Forum

Gawędy o jedzeniu

Sałatkowe preferencje

  • Autor: f-K Data: 2010-10-02 10:52:49

    Jakie lubicie sałatki?
    Jakie sałatki najcześciej znikają ze stołu, kiedy przyjmujecie gości?
    Czym się kierujecie wybierając przepis  na kolejną sałatkę z bazy W-Żu?

    Z majonezem, czy bez? Z jogurtem, a może z oliwą, olejem, octem? A może gotowy dressing?
    Wegetarianska, czy z mięsnym dodatkiem? Z jakiem, z rybą?
    A ser? Jesli tak to jaki? Klasyczny żółty, czy feta, twarożek, pleśniowy miękki (np. brie), pleśniowy twardy z niebieską lub zieloną pleśnią, inny? I czy jako składnik podstawowy, czy jako dodatek do sosu?
    A ryż lub makaron w sałatce?
    Owocowe nutki w sałatkach dopuszczalne?
    Krewetki i inne owoce morza?
    Sałatka wymieszana z dressingiem, polana sosem, a może sos obok w miseczce do polania na talerzu?
    Podajecie sałatki na stół w misce do samodzielnego nakładania, czy jako jednorazowe porcje?

    Jaki składnik sałatki dyskwalifikuje ją z kolejki do "ulubionych", a jaki powoduje, że najlepsza przyjaciółka nie zmusi Was do spróbowania swojego najnowszego dania popisowego?

  • Autor: kasia146 Data: 2010-10-02 11:28:14

    U mnie na imprezach najwiekszym hitem okazala sie salatka ze smazonego kurczaka z jajkiem kukurydza ananasem ogorkiem konserwowym i majonezem wszyscy ja lubimy i jest obowiazkiem na kazdej imprezie. Wogole uwielbiam salatki z kurczakiem czy to wedzonym, gotowanym, czy smazonym. Jesli chodzi o mokre dodatki to lubie majonez i jogurt. Ryba tez moze sie znalezsc w salatce a najlepiej zeby to byl tunczyk, jesli chodzi o ser to zolty lub feta i dodawany jako skladnik do salatki, lubie tez ryz i makaron w salatkach. Owoce morza odpadaja nie przepadam za nimi i to jest rowniez skladnik jaki dyskwalifikuje salatke lub inne danie do wyprobawania tego dania przeze mnie.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-10-02 11:34:28

    Ohoho,temat-rzeka.Tak ogólnie,lubię eksperymentować w kuchni i wypróbowuję różne przepisy (czyli nie odpowiem dziś,gdyż mi czasu nie starczy).Podsumowując-im bardziej urozmaicone sałatki,tym lepiej,a goście tez mają rózne gusta.

  • Autor: f-K Data: 2010-10-02 22:43:46

    A czym się kierujesz wybierając nowy przepis do wypróbowania?
    Ja zazwyczaj przegladam baze W-Ż pod kątem jakiegoś składnika lub wyciągam z "ulubionych" wrzucony tam wczesniej w trakcie przeglądania forum z wątków typu: "co ugotować na imieniny mamy". To ostatnie zresztą to kopalnia wspaniałych pomysłów. Czasem proszę o przepis na imprezie, ale zawsze artykułów piśmienniczych brak pod ręką, a pamięć ulotna, więc przepisik umyka zanim doczeka się realizacji :-)

  • Autor: jolka60 Data: 2010-10-03 05:05:01

    Najczesciej kieruje sie wlasnie skladnikami (ale przyznam,ze nieraz mile sie rozczarowalam,choc nie przepadam za ktoryms ze skladnikow).Kazdy ma jakies swoje ulubione warzywa czy owoce.Nie lubie -ogolnie potraw,(nie tylko salatek,) przekwaszonych, przesolonych i ze zbyt duza iloscia majonezu.Lubie salatki owocowe przyprawione nieco pikantnie,np z imbirem lub niewielka iloscia pieprzu i soli.Te dodatki wspaniale wydobywaja smak owocow.Uzywam sporo ziol,surowki zakwaszam octem winnym lub sokiem z cytryny (mozna dodac sok z pomaranczy).Najczesciej stosuje oliwe,ale rowniez olej slonecznikowy,orzechowy,kukurydziany,ryzow,Nie wyrzekam sie smietany,ale czesto lacze ja lub zastepuje dobrym jogurtem..Przepisy pochodza z roznych zrodel- z ksiazek,czasopism ,zaslyszane od znajomych,sprobowane u kogos czy w restauracjach. W ostatnich latach oczywiscie telewizja i (chyba najbogatsze zrodlo informacji) internet.Poza tym wlasna inwencja.

  • Autor: Alll Data: 2010-10-03 08:51:35

    Strasznie dużo pytań jak na jeden temat

    Myślę, że nie doczekasz się jednoznacznej odpowiedzi. Ile ludzi tyle smaków. :)))
    Podam przykład nie sałatki a zupy pomidorowej.
    Jedną robię na esencjonalnym wołowym wywarze, czystą odtłuszczoną.
    Drugą także na wywarze, ale ze skrzydełek kurczaka, odtłuszczoną, ale ze śmietanką kremówką.
    Każda to zupa pomidorowa, jednak o różnym smaku. Do pierwszej nigdy nie dodam śmietanki, drugiej nie podam bez. Uwielbiamy każdą z podanych wesji.

    Myślę, że to samo dotyczy sałatek, czy surówek. Jednym smakuje z majonezem innym z jogurtem.
    Moja kuchnia nie jest bardzo dietetyczna, ani bardzo tłusta. Staram się jednak układać tak menu, aby dania lekkie przeplatały się a cięższymi.
    Przykład:
    dzisiaj na obiad zraz z kapustą zasmażaną
    jutro rybka gotowana na parze z jarzynami.

    Twoje pytanie dotyczyło też łączenia składników.
    Musisz po prostu próbować. W kuchni własna inwencja zawsze mile widziana.
    Co z tego, że napiszę Tobie żeby nie łączyć kiszonej kapusty z ryżem, jak za chwilę ktoś się odezwie, że nieprawda bo on je i to pycha.

  • Autor: emeska1974 Data: 2010-10-03 15:27:32

    Sałatka grecka!

  • Autor: K-rin-k Data: 2010-10-05 11:52:36

    Ja mam ulubioną sałatkę - na którą zawsze ciężko mi zdąrzyć bo rodzinka ją wcina: kapusta pekińska poszatkowana, pokrojone pomidory, kuleczki mozzarelli, do tego oliwa, zioła do sałatek, sól, pieprz do smaku, czasami dodatkowo zółty ser i ogórki ;) Polacam wszystkim fanom sera pod każdą postacią ;)

  • Autor: nika81 Data: 2010-10-05 12:54:33

    Nasza ulubiona: sałata lodowa (ew. kapusta pekińska), zielony ogórek, papryka, pomidory świeże, pomidory suszone, oliwki, kukurydza, świeże zioła-bazylia/ mięta/kolendra, pokruszony ser plesniowy Lazur z sosem( oliwa z pestek winogron plus ocet balsamiczny) pieprzem i solą. Zjadamy całą michę takiej sałatki latem na kolację...Pycha:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu