Forum

Kuchenne porady

Czy jabłka można mrozić?

  • Autor: ezelka Data: 2010-10-01 20:37:07

    Zastanawiam się czy można mrozić jabłka, tak ja np. śliwki? Jakoś nie przypominam sobie, żebym się gdzieś spotkała z mrożonymi jabłkami.

  • Autor: Limonka200 Data: 2010-10-02 10:10:08

    Samych jabłek nie mroziłam, ale przepieczone na mase do szrlotki juz tak, moze w ten sposób zachowasz sobie troche jabłuszek na zime.

  • Autor: Wkn Data: 2010-10-02 19:49:04

    Ale przecież pieczone jabłka lepiej jest zapasteryzować w słojach, potem tylko otwierasz i bach na szarlotkę

  • Autor: ezelka Data: 2010-10-03 16:32:05

    No właśnie słoików mi już brakło i miejsca w piwnicy na kolejne przetwory też, a tu jeszcze tyle jabłek czeka na swoją kolej

  • Autor: jareksz Data: 2010-10-03 18:36:25

    Masz większy zamrażalnik niż piwnicę?

  • Autor: ezelka Data: 2010-10-04 19:50:37

    Sałatek, dżemów i tego typu przetworów do zamrażalki nie włoże, to wszystko stoi w piwnicy, więc jeśli coś mogę wrzucić do zamrażalki to to robię.

  • Autor: jareksz Data: 2010-10-04 20:17:46

    Tak się zdziwiłem, bo moi starzy też mieli jabłonki, dwie. Piwnica to była niemalże jama 2 na 3 metry pod kuchnią i jakoś te kilka czy kilkanaście skrzynek jabłek się tam miesciło. Wraz z przetworami i ziemniakami na zimę (ktoś robi jeszcze takie zapasy?). Co innego zamrażalnik: 30cm x 50 cm. No, ale to staaaare czasy. Teraz pewnie jest inaczej.

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-10-03 18:54:22

    Pracuję w firmie przetwórstwa-owocowo warzywnego i tam są mrożone min. jabłka:kostka i segmenty( czyli "ósemki").Jabłka są obierane,zanurzane w roztworze z kwaskiem cytrynowym i mrożone.Nie wiem jakby się mroziły w tradycyjny sposób czyli w zamrażarce,bo w firmie produkty są zamrożane bardzo szybko(proces samego zamrażania trwa ok 5-10 minut).Jeśli masz w zamrażarce funkcję Ouick freeze to ją wykorzystaj.

  • Autor: słodki buraczek Data: 2010-10-05 09:30:45

    A ten roztwor oprocz kwasku  i zapewne wody ma jeszcze jakies inne tajemnicze skladniki? Mam opcje szybkiego zamarzania i chetnie wyprobuje ja na jablkach :-) Uchylisz rabka tajemnicy? :-D

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-10-06 15:15:40

    Niestety proporcji roztworu nie znam,ale przypomniało mi się ,że jeszcze dodają  się kwas askorbinowy.Wszystko ma na celu ładny kolor jabłka tzn.aby nie "ściemniało".

    Apropo jabłek to też wydaje mi się,że lepiej je zrobić w słoiki.Mam 2 sprawdzone przepisy na jabłka, a proporcje roztworu dobrałam sama :)
    Ale jak ktoś chce spróbować...

Przejdź do pełnej wersji serwisu