Forum

Kuchenne porady

Zupy na wywarze z wędzonego mięsa.

  • Autor: BlackOnion Data: 2010-09-24 10:00:54

    Ponieważ wędzone szynki, boczki, polędwice, balerony,....etc (rozmarzyłem się znowu) robię sam, więc w domu przewija mi się mnóstwo wywarów z tychże - powstających w trakcie parzenia. Wspaniała podstawa do zup.
    Ale, niestety, obracam się ciągle wokół tych samych tj:
    -fasolowa;
    -grochowa;
    -ziemniaczanka;
    -żur;
    -barszcz czerwony.
    Trochę już mi się przejadły.
    Ma ktoś pomysł na inne zupy na wędzonkowym wywarze?

  • Autor: as Data: 2010-09-24 10:08:32

    kapuśniak

    bigos
    fasolka po bretońsku

  • Autor: BlackOnion Data: 2010-09-24 10:12:30

    O widzisz, kapuśniak tez robię na tym wywarze,a zapomniałem o nim napisać

  • Autor: as Data: 2010-09-26 19:38:15

    Rosół z całymi ziemniakami ugotowanymi osobno i wkroić do talerza. Zalać wędzonką. Dla mnie pycha

  • Autor: sunny Data: 2010-09-24 10:20:56

    W sumie jeśli się uprzesz, to możesz każdą  (niemal) zupę ugoować na tymże wywarze. I cóż tu wymieniać... zupa szpinakowa, szczawiowa, brokułowa, z fasolki szparagowej, z kalarepy itd. itp.

    Możesz tym wywarem podlewać różne potrawy w stylu chili con carne, chili z soczewicy, gulasze... Przynajmniej ja bym tak robiła ;).

    A jeśli masz go dość, to podeślij mi trochę :D.

    Pozdrawiam i udanych dań :).

  • Autor: andzia005 Data: 2010-09-24 10:56:35

    Pomidorowa , pomidorowa i jeszcze raz pomidorowa ,Nie wyobrażam sobie jej na niczym innym.

  • Autor: BlackOnion Data: 2010-09-24 10:59:36

    A to mnie zaskoczyłaś.. spróbuję tego połączenia....
    Choć na razie wydaje mi się dziwne, nigdy dotąd takiej pomidorowej nie jadłem.

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-09-24 11:51:22

    Jak byłam na śląsku, jadłam pomidorową na wędzonych żeberkach, niestety smak mi nie podszedł. Nie ma jak to pomidorowa na zwykłych żeberkach, żadna wędzonka tego nie zastąpi.

  • Autor: jareksz Data: 2010-09-24 14:14:48

    Hi, hi... a my zkolei zawsze robimy na skrzydełkach:) Co kraj to obyczaj.

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-09-24 17:16:53

    Na skrzydełkach też robię, ale najlepiej mi smakuje na żeberkach:) ale chyba nie robisz na wędzonych skrzydełkach?

  • Autor: jareksz Data: 2010-09-24 17:41:09

    Nie, jakoś nie widzę. Zresztą, pomidorówka jest generalnie dla dzieci i musi być jak najbardziej zbliżona do tej, którą robi babcia.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-09-24 20:11:07

    To podobnie jak u mnie,w pomidorowej smak wedzonki jest dla mnie nie do przyjecia.

  • Autor: mgronik Data: 2010-09-24 21:33:11

    A mnie przyszedł do głowy barszcz ukraiński jeszcze.

  • Autor: tineczka Data: 2010-09-24 21:36:45

    Wedzone wyroby  z mies i ryb sa bardzo niezdrowe, nie powinny byc spozywane czesto. Wedlug mnie wywary z tychze sa gwozdziem do trumny a nie zadna podstawa do zup. Wylej do zlewu i gotuj zdrowe zupy na wywarach jarzynowych :)

  • Autor: BlackOnion Data: 2010-09-25 05:48:00

    A czy możesz powiedzieć coś więcej na temat szkodliwości wędzonych mięs i wywarów z nich?
    Przyznam Ci się , ze pierwszy raz czytam taka opinie, chciałbym poznać jakies fakty zanim je zaakceptuję.
    Wywar z warzyw fajna rzecz - ale raczej nie dla mnie , choć nie mam nic przeciw warzywom. Co więcej zjadam ich wielkie ilości... ale wywar - NIE!

  • Autor: tineczka Data: 2010-09-25 11:40:08

    Wedzone potrawy zawieraja rakotworcze zwiazki chemiczne. Dym zawiera zwiazki fenolowe - uwazane za kancerogenne. Przemysl przeszedl w zwiazku z tym na uzywanie koncentratu smakowego , zamiast dymu w procesie "wedzenia" . Wywar, czyli solanka powoduje nadcisnienie tetnicze i zagraza zdrowiu przy czestym spozywaniu.

    To sa fakty znane u nas od lat i dziwie sie, ze nic o tym nie slyszales:)
     
    Powiem jeszcze , ze jestem "oszczedna" z gotowaniem zup na wywarach miesnych czy kostnych ( uzywam tylko wlasne) . Wiekszosc zup u mnie gotuje
     na wywarze warzywnym wlasnej roboty:)

    Pozdrawiam:)

  • Autor: f-K Data: 2010-09-25 07:35:02

    Ja robię krupnik.

  • Autor: hanah30 Data: 2010-09-26 18:55:37

    Szczawiowa tylko na wędzonce,krupnik.

Przejdź do pełnej wersji serwisu