Z tego co ja wiem, to rabarbar jest zdatny do spożycia raczej tylko wiosną. Oczywiście później też jest pewnie smaczny, ale wzrasta w nim poziom kwasu szczawiowego, który powoduje wytrącanie się w moczu szczawianów i fosoranów wapnia (co może prowadzić do kamicy nerkowej).
Mąż przywiózł mi z działki rabarbar. Mam ochotę zrobić drożdżówkę i zastanawiam się czy taki jesienny rabarbar się nada?
Rabarbar można użytkować na 2 tury-wiosenna i jesienna.W firmie której pracuję rabarbar też jest przerabiany na 2 tury.
Dzięki , w takim razie go wykorzystam.
Na temat jesiennego rabarbaru nie wiedziałam nic do tej pory,ale postaram się to nadrobic.
Z tego co ja wiem, to rabarbar jest zdatny do spożycia raczej tylko wiosną. Oczywiście później też jest pewnie smaczny, ale wzrasta w nim poziom kwasu szczawiowego, który powoduje wytrącanie się w moczu szczawianów i fosoranów wapnia (co może prowadzić do kamicy nerkowej).
Dokladnie:)