zjesc..mysle ze w ten sposob bedziesz miala po klopocie ;))) Co Ty na to??? ;)))

  • Autor: reniapos Data: 2010-09-19 08:52:24

    Slinka mi cieknie na widok takich sliczności! My kiedy zbieraliśmy grzyby w Polsce Tu gdzie mieszkam nie wolno tego robić to właśnie rydze były ulubionymi grzybami mojego męża.
    Robiłam je w ten sposób, że kapelusze gotowałam w osolonej wodzie ok pięciu minut, odlewałam wodę. Nie przeraż się pianami. To normalne.Grzybki studziłam rozłozone na papierowym ręczniku, potem soliłam pieprzyłam i obtaczałam w mące, jajku, bułce tartej i smażyłam tak jak kotlety. Dla naszej rodzinki był to rarytas i smak którego nieda sie zapomnieć.
    Jeśli masz za dużo rydzów na jeden obiad to możesz takie juz obgotowane i ostudzone zamrozić. Będą jak znalazł np. w srodku zimy. Polecam to sprawdzone i uwielbiane przez nas. Pozdrawiam.Renata

  • Autor: jolka60 Data: 2010-09-19 08:56:51

    Tak ogólnie,z rydzami mam konakt "książkowy",nie wypróbowałam przepisów,które podaję.
    Rydze w kruchym cieście:
    1-Ciasto-30 dag pszennej mąki,15 dag sklarowanego masła,3 łyżki słodkiej śmietanki,sól.
    Nadzienie-50 dag dużych lub średnich rydzów,kilka posiekanych włoskich orzechów,sól,pieprz.
    Masło sklarować (podana ilośc dotyczy już sklarowanego),wystudzić.Mąkę posiekać z masłem,dodać żóltko roztrzepane z solą,szybko zagnieśc ciasto.Zawinąć je w folie,włożyć do lodówki.
    Rydze oczyscić,umyć,wysuszyć.Odciąć nóżki,posiekać je i podsmażyć.Zdjąc z ognia,wymieszać z posiekanymi orzechami.
    Ciasto rozwałkować,pokroić na kwadraty.na kazdy nałożyć po jednym kapeluszu rydza,dodać podsmażone nóżki wymieszane z orzechami.Skleić boki w "pierożek" lub "saszetkę,upiec w rozgrzanym wcześniej piekarniku (200 st) na złoty kolor.
    Sałatka z rydzami:
    rydze (4-6),25 dag pieczarek,1 cykoria,1 cytryna,kukurydza i groszek z puszki,dymka lub szczypiorek,2 jajka na twardo,majonez,sól,pieprz.
    Grzyby oczyścić,umyć,osuszyć,podgotować kilka minut w lekko osolonej wodzie.
    Pokroić w paski kapelusze pieczarek i wystudzonych rydzów.Jajka i dymkę posiekać,dodać groszek i kukurydzę (ilośc zależna tylko od gustów domowników).
    Skropić sokiem cytrynowym i odrobiną oliwy,doprawic pieprzem i solą.Dodac majonez,wymieszać.
    Sałatka nr 2:
    3-4 rydze,sałata,1 czerwona cebula,czerwona lub żółta papryka,2-3 pomidory,1-2 kiszone ogórki,ser feta,1 ząbek czosnku,sól,pieprz,zioła prowansalskie lub sama bazylia,sok z cytryny.
    Rydze opłukać,wysuszyć.Odciąć kapelusze,obgotowac je krótko w leko osolonej wodzie.
    Pokroić warzywa-ogórki w talarki,paprykę,podsmażone rydze i cebulę w paski,Ogórki-jak kto woli-w paski lub kostkę.Sałatę "porwać na cząstki".Dodać posiekany czosnek i przyprawy,wymieszać,odstawić"do przegryzienia" na ok 1/2godz.

    Ogólna rada,którą pewnie znają wszyscy smakosze rydzów,to nie smazyć ich zbyt długo.
    Cytuję-"gdy w trakcie duszenia rydze puszczą już sok,a po przekrojeniu nie będą juz w środku czerwone,są już gotowe do spożycia."

  • Autor: jolka60 Data: 2010-09-19 09:33:02

    Sposób na przechowanie rydzów (Śląska kucharka doskonała):
    Swieze grzybki oczyscić,odciąć korzonki,obmyć szybko,osuszyć.Wrzucić do wrzacej wody,odcedzić.Gdy wystygną,układać w słoju,przesypując solą.Gdy"się ułożą",można dodać świeżych.
    Znalazłam przepis "ogólny"na grzyby,ale może pasować do rydzów.
    Grzyby zapiekane na ostro:
    kilka dużych grzybów,1 kostka masła,3-4 suszone pomidory,1 papryczka chili,1 ząbek czosnku,tymianek (najlepiej świeży) ,sól,pieprz,2 łyżki musztardy (dijon),sałata,świeży chleb.
    Rozgrzać piekarnik do 200 st.Masło rozetrzeć z pomidorami,dodac papryczkę,czosnek,tymianek,doprawić do smaku.Kapelusze grzybów (zależnie od wielkości-w całości lub przekrojone na pół) posmarować od spodu przygotowaną masą.Położyć na blaszce posmarowaną stroną do góry,piec ok 15min,aż zmiękną.
    Podawać na chlebie posmarowanym musztardą i przełożonym sałatą.(Można przykryć drugą kromką chleba).Jeść na gorąco.

  • Autor: Alll Data: 2010-09-19 12:30:30

    Koleżanka przesłała mi link do strony z przepisem na rydze marynowane w miodze. Podobno pycha.

    Źródło: Gazepta.pl

    Znalazlam cos takiego:
    Facet nie pisze ile rydzow, ale chyba conajmniej 1,5 (ja do 1 kg
    grzybkow marynowanych potrzebuje ok 800 ml zalewy).
    Na pierwszy rzut oka wydaje mi sie, ze jest nieco za duzo miodu i
    cukru razem wzietych.

    Przepis:
    Przygotować zalewę: wymieszać ocet z miodem i dodać do wrzącej wody.
    Dodać pokrojoną w plasterki cebulę, sól, cukier i goździki i
    zagotować. Przestudzić.
    Składniki:
    rydze
    6 szkl wody
    3/4 szkl octu (może być 8-10% lub winny)
    2 łyżki soli
    5 łyżek cukru
    0,5 szkl miodu
    goździki, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy

    Oczyszczone rydze opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do lekko osolonej
    i zakwaszonej wody (2 łyżki octu i łyżeczka soli na 1 litr wody) i
    krótko obgotować. Osączone i ostudzone rydze ułożyć w słoiku, dodać
    kilka ziaren gorczycy, listek laurowy i ziele angielskie oraz
    plasterek cebuli. Nie dawać goździków, gdyż ich długie przebywanie w
    marynacie psuje jej smak. W ten sposób przygotowane słoiki z grzybami
    zalać zalewą i pasteryzować 10 min.
    Smacznego!

  • Autor: lubczyk69 Data: 2010-09-19 18:27:56

    Z tak zachowanych grzybów w listopadzie robię nadzienie do pieczonej gęsi.

    http://barwysmaku.blogspot.com/2010/09/pora-na-rydze_17.html

  • Autor: krysia64 Data: 2010-09-19 20:06:51

    Dziękuję Kochani, zawsze można liczyć na Waszą pomoc.
    rydze zrobione i skonsumowane , nie mogłam juz dłuzej je trzymać i musiałm zrobić je po "swojemu":-)
    Ale następne jakie będą to zrobię w/g Waszych pomysłow, bo wygladaja na apetyczne :-)
    Jeszcze raz dziękuję
    pozdrawiam
    Krystyna

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-09-19 20:58:45

    Rydze można zamarynować w  zalewie z olejem i później taki rydz jak znalazł do sałatki śledziowej,którą moja rodzina lubi(śledź solony,cebula,rydze marynowane z olejem,przyprawy wg gustu, zalewa z rydzów).

    Zalewa do takich "rydzyków":po 1 szkl oleju,octu i wody+1/2 szkl cukru(ja daję mniej),przyprawy.Grzyby robimy jak tradycyjne marynowane wg własnego sposobu.Polecam wypróbować.

    P.S.Właśnie takie rydze teraz robię,bo nazbierałam ok 2 kg :))))

Przejdź do pełnej wersji serwisu