Użytkownik kiri napisał w wiadomości: > Samogon z miodu3 litry miodu3 kg cukru27 l ciepłej, przegotowanej wody300g > drożdżyWszystkie składniki dokładnie zmieszać, odstawić w ciepłe > miejsce na 7 dni. Po przedestylowaniu uzyskujemy 7 litrów.
A wiesz w którym roku była bitwa pod Grunwaldem? 1410:)) podobno to składniki na bimber, 1 kostka drożdży, 4 kg cukru, 10 litrów wody:)) Tak na poważnie, nie lepiej sobie butelkę wódki kupic, niż samemu bawic się w takie rzeczy.Bimber jest ohydny w smaku, jak ludzie mogą pic taki szajs, przy okazji możesz dużą grzywnę zapłacic.
Bimber jest ohydny w smaku, jak ludzie mogą > pic taki szajs, przy okazji możesz dużą grzywnę zapłacic.
Bimber jest dobry o ile go ktoś potrafi dobrze zrobić. U nas, to już chyba jedynie górale go pędzą.
Kawał:
Policjant pyta Bacy
- Baco macie bimber? - Nie- odpowiada Baca - A aparaturę macie? - Aaaaaaaaaaa, mam! - No, to Cię aresztujemy za pędzenie bimbru - To mnie od razu i za gwałt aresztujcie - A zgwałciliście kogo Baco?- Policjant robi wielkie oczy ... - Nie, ale aperaturę także mam!
Dzięki wielkie! Widzę, że trochę ludków ma jeszcze w sobie młodego ducha odkrywców i szperaczy. - Dzieciaków jeszcze nie mamy, a narzeczony chce poeksperymentować. Znakomity bimber piliśmy w łażąc po górach. Tu: pozdrawiamy wszystkich górali i miłośników gór oraz życzliwych ,,niesztywnych'' !
ach tam, gadanie..:)Bimber moze smakowc lepiej niz kazda wodka ale nie kazdy potrafi to zrobic.Zachwycama sie chorwacka rakija czy trawarica a to przeciez nic innego jak bimber. Osobiscie przepisu nie znam, nawet nie wiem jak wyglada produkcja ale zdarzylo mi sie skosztowac i zapewniam , ze to wcale nie musi bac szajs.,A ze karane to juz inna sprawa.Wolalabym wypic duzo byle jakiego bimbru niz kieliszek ruskiej wodki z karnistra.Pozdrawiam
Wiem że takie wódki własnej roboty, są bardzo mocne. Jak byłam na wycieczce w dawniejszej Jugosławi, to po zakupie śliwowicy od chłopa(kupował ją cały autokar) i wypiciu 2 kieliszków normalnie ścięło mnie z nóg, i ręsztę drogi przespałam,ale............ smak był jedyny w swoim rodzaju. Już nigdy więcej nie piłam tak wspaniałej śliwowicy.Żałuję tylko że nie kupiłam więcej butelek, tylko jedną, bo była przepyszna:) Próbowałam też w Polsce kilka razy bimber, ale żaden mi nie smakował.
Ohoooo kobitki widze, ze sa tu koneserki mocnych trunkow.Ja w ubieglym roku bedac na Chorwacji wypilam 2-3 kieliszki rakiji (tak nas przyjmowali i zegnali gospodarze).Smak bardzo zadowalajacy, zadnego odoru, sliczna zielona galazka plywajaca w srodku, same ochy i achy.dziwnym trafem nie moglam sie podniesc.Gospodarz pan Nikolic powiedzial, ze nie powinnam sie dziwic, rakija ma ok 75% alkoholu.Wow!!! ale czulam sie po niej wybornie a jakbym kilka kieliszkow wodki wypila to bylabym schorowana na maxa:)
No wlasnie skopolendro,to nic tylko wlasciwie bimber rakija i jej odpowiedniki-tureckie raki,greckie uozo-te dwie z dodatkiem anyzu czy wloska grappa,ale jakze smaczne hihiih....
Wariactwo! Dokupić boczek (pyry pewnie już kupione), na grochu ugotować grochówkę, mleko wypić ze smakiem albo zrobić budyń dziecku, ewentualnie wymieszać z drożdżami i cukrem i upiec drożdżówkę.
Witaj. Produkcja bimbru w Polsce jest zabroniona.Oczywiście niektórzy i tak tego nie przestrzegają.Jesli dobrze jest zrobiony bimber to po nim nie powinna bolec głowa i bimber nie smierdzi tylko to jest jego taki specyficzny zapach. Co najważniejsze to po nim na drugi dzień nie ma kaca.Ja piłam dobry bimber i dobrze później się czułam.
Czy ktoś z Was może się podzielić prostym przepisem na bimber?
Zastanawiam się, czy robienie bimbru jest dozwolone, bo niby na własne potrzeby ale...?
myślę, że na potrzeby podkurowania się zimowego posiadanie odrobiny w/w lekarstwa nie zaszkodzi nikomu...;)
Pędzenie bimbru nawet na własne potrzeby jest karalne.
A bimber to lekarstwo???
Ciekawe.....
Samogon z miodu
3 litry miodu
3 kg cukru
27 l ciepłej, przegotowanej wody
300g drożdży
Wszystkie składniki dokładnie zmieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni. Po przedestylowaniu uzyskujemy 7 litrów.
Użytkownik kiri napisał w wiadomości:
> Samogon z miodu3 litry miodu3 kg cukru27 l ciepłej, przegotowanej wody300g
> drożdżyWszystkie składniki dokładnie zmieszać, odstawić w ciepłe
> miejsce na 7 dni. Po przedestylowaniu uzyskujemy 7 litrów.
Dzięki bardzo za kolejny przepisik kiri
A wiesz w którym roku była bitwa pod Grunwaldem? 1410:)) podobno to składniki na bimber, 1 kostka drożdży, 4 kg cukru, 10 litrów wody:))
Tak na poważnie, nie lepiej sobie butelkę wódki kupic, niż samemu bawic się w takie rzeczy.Bimber jest ohydny w smaku, jak ludzie mogą pic taki szajs, przy okazji możesz dużą grzywnę zapłacic.
Bimber jest ohydny w smaku, jak ludzie mogą
> pic taki szajs, przy okazji możesz dużą grzywnę zapłacic.
Bimber jest dobry o ile go ktoś potrafi dobrze zrobić. U nas, to już chyba jedynie górale go pędzą.
Kawał:
Policjant pyta Bacy
- Baco macie bimber?
- Nie- odpowiada Baca
- A aparaturę macie?
- Aaaaaaaaaaa, mam!
- No, to Cię aresztujemy za pędzenie bimbru
- To mnie od razu i za gwałt aresztujcie
- A zgwałciliście kogo Baco?- Policjant robi wielkie oczy ...
- Nie, ale aperaturę także mam!
;););)
nie tylko górale :)
Dzięki wielkie! Widzę, że trochę ludków ma jeszcze w sobie młodego ducha odkrywców i szperaczy. - Dzieciaków jeszcze nie mamy, a narzeczony chce poeksperymentować. Znakomity bimber piliśmy w łażąc po górach. Tu: pozdrawiamy wszystkich górali i miłośników gór oraz życzliwych ,,niesztywnych'' !
ach tam, gadanie..:)Bimber moze smakowc lepiej niz kazda wodka ale nie kazdy potrafi to zrobic.Zachwycama sie chorwacka rakija czy trawarica a to przeciez nic innego jak bimber. Osobiscie przepisu nie znam, nawet nie wiem jak wyglada produkcja ale zdarzylo mi sie skosztowac i zapewniam , ze to wcale nie musi bac szajs.,A ze karane to juz inna sprawa.Wolalabym wypic duzo byle jakiego bimbru niz kieliszek ruskiej wodki z karnistra.Pozdrawiam
Wiem że takie wódki własnej roboty, są bardzo mocne. Jak byłam na wycieczce w dawniejszej Jugosławi, to po zakupie śliwowicy od chłopa(kupował ją cały autokar) i wypiciu 2 kieliszków normalnie ścięło mnie z nóg, i ręsztę drogi przespałam,ale............ smak był jedyny w swoim rodzaju. Już nigdy więcej nie piłam tak wspaniałej śliwowicy.Żałuję tylko że nie kupiłam więcej butelek, tylko jedną, bo była przepyszna:)
Próbowałam też w Polsce kilka razy bimber, ale żaden mi nie smakował.
Z gruszek czy innych owoców też jest fajna. Piłam takie ponad 60%
Ohoooo kobitki widze, ze sa tu koneserki mocnych trunkow.Ja w ubieglym roku bedac na Chorwacji wypilam 2-3 kieliszki rakiji (tak nas przyjmowali i zegnali gospodarze).Smak bardzo zadowalajacy, zadnego odoru, sliczna zielona galazka plywajaca w srodku, same ochy i achy.dziwnym trafem nie moglam sie podniesc.Gospodarz pan Nikolic powiedzial, ze nie powinnam sie dziwic, rakija ma ok 75% alkoholu.Wow!!! ale czulam sie po niej wybornie a jakbym kilka kieliszkow wodki wypila to bylabym schorowana na maxa:)
No wlasnie skopolendro,to nic tylko wlasciwie bimber rakija i jej odpowiedniki-tureckie raki,greckie uozo-te dwie z dodatkiem anyzu czy wloska grappa,ale jakze smaczne hihiih....
Samogon w jedną noc- przepis górali;)
5 kg cukru
500g drożdży
1 litr mleka
1 kg grochu
15 l ciepłej wody
Składniki dokładnie wymieszać dolewając ciepłą wodę, odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin, przedestylować.
Wariactwo!
Dokupić boczek (pyry pewnie już kupione), na grochu ugotować grochówkę, mleko wypić ze smakiem albo zrobić budyń dziecku, ewentualnie wymieszać z drożdżami i cukrem i upiec drożdżówkę.
Dzięki, dzięki, dzięki!
Witaj. Produkcja bimbru w Polsce jest zabroniona.Oczywiście niektórzy i tak tego nie przestrzegają.Jesli dobrze jest zrobiony bimber to po nim nie powinna bolec głowa i bimber nie smierdzi tylko to jest jego taki specyficzny zapach. Co najważniejsze to po nim na drugi dzień nie ma kaca.Ja piłam dobry bimber i dobrze później się czułam.
Produkcja nie jest zabroniona tylko trzeba mieć pozwolenie i płacić podatki:D