Szykuję się do upieczenia tortu urodzinowego dla mojej córeczki. Wymyśliłam sobie, że zrobię go w kształcie biedronki. Mam tylko jeden problem, a mianowicie nie bardzo wiem jakim kremem ozdobić tą biedronkę. Potrzebuję dwóch kolorów: czarnego i czerwonego. Nie chciałabym obkładać tortu masą cukrową czy marcepanową. Zależy mi by był to krem, który mogłabym wyciskać ozdobną końcówką. Tu pojawia się pytanie. Czy zmiksowana margaryna bądź masło z cukrem i odpowiednim bawnikiem będzie ok? Mam czerwony barwnik ale nie jest on taki idealny :/ Zastanawiałam się czy do masła mogłabym dodać np truskawkową galaretkę... Hmm czy wogóle coś z tego wyjdzie? Moglibyście mi coś doradzić? Jak wykombinować krem by miał piękny kolor i nie było z nim później problemów przy ozdabianu. Musi być w miarę gęsty by nie spływał po bokach. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Iloria
witaj ja wlasnie zabieram sie do robienia sloneczka. tydzien temu robilam tort motyl i poprostu wlewam odrobine koloru do masy budyniowej. z masa nic sie niedzialo a kolory byly super. powodzenia. p.s jesli juz robie mase cukrowa to klade ja na torcie i dopiero wtedy pedzelkiem nakladam kolor.
Ja wszystkie torty w kształcie "czegoś" robię z kremem budyniowym. 2 budynie gotuję w 0,5l mleka i 6 łyżkai cukru, i gdy budyń przestygnie dodaję 1 margarynę /masło i razem miksuję na jednolitą puszystą masę. Taki krem na pewno się nie rozmazuje, nie jest za rzadki. Ja dla uzyskania odpowiednich kolorów wykorzystuję barwniki spożywczecze w proszku ale można też w paście (dodaję je do śmietankowego lub waniliowego budyniu), jeśli krem ma być brązowy to dodaję tabliczkę rozpuszczonej czekolady. Jeśli zależy mi na ciemnym brązie to gotuję budyń czekoladowy, do którego dodaję łyżkę suchego kakao, a przy miksowaniu tabliczkę rozpuszczonej czekolady. Jeśli nie masz barwników spożywczych możesz wykożystać pisaki cukrowe, na pewno dostaniesz w każdym markecie, i czerwony krem uzyskasz gotując budyń malinowy i przy miksowaniu z masłem dodając zawartość czerwonego pisaka.
Ja generalnie ozdabiam torty bitą śmietaną ze śmietan fixem (jeden + troche na jedną kremówke), ponieważ trzyma konsystencję, nie spływa z tortu, a do szprycy jest idealna. Nie wiem jak uzyskac kolor, czy mozna dodac do smietany barwniki spozywcze i co z tego wyjdzie, bo jeszcze nie próbowałam. Moze ktos wie czy i jaki kolor wyjdzie po dodaniu barwnika do smietany?
Szykuję się do upieczenia tortu urodzinowego dla mojej córeczki. Wymyśliłam sobie, że zrobię go w kształcie biedronki. Mam tylko jeden problem, a mianowicie nie bardzo wiem jakim kremem ozdobić tą biedronkę. Potrzebuję dwóch kolorów: czarnego i czerwonego. Nie chciałabym obkładać tortu masą cukrową czy marcepanową. Zależy mi by był to krem, który mogłabym wyciskać ozdobną końcówką. Tu pojawia się pytanie. Czy zmiksowana margaryna bądź masło z cukrem i odpowiednim bawnikiem będzie ok? Mam czerwony barwnik ale nie jest on taki idealny :/ Zastanawiałam się czy do masła mogłabym dodać np truskawkową galaretkę... Hmm czy wogóle coś z tego wyjdzie?
Moglibyście mi coś doradzić? Jak wykombinować krem by miał piękny kolor i nie było z nim później problemów przy ozdabianu. Musi być w miarę gęsty by nie spływał po bokach.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Iloria
witaj ja wlasnie zabieram sie do robienia sloneczka. tydzien temu robilam tort motyl i poprostu wlewam odrobine koloru do masy budyniowej. z masa nic sie niedzialo a kolory byly super. powodzenia. p.s jesli juz robie mase cukrowa to klade ja na torcie i dopiero wtedy pedzelkiem nakladam kolor.
Z tym pędzelkiem to świetny pomysł. A gdybym dodała barwnika do masy karpatkowej takiej "sklepowej"? Czy ona oby nie będzie za rzadka do ozdób?
nieumiem ci dpowiedziec. ja zawsze robie swoja mase daje tylko odrobine mniej mleka i nigdy niebylo problemu.
Ja wszystkie torty w kształcie "czegoś" robię z kremem budyniowym. 2 budynie gotuję w 0,5l mleka i 6 łyżkai cukru, i gdy budyń przestygnie dodaję 1 margarynę /masło i razem miksuję na jednolitą puszystą masę. Taki krem na pewno się nie rozmazuje, nie jest za rzadki. Ja dla uzyskania odpowiednich kolorów wykorzystuję barwniki spożywczecze w proszku ale można też w paście (dodaję je do śmietankowego lub waniliowego budyniu), jeśli krem ma być brązowy to dodaję tabliczkę rozpuszczonej czekolady. Jeśli zależy mi na ciemnym brązie to gotuję budyń czekoladowy, do którego dodaję łyżkę suchego kakao, a przy miksowaniu tabliczkę rozpuszczonej czekolady. Jeśli nie masz barwników spożywczych możesz wykożystać pisaki cukrowe, na pewno dostaniesz w każdym markecie, i czerwony krem uzyskasz gotując budyń malinowy i przy miksowaniu z masłem dodając zawartość czerwonego pisaka.
Ja generalnie ozdabiam torty bitą śmietaną ze śmietan fixem (jeden + troche na jedną kremówke), ponieważ trzyma konsystencję, nie spływa z tortu, a do szprycy jest idealna. Nie wiem jak uzyskac kolor, czy mozna dodac do smietany barwniki spozywcze i co z tego wyjdzie, bo jeszcze nie próbowałam. Moze ktos wie czy i jaki kolor wyjdzie po dodaniu barwnika do smietany?
Dziękuję wszystkim za rady. Użyłam jednak masła wymieszanego z cukrem pudrem, aromatem i barwnikiem. Wyszło całkiem fajnie. :)