Forum

Kuchenne porady

kasza na gęsto

• Autor: szakal165 Data: 2010-09-29 13:37:38

Jsk ugotować kaszę mannę, by była baardzo gęsta-tj. taka niemal jak kostka, a nie jak sos? Ciągle wychodzi mi rzadka, a w dzieciństwie jadłam taką,która miała na wierzchu powłoczkę zgęstniałą i pod spodem też była gęsta. Mi się nie udaje, jak mogę dobrać proporcje i w jaki sposób gotować kaszę? Nie wrzucam na wrzątek rozrabianej bo wychodzą mi 'kluchy', tylko od razu do mleka i mieszam do momentu bulgotania. Brałam 5 płaskich łyżek na pół szklanki mleka.

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-09-29 15:01:59

To może kup inną kasze, ja ku8puję najzwyklejszą i najtańszą i wychodzi mi czasem za gęsta taką jak Ty chcesz. Proponuje na 100 ml 2 łyżki kaszy

• Autor: szakal165 Data: 2010-09-29 15:16:10

Ja kupiłam taką 1kg opakowanie biało-zielone
    może chodzi o sposób gotowania? może powinnam dopiero na wrzące mleko wsypać? albo przykryć pokrywką garnek?

• Autor: as Data: 2010-09-29 15:36:02

albo za krótko gotujesz i nie zdąży zgęstnieć? Też śledzę ten wątek bo nie potrafię ugotować, a bym chciała. 

• Autor: ezelka Data: 2010-09-29 16:25:40

Zależy jaką się kupi kaszę. Jeśli zwykłą to faktycznie trzeba ją długo gotować, ciągle mieszając, ale można kupić błyskawiczną i gotuje się ją tylko 2 minuty. Kaszę wsypuje się do zimnego mleka, a co do proporcji to ja sypie zawsze na oko, a kaszę mam błyskawiczną i w razie jak wyjdzie mi za rzadka to dosypuje jeszcze w trakcie gotowania i gotuje kolejne 2-3 minuty. Jeśli z kolei wyjdzie za gęsta to można dolać przegotowanego mleka i trochę rozrzedzić.

• Autor: szakal165 Data: 2010-09-29 16:32:19

spróbuję dłużej pogotować. Na forach czytałam że można przykryć garnek pokrywką i niby ma zgęstnieć, mi nie zgęstniała- nie doszła sama.Albo czytałam żeby właśnie krótko gotować ale wtedy miałam rzadką, a jak dłużej to wyszła mi taka gęsta ale niezbyt, mi chodziło o taką masę krem a wyszły takie rozpyćkane gluty, które zaczęły się bąblować. Oczywiście nie jest błyskawiczna, zwykła. Spróbuję może dłużej gotować, bo trzymałam chyba 2 minuty, a z tego co piszesz powinno si edłużej?

• Autor: ezelka Data: 2010-09-29 18:28:03

No i to sporo dłużej Tylko pamiętaj żeby cały czas mieszać bo się przypali, no i następnym razem kup błyskawiczną, bardzo Ci to ułatwi sprawę

• Autor: szakal165 Data: 2010-09-30 13:34:20

Użytkownik ezelka napisał w wiadomości:
    > No i to sporo dłużej Tylko pamiętaj żeby cały czas mieszać bo się
    > przypali, no i następnym razem kup błyskawiczną, bardzo Ci to ułatwi
    > sprawę
    a z błyskawicznej wyjdzie taka gęsta jak kostka?

• Autor: as Data: 2010-09-30 14:27:47

i czy po jakimś czasie nie zrobi się rzadka?

• Autor: szakal165 Data: 2010-10-13 15:38:30

słuchajcie, udało mi się dzisiaj :)
    wyszła suoer-gęsta, kremowa. Wlałam do garnka mleko i nieco wody-łącznie 3/4 szklanki. dodałam łyzeczkę miodu i wsypałam 4 płaskie(!) łyżki kaszy od razu do zimnego. Postawione było na małym ogniu. Przykryłam na chwilkę pokrywką i szybko się zaczęło gotować. Zaczęłam mieszać 'rózgą' by nie było grudek. Mieszałam cały czas, na ogniu i kasza gęstniała. Cały czas mały ogień. Mieszałam dłużej niż zwykle, i zaczęła aż odchodzić od boków garnka, tj. robiły się bąble-gotująca się kasza zrobiła się naprawdę gęsta, zdjęłam ją z ognia i przełożyłam do miski, musiałam kłaść łyżką bo była gęsta. I w misce też ją na chwilkę przykryłam pokryweczką. I pozwoliłam jej nieco zgęstnieć, zdjęłam pokrywkę i poczekałam żeby przestygła- ten patent jest chyba super, bo wcześniej się pyćkała. Teraz to aż normalnie dostała formy, bo przy jedzeniu była gęsta, kremowa i miała kształt miski, jak ciasto. :)
    Z tym,że to z boków i z góry. Natomiast na dole i w środku nadal widocznie była po 10min za ciepła, bo się trochę rozpyćkała ale mimo to wyszła. Uważam więc, że powinna chyba dłużej stygnąć. Może komuś się przyda opis.

• Autor: as Data: 2010-10-13 16:06:53

kasze dawałaś zwykłą czy błyskawiczną? Jak długo gotowałaś? Smaka mi narobiłaś.Pewnie kupię kaszę manną bo nie mam w domu. ciekawe czy moim dzieciom posmakuje bo jak zdecyduje się ugotować to przecież też będą chcieli skosztować?

• Autor: szakal165 Data: 2010-10-13 23:06:20

Użytkownik as napisał w wiadomości:
    > kasze dawałaś zwykłą czy błyskawiczną? Jak długo gotowałaś? Smaka mi
    > narobiłaś.Pewnie kupię kaszę manną bo nie mam w domu. ciekawe czy moim
    > dzieciom posmakuje bo jak zdecyduje się ugotować to przecież też będą
    > chcieli skosztować?
    zwykła, gotowałam jakieś 4 minuty od momentu zagotowania się ale wcześniej zanim zawrzało,cały czas mieszałam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu