Forum

Kuchenne porady

tradycyjna blacha a keksówka

  • Autor: irenab Data: 2010-10-01 11:04:58

    Witam i znowu proszę Was o pomoc,zawsze robię ciasto w standardowej blaszce 35 na 20 i potem jemy i jemy taką ilość ciasta,a jak bym zrobiła w keksówce to muszę brać o połowę mniej składników niż na tą blaszkę czy ile??? Zgóry dziękuję za odpowiedzi:)

  • Autor: Rzymianka Data: 2010-10-01 11:54:28

    Keksówki  są różne. Zmierz swoje blachy i ustal proporcje do mniejszej. Pozdrawiam !

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-01 17:55:40

    35 x 20, to też wcale nie jest standardowa blaszka, bo takowych to wcale nie ma. Ja mam 4 identyczne blaszki "standardowe"  o wymiarach 24 x 36 .
    A w keksówce to nie za bardzo każde ciasto wyjdzie. Nie bardzo sobie wyobrażam piec w keksówce szarlotkę z kruchego ciasta. Keksówka dobrze się sprawdzi w wypiekach z ciast ucieranych czy biszkoptowych. Serniki, ciasta z owocami czy szarlotki zdecydowanie będą walały być pieczone w tortownicy. Np. o średnicy 22cm, to nie jest  duże ciasto

  • Autor: irenab Data: 2010-10-15 08:16:24

    Dziękuję za odpowiedzi.

Przejdź do pełnej wersji serwisu