Słodki ziemniak zwany wilcem, lub batata jest uprawiany w Nigerii, Ugandzie, Chinach, czy Indonezji. Dla ludności pierwotnych krajów jest podstawowym artykułem żywnościowym. Słodki ziemniak jest podstawowym elementem pikantnych, słodkich i aromatycznych potraw. Przysmakiem jest puree z pieczonych batatów i śmietany. Jak uprawiać w Polsce.- Ziemniaka kroimy na dwie lub więcej części i wsadzamy do ziemi, najlepiej w doniczkach. Rośliny, gdy wypuszczą pędy przesadzamy. Świetnie się adoptują w naszych, polskich warunkach. Wykopujemy jesienią, przechowujemy w ciemnej piwnicy lub spiżarni. Ziemniaki są również dostępne w marketach, w większych miastach. Można z nich robić frytki, łączyć z sosami ostrymi lub słodkimi. Polecam!
Właśnie wczoraj je upiekłam. Brytfankę polałam trochę oliwą. Wyłożyłam na nią obrane i pokrojone bataty. Posoliłam i popieprzyłam. Przykryłam folią i upiekłam. Dla mnie smakują.
Udostępniała. To moderatorzy cofnęli udostępnienie m.in. ze względu na rażące błędy w opisie wykonania ("pisanie po polskiemu"), wysyłając prośbę o większą staranność w dodawanych przepisach. Zapomniałam też o wszędobylskich emotikonach, które panoszyły się w przepisach w każdym zdaniu, a przedstawiały gęby w błazeńskich czapkach z wywalonymi jęzorami.
- Przede wszystkim ON udostępniał. Mam całą korespondencję moderatorką, która nic nie wspominała o ,,staranności w dodawanych przepisach'', ani ,,pisaniu po polskiemu''. Nie podobało Jej się za to, że potrawy z ziemniaków serwowane są w polewie czekoladowej. Jeżeli Państwo choć trochę znają angielski, czy francuski, niech wejdą choćby na forum irlandzkie lub nigeryjskie, gdzie możecie znaleźć podobne wariacje. Tak, czy inaczej mój ,,ziemniak w czekoladzie z zielonym bananem i figami'' wygrał w konkursie radiowym. Jeżeli jest się moderatorem, to praca ta polega chyba na służbie i POMOCY ludziom, a nie wywyższaniu się. E- motinki lubią ludzie młodzi, kt mają poczucie humoru. Bardzo mi przykro, że ludzie ,,inni'', bo młodsi są tutaj dysryminowani.Pozdrawiam
Użytkownik as napisał w wiadomości: > Masz racje. witam wszystkich facetów na WZ. Mój za raz z pracy > wraca więc idę się przygotować. Dobrej nocy wszystkim życzę. Moja na > pewno będzie dobra
Kurcze... ciekawe na czym te "przygotowania" polegają? Uchyl rąbka tajemnicy...Każdemu może się przydać. Bahus
Podaj prosze sprawdzone przepisy na potrawy z tego ziemniaka. Juz od dawna mam ochote cos z tego warzywa ugotowac, ale nie jest na tyle dla mnie egzotyczne, ze nie odwaze sie bez poleconego przepisu. Z gory dziekuje:)
Tu na Islandii to dość popularne warzywo. Znajoma mówiła,że piecze się go obranego i pokrojego na mniejsze części w piekarniku , a potem robi się z tego purre i doprawia według gustu. Ponoć robi się to szybko, bo pieczenie trwa okolo 20 minut. Właśnie wczoraj kupiłam i spróbuję tego przepisu. Ten ziemniak wygląda wrzecionowato i jest raczej barwy pomaraczowej niz czerwonej. Popytam o inne przepisy.
Kto jadł wilca ziemniaczanego?
Słodki ziemniak zwany wilcem, lub batata jest uprawiany w Nigerii, Ugandzie, Chinach, czy Indonezji. Dla ludności pierwotnych krajów jest podstawowym artykułem żywnościowym. Słodki ziemniak jest podstawowym elementem pikantnych, słodkich i aromatycznych potraw. Przysmakiem jest puree z pieczonych batatów i śmietany. Jak uprawiać w Polsce.- Ziemniaka kroimy na dwie lub więcej części i wsadzamy do ziemi, najlepiej w doniczkach. Rośliny, gdy wypuszczą pędy przesadzamy. Świetnie się adoptują w naszych, polskich warunkach. Wykopujemy jesienią, przechowujemy w ciemnej piwnicy lub spiżarni. Ziemniaki są również dostępne w marketach, w większych miastach. Można z nich robić frytki, łączyć z sosami ostrymi lub słodkimi. Polecam!
Chyba batat a nie batata
Tak, batat. Powinno być, że polecam batata- sorki, uh ten polski!
Właśnie wczoraj je upiekłam. Brytfankę polałam trochę oliwą. Wyłożyłam na nią obrane i pokrojone bataty. Posoliłam i popieprzyłam. Przykryłam folią i upiekłam. Dla mnie smakują.
A dlaczego nie udostępniasz swoich przepisów?
Udostępniała. To moderatorzy cofnęli udostępnienie m.in. ze względu na rażące błędy w opisie wykonania ("pisanie po polskiemu"), wysyłając prośbę o większą staranność w dodawanych przepisach. Zapomniałam też o wszędobylskich emotikonach, które panoszyły się w przepisach w każdym zdaniu, a przedstawiały gęby w błazeńskich czapkach z wywalonymi jęzorami.
Aha
- Przede wszystkim ON udostępniał. Mam całą korespondencję moderatorką, która nic nie wspominała o ,,staranności w dodawanych przepisach'', ani ,,pisaniu po polskiemu''. Nie podobało Jej się za to, że potrawy z ziemniaków serwowane są w polewie czekoladowej. Jeżeli Państwo choć trochę znają angielski, czy francuski, niech wejdą choćby na forum irlandzkie lub nigeryjskie, gdzie możecie znaleźć podobne wariacje. Tak, czy inaczej mój ,,ziemniak w czekoladzie z zielonym bananem i figami'' wygrał w konkursie radiowym. Jeżeli jest się moderatorem, to praca ta polega chyba na służbie i POMOCY ludziom, a nie wywyższaniu się. E- motinki lubią ludzie młodzi, kt mają poczucie humoru. Bardzo mi przykro, że ludzie ,,inni'', bo młodsi są tutaj dysryminowani.Pozdrawiam
Skoro jestes "ON" to dlaczego na stronie uzytkownika masz napisane -kobieta?
Hmmmm. chyby mam halucynacja, przed chwila wydalo mi sie, ze bylo : kobieta.Widze, ze czas spac :)
bo było"kobieta":))
To może ja tez pójde teżspać bo widziałam faceta !!!!!!!!!!!!!!!!!
To może i ja pójdę do spania
Sprawdzałam jakieś 2 godz temu albo i wcześniej i było mężczyzna.
Widzisz kogo nam potrzeba - faceta, faceta i jeszcze raz faceta
Chyba batata... hakuna matata...
a może "haka ma tata"
albo bata
trata ta :)
Okazuje się, że nie taki moderator straszny jak go malują, a bataty bez skórki wyglądają zupełnie inaczej niż zwykłe ziemniaki
Odmeldowuję się tymczasem, z powodu chichrawki :)
Masz racje. witam wszystkich facetów na WZ. Mój za raz z pracy wraca więc idę się przygotować. Dobrej nocy wszystkim życzę. Moja na pewno będzie dobra
hmmm ... czyzby bezpieczne dni...?
Użytkownik as napisał w wiadomości:
> Masz racje. witam wszystkich facetów na WZ. Mój za raz z pracy
> wraca więc idę się przygotować. Dobrej nocy wszystkim życzę. Moja na
> pewno będzie dobra
Kurcze... ciekawe na czym te "przygotowania" polegają? Uchyl rąbka tajemnicy...Każdemu może się przydać.
Bahus
P.S Czyżby bigos miał na to jakiś tam wpływ?
Bigos nie miał nic wspólnego bo był ugotowany na drugi dzień dopiero. Reszta to bo na tym forum są również nieletni i nie wolno ich demoralizować.
No masz... "nieprzygotowana" się śmieje....
Bahus
Hehehehehe ale wesolo
Podaj prosze sprawdzone przepisy na potrawy z tego ziemniaka. Juz od dawna mam ochote cos z tego warzywa ugotowac, ale nie jest na tyle dla mnie egzotyczne, ze nie odwaze sie bez poleconego przepisu.
Z gory dziekuje:)
Tu na Islandii to dość popularne warzywo. Znajoma mówiła,że piecze się go obranego i pokrojego na mniejsze części w piekarniku , a potem robi się z tego purre i doprawia według gustu. Ponoć robi się to szybko, bo pieczenie trwa okolo 20 minut. Właśnie wczoraj kupiłam i spróbuję tego przepisu. Ten ziemniak wygląda wrzecionowato i jest raczej barwy pomaraczowej niz czerwonej. Popytam o inne przepisy.
Pyszne są:) bardzo smakuje mi w sałatkach. Ostatnio nie zawsze je można spotkać w marketach.