to twój szczęśliwy dzień, wygrałeś nagrodę 100 000 zł, masz szczęście, zostałeś wytypowany, zostałeś zwycięzcą, odbierz nagrodę, twój nr jako pierwszy został wytypowany wyślij tylko sms a na darmowy nr - proponuję nie odpowiadać.
Mnóstwo ludzi ,,w swój szczęśliwy dzień'' przegrało kupę pieniędzy.
Są to zwyczajni naciągacze- oszuści, których dane trudno zidentyfikować. Policja się tym nie zajmuje ze względu na ,,znikomą szkodliwość czynu''. ( Ciekawe na jaką kasę w sumie naciągneli ludzi i jak w rzeczywistości ta ,,znikoma szkodliwość czynu wygląda''. Nawet, jeżeli włączycie się do gry wysyłając sms a darmowego, za kolejne przyjdzie Wam zapłacić.
Jeżeli otrzymujesz zawiadomienie:
To nie jest kawał wygrałeś 100 000- wyślij sms i odbierz nagrodę. Moim zdaniem posiadaczowi numeru powinni dać tę stówę. - Dostał wyraźne powiadomienie. Nie wysyłają, tym samym został oszukany, stracił czas, czasami pieniądze.
Nie jestem prawnikiem,ale takimi wyłudzeniami powinna się zająć prokuratura i policja.
Tak samo, jeżeli siedząc na necie widzicie, że ukazuje Wam się ikonka: ,,jesteś pierwszy o godz 15.03- wygrałeś!'', ,,jako jedyny pierwszy kliknąłeś..., podaj tylko swoje dane... - Internetowi oszuści w ten sposób wyłudzają Wasze adresy mailowe, na które otrzymacie mnóstwo spamu, a Wasze dane osobowe mogą fruwać po świecie i być wykorzystywane do nie wiadomo jakich celów. ( Swój adres domowy, telefon, imię i nazwisko podawajcie jedynie osobom zaufanym.) Nie mówiąc już o przelewaniu pieniędzy,czy tzw przedpłatach.
Kiedyś sama miałam okazję nabrać się na ,,kilknąłeś pierwszy o godz''- oczywiście nie wygrałam. Nie mogłam wysłać maila z prośbą o wykasowanie mych danych z ich bazy, okazało się że za każdym adresem mailowym stawiali kropkę, np stasia11@onet.pl. Nie mieli adresu stacjonarnego, nie wiadomo jak się nazywał szef.
Możecie również zostać ,,szczęśliwcami'', którym nieznany, ciężko chory milioner z Australii, czy Ameryki powierzył spadek. Nie dajcie się nabrać! Często, kolejnym krokiem będzie wniesienie opłaty od ,,spadku'', ,,który za parę dni zostanie przelany na Wasze konto'', albo będziecie funkcjonować jako pionek w pralni brudnych pieniędzy.
Witam , nie oddzwaniajcie równiez na sms-y typu ......."na poczcie głosowej zostawiono dla Ciebie wiad. oddzwoń na nr. tel.(i tu podaja numer tel.) " Za takie połaczenie kasują 30,50 za min.w Play takie coś bylo.Wyczytałam któregoś razu w necie ze to czyste oszustwo i przestrzegaja przed takimi telefonami.Ale niestety nie pamiętam poczatkowego numeru tego sms-a. pozdrawiam
Ja mam telefon na abonament w sieci era i sobie zastrzegłam,że nie życzę żadnych tego typu sms ,choć na początku kilka razy na dzień przychodziły mi takowe......
Napisałam zapytanie do operatora sieci. Na razie dostałam taka odpowiedź: "Dziękuję za nadesłaną korespondencję. Pragnę poinformować, że ten problem wymaga zgłoszenia do działu technicznego. W tym celu będę potrzebowała Pani numeru telefonu, na który przyszedł ten sms, oraz datę i godz. tego zdarzenia".
Sprawa się wyjaśniła. Dostałam taką odpowiedź: "Witam, w nawiązaniu do przesłanej korespondencji uprzejmie informuję, iż smsy przychodzące z numeru 0527 są smsami wysyłanymi przez sieć Era. Standardowo telefon w ogóle nie powinien ich pokazywać, bo są one tylko potwierdzeniem systemowym przy zalogowaniu telefonu do sieci GSM. Jeśli Pani telefon je wyświetla to jest to problem z oprogramowaniem w aparacie i konieczna będzie wizysta w serwisie producenta celem jego aktualizacji. Mam nadzieję, że przekazane informacje okażą się pomocne".
Mam telefon w tak tak-u. Dzisiaj dostałam dziwny sms. Nadawcą był nr 0527. Treść N . Czy ktoś wie co to jest?
Przeczytaj http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,Grozny-wirus-atakuje-telefony-komorkowe,wid,12714932,wiadomosc.html
Na sms- y pt.:
to twój szczęśliwy dzień, wygrałeś nagrodę 100 000 zł, masz szczęście, zostałeś wytypowany, zostałeś zwycięzcą, odbierz nagrodę, twój nr jako pierwszy został wytypowany wyślij tylko sms a na darmowy nr - proponuję nie odpowiadać.
Mnóstwo ludzi ,,w swój szczęśliwy dzień'' przegrało kupę pieniędzy.
Są to zwyczajni naciągacze- oszuści, których dane trudno zidentyfikować. Policja się tym nie zajmuje ze względu na ,,znikomą szkodliwość czynu''. ( Ciekawe na jaką kasę w sumie naciągneli ludzi i jak w rzeczywistości ta ,,znikoma szkodliwość czynu wygląda''. Nawet, jeżeli włączycie się do gry wysyłając sms a darmowego, za kolejne przyjdzie Wam zapłacić.
Jeżeli otrzymujesz zawiadomienie:
To nie jest kawał wygrałeś 100 000- wyślij sms i odbierz nagrodę. Moim zdaniem posiadaczowi numeru powinni dać tę stówę. - Dostał wyraźne powiadomienie. Nie wysyłają, tym samym został oszukany, stracił czas, czasami pieniądze.
Nie jestem prawnikiem,ale takimi wyłudzeniami powinna się zająć prokuratura i policja.
Tak samo, jeżeli siedząc na necie widzicie, że ukazuje Wam się ikonka: ,,jesteś pierwszy o godz 15.03- wygrałeś!'', ,,jako jedyny pierwszy kliknąłeś..., podaj tylko swoje dane... - Internetowi oszuści w ten sposób wyłudzają Wasze adresy mailowe, na które otrzymacie mnóstwo spamu, a Wasze dane osobowe mogą fruwać po świecie i być wykorzystywane do nie wiadomo jakich celów. ( Swój adres domowy, telefon, imię i nazwisko podawajcie jedynie osobom zaufanym.) Nie mówiąc już o przelewaniu pieniędzy,czy tzw przedpłatach.
Kiedyś sama miałam okazję nabrać się na ,,kilknąłeś pierwszy o godz''- oczywiście nie wygrałam. Nie mogłam wysłać maila z prośbą o wykasowanie mych danych z ich bazy, okazało się że za każdym adresem mailowym stawiali kropkę, np stasia11@onet.pl. Nie mieli adresu stacjonarnego, nie wiadomo jak się nazywał szef.
Możecie również zostać ,,szczęśliwcami'', którym nieznany, ciężko chory milioner z Australii, czy Ameryki powierzył spadek. Nie dajcie się nabrać! Często, kolejnym krokiem będzie wniesienie opłaty od ,,spadku'', ,,który za parę dni zostanie przelany na Wasze konto'', albo będziecie funkcjonować jako pionek w pralni brudnych pieniędzy.
Witam ,
nie oddzwaniajcie równiez na sms-y typu ......."na poczcie głosowej zostawiono dla Ciebie wiad. oddzwoń na nr. tel.(i tu podaja numer tel.) "
Za takie połaczenie kasują 30,50 za min.w Play takie coś bylo.Wyczytałam któregoś razu w necie ze to czyste oszustwo i przestrzegaja przed takimi telefonami.Ale niestety nie pamiętam poczatkowego numeru tego sms-a.
pozdrawiam
http://www.myapple.pl/news/87877-us-uga-visual-voice-mail-na-iphonea-w-erze-ju-dost-pna-5.html
Czesto dostaje rozne dziwne sms-y, nawet nie mam czasu sie zastanawiac nad nimi tylko je od razu kasuje :)
Ja mam telefon na abonament w sieci era i sobie zastrzegłam,że nie życzę żadnych tego typu sms ,choć na początku kilka razy na dzień przychodziły mi takowe......
Napisałam zapytanie do operatora sieci. Na razie dostałam taka odpowiedź: "Dziękuję za nadesłaną korespondencję.
Pragnę poinformować, że ten problem wymaga zgłoszenia do działu technicznego.
W tym celu będę potrzebowała Pani numeru telefonu, na który przyszedł ten sms, oraz datę i godz. tego zdarzenia".
Sprawa się wyjaśniła. Dostałam taką odpowiedź: "Witam,
w nawiązaniu do przesłanej korespondencji uprzejmie informuję, iż smsy przychodzące z numeru 0527 są smsami wysyłanymi przez sieć Era.
Standardowo telefon w ogóle nie powinien ich pokazywać, bo są one tylko potwierdzeniem systemowym przy zalogowaniu telefonu do sieci GSM.
Jeśli Pani telefon je wyświetla to jest to problem z oprogramowaniem w aparacie i konieczna będzie wizysta w serwisie producenta celem jego aktualizacji.
Mam nadzieję, że przekazane informacje okażą się pomocne".