Mam male pytanko do was. Czy łopatka wieprzowa po uduszeniu moze miec kolor rozowy? Byla bardzo miekka..praktycznie sie rozpadala a kolor sie nie zmienil. Czy to moze swiadczyc o nie dokonczonym procesie duszenia.
Raczej nie. Ja czasami jak długo dusze mięso, na bardzo malutkim ogniu to też ma jasny kolor "różowaty", a nie szary. Jeżeli mięso jest ze sprawdzonego źródła, nie ma obcego - nieprzyjemnego zapachu i smaku, to chyba wszystko jest ok. Jak długo dusiłeś to mięso ?
Tu pewnie chodziło o sposób przyprawiania i utrwalania mięsa.Marynować można np w różnych przyprawach naturalnych,a peklować z dodatkiem środka konserwującego,czyli np saletry czy "peklosolu".
Witam
Prawdopodobnie to było mięso marynowane.
Dziekuje za opodwiedz.. boje sie ze mieso bylo po prostu nie dogotowane.. czy jest mozliwe zeby bylo bardzo miekkie i nie dogotowane?
Raczej nie. Ja czasami jak długo dusze mięso, na bardzo malutkim ogniu to też ma jasny kolor "różowaty", a nie szary. Jeżeli mięso jest ze sprawdzonego źródła, nie ma obcego - nieprzyjemnego zapachu i smaku, to chyba wszystko jest ok. Jak długo dusiłeś to mięso ?
Może była "peklowana"? Ostatnio są takie promocje, że mięso jest już peklowane i kosztuje dwa razy taniej.
Pisałam o tym wyżej.
Tu pewnie chodziło o sposób przyprawiania i utrwalania mięsa.Marynować można np w różnych przyprawach naturalnych,a peklować z dodatkiem środka konserwującego,czyli np saletry czy "peklosolu".
może jest stare albo je podmalowali w hipermarkecie jak jest miekkie, normalnie pachnie i smakuje to nie masz się czym przejmować