Forum

Kuchenne porady

Zamienniki majonezu i śmietany

  • Autor: szakal165 Data: 2010-10-02 21:47:39

    Czym zastępować majonez i śmietanę w przepisach? Do sałatek lepiej użyć jogurtu greckiego czy zwykłego naturalnego bez cukru?
    A do zup grecki też się nadaje? Z ciastami to chyba nie przejdzie? Bo jak jest kremówka (30%), to chyba jogurt się nie ubije? Czasem w przepisie jest sos czosnkowy np. poł na pół ze śmietaną i jogurtem albo majonezem, a można zrobić na samym jogurcie?

  • Autor: Wkn Data: 2010-10-02 21:52:25

    Majonez w sałatach (lodowa, maślana, strzępiasta) zastępować mieszanką jogurtu naturalnego oraz greckiego (sam grecki jest nieco za gęsty). Dosypać soli lub soli ziołowej, pieprzu lub pieprzu ziołowego, papryki ostrej, koperku posiekanego, bazylii, wedle upodobań. Przepyszne wychodzą z tego kombinacje np. z tuńczykiem i jajkami.
    Podobnie moźna kombinować, przygotowując sosy do sałatek jajeczno-kalafiorowo-pomidorowo-groszkowych.

    Tam, gdzie będzie dorzucany kurczak do sałaty, do sosu jogurtowo-jogurtowego można domieszać nieco musztardy dijon, sarepskiej lub keczupu. Podkreśla smak.

    Do niektórych zup (np. pomidorówka) jogurt grecki nadaje się, ale należy pamiętać, że będą zdecydowanie kwaśniejsze.

    Z ubijaniem jogurtu jako krem do ciast nie kombinuj - lepiej dużo rzadziej zjeść mały kawałek czegoś z kremówką. Jest sporo przepisów na ciasta z masami jogurtowymi na zimno. Smaczna sprawa :)

  • Autor: ekkore Data: 2010-10-03 08:10:02

    Wszystko zależy od tego na ile jesteś otwarta na zmianę przyzwyczajeń smakowych. Użycie samego jogurtu daje zupełnie inny smak. Jogurt "grecki" - tłuściejszy, łagodniejszy w smaku.
    O ile w sosach na zimno możesz śmiało usuwać majonez - ewentualnie brak smaku majonezu zabijając ostrzejszymi przyprawami - bo nie da sie ukryć, że do braku smaku trzeba się przyzwyczaić.
    W zupach - o ile ma być to tylko zabielacz spokojnie możesz używać jogurtu - jeżeli ma zagęścić zupę - musi być śmietana - jogurt pod wpływem ciepła nie zgęstnieje, a rozpłynie się.
    Podobnie jest z sosami na ciepło - choć ja sosy carbonarowate robię pół na pół.

    W ciastach śmietanę możesz zastąpić jogurtem w przypadku mas na żelatynie - do przekładania (może być sam jogurt, może być z serkiem homo). Czy taka masa nadaje sie do dekoracji - nie wiem.

  • Autor: szakal165 Data: 2010-10-03 10:52:54

    Dziękuję za informacje :)
    a czy jogurt w sałatce się szybko nie rozpłynie i nie 'rozciapcia' sałatki?

  • Autor: ekkore Data: 2010-10-03 12:05:21

    Nie ważne czy jogurt czy majonez - jeżeli masz "soczyste" składniki, które pod wpływem innych składników puszczaja soki - zawsze sie rozciapcia. Często wystarczy wymieszać, aby połączyć na nowo. Jeżeli jest ryż lub makaron - istnieje duża szansa, że pochłoną całą wilgoć.
    Ja sama osobiście sałatek na biało staram się nie robić w wersji dwudniowej - zrobić, zjeść i po kłopocie, na drugi dzień coś nowego

  • Autor: szakal165 Data: 2010-10-06 15:11:05

    dziękuję za porady :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu