Forum

Kuchenne porady

Dostałam wiadro rydzów- co z nimi?

  • Autor: majolika Data: 2010-09-26 15:58:01

    Wiadomo-wysyp grzybów niwspotykany.Sama zebrałam, zjadłam i przetworzyłam kilogramy(prawdziwków, podgrzybkówi moich ulubionych najzwyklejszych maslaczków).Wczoraj zżarlismy z kilogram kani!A dziś za chwilke doniosą mi wiaderko rydzów. co z nimi? Wiem,że mozna zasolićAle nigdy nie robiłam-to prosze koleżanki i kolegów o pomoc!

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-09-26 16:07:50

    Ja bym obgotowała i zamroziła:)

  • Autor: hanah30 Data: 2010-09-26 16:16:18

    Zapytaj lubczka69 lub wejdz na jego blok jest przepis na rydze w masełu sklarowanym w słoiku na zime niestety zapomniałam adres ale napisz tu PW do niego napewno odpisze.

  • Autor: majolika Data: 2010-09-26 16:30:27

    Buuu, moja zamrażarkę muszę domykać nogą(niestety))A jakos sie tak sama napchała))To raczej zasolę , czy co))

  • Autor: majolika Data: 2010-09-26 16:33:03

    Mój dawny wychowanek przywiezie mi dzis te rydze.A przypomniał sobie po latach(łobuzisko))) o swojej dawnej wychowawczyni))

  • Autor: as Data: 2010-09-27 11:24:23

    Nie odpisze bo do końca września lub kilka dni dłużej nie będzie miał dostępu do neta:(

  • Autor: balbisia19 Data: 2010-09-27 16:37:02

    Znalazłam w jakimś dawnym wątku link do blogu lubczyka http://barwysmaku.blogspot.com/2010/09/pora-na-rydze_17.html
    Czy to o to chodziło ?

  • Autor: megi65 Data: 2010-09-26 22:43:13

    Kochana !!
    DHL - em do mnie ...
    Wiaderko oczywiście na wymianę .... hihiihiih!
    Może być marcepan w róznych postaciach ?

  • Autor: Alll Data: 2010-09-27 08:08:11

    Zazroszczę
    Niestety nie znam smaku rydza, bo nigdy go nie jadłam. Owszem widziałam je na giełdzie owocowo-warzywnej, jednak cena była zaporowa 60 zł z a kg.
    Ciesz się więc Majoliko z rarytasów i wykorzystaj jak najlepiej.

  • Autor: jareksz Data: 2010-09-27 10:01:35

    No nie wierzę, nigdy nie jadłaś rydzów!

    PS: Popatrz teraz na ceny, w sobotę widziałem po 35. może się skusisz:)

  • Autor: Alll Data: 2010-09-27 10:30:48

    No cóż i tacy ludzie bywają
    Taka cena była u nas 2 tygodnie temu, koszyczek 2 kg, więc wydatek spory.
    Ostatnio nawet nie podchodziłam. Może rzeczywiście cena spadła do takiej jak podajesz. W sklepach ani na targowisku ich nie widziałam.

  • Autor: majolika Data: 2010-09-27 10:47:22

    U nas na rynku(ale to Olsztyn)))są po 7 zł za 12 wielkich sztuk.W tym roku jest nieprawdopodobny wysyp grzybów.Byliśmy ze znajomymi w tę sobotę i odkryliśmy olbrzymie kaniowisko. Kanie wielkie, jak byki!Ja jestem dziewucha z lasu to znam sie na grzybach.Ale tu aż zaniemówiłam.Wracaliśmy z koszami kani!Nasmażyłam, rozdałam trochę sąsiadom.Rydzykami też się podzielę.Zresztą zapłaciłam za nie, bo jakoś durno mi było przyjmować taki skarb za darmo.Chłopaczek się wzbranial, ale wzial w końcu kasę.Gwoli informacji wychowywałam sie w podolsztyńskiej wsi, mekki grzybiarzy.Legendy opowiadają o tamtejszych grzybowiskach!

  • Autor: majolika Data: 2010-09-27 14:43:44

    O kurczę- dowiedziałam się, że rydze to pod ochroną są od niedawna.Nie wiedziałam.to zawsze taki zwykły zbieralny grzybek byl.No nie wiedziałam. to może i kanie też?

  • Autor: caroline1983 Data: 2010-09-27 09:29:54

    Możesz zrobic je w occie, tak samo jak inne grzyby. Kolezanka podpowiedziała mi tez ostatnio ze bardzosmaczne sa panierowane jak schabowe (trzeba je sparzyć przez 2-3 minuty, osaczyc i panierować tak jak schabowe czy kanie i usmażyć). Jej zdaniem sa nawet lepsze niz kanie.

  • Autor: m.sosenka Data: 2010-09-27 22:24:29

    Proponuję marynowane czyli w occie jak podgrzybki! sa pyszne! SAlbo w całości na patelnię na masełku...Ja polowałam na rydzie w tym roku ale niestety w mojej okolicy tylko kilka sztuk udało mi się znaleźć..
    Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu