Pytanie do znających się trochę na kuchni francuskiej lub języku. Queues de lottes to nazwa pysznej ryby jednak nie potrafię znaleź jego tłumaczenia na jęz. polski i nie znajduję odpowiednika tej ryby w naszej kuchni. Prawdopodobnie jest odławiana w M. Sródziemnym ale tego nie jestem pewna na 100%.
Wszystko ok ale to jest napewno ryba morska i szukając Twoim tropem w wikipedii hasło miętus (r.słodkowodna) wybrałam wersję francuską a tam jest napisane że występuje morska wersja lotte pod nazwą komercyjną: baudroie i chyba najbardziej by pasowało do tej rybki przeze mnie poszukiwanej. Gdyby jednak ktoś miał większą wiedzę, proszę o dalsze wskazówki... p.s. Dzięki jareksz za sugestie
Użytkownik stokrotka390 napisał w wiadomości: > Sprawdz, moze chodzi tu o zabnice (taka ryba troche podobna do zaby) zwana > rowniez nawedem. Pyszna rybka. Pozdrawiam..
Tak, to najprowdopodobniej jest ta ryba, kupowałam ją bez głowy i skóry, mięsko jest pyszne i bez ości, ma tylko kręgosłup. Dziękuję za zaangażowanie w poszukiwanie żabnicy :)
Faktycznie chyba chodzi o żabnicę, a nie wiesz przypadkiem czy jest ona do zdobycia w polskich sklepach rybnych i w jakiej cenie? Podejrzewam, że jeśli tak to tylko w postaci mrożonej... Dziekuję za podpowiedź ;)
Ciesze sie, ze moglam pomoc. Niestety nie wiem, gdzie ja mozna kupic w Polsce, bo mieszkam w Niemczech i u nas mozna ja bez problemu kupic i nazywa sie Seeteufel. Pozdrawiam...
Ja w sumie też mam do niej dostęp (pd.Francja), ale chciałam pokazać ją mamie, która mieszka w Polsce i zachęcić ją do spróbowania, tyle tylko, że nie wiedziałam jak ją nazwać po polsku. Teraz już wiem , że mama ma szukać "żabnicę"...
Pytanie do znających się trochę na kuchni francuskiej lub języku. Queues de lottes to nazwa pysznej ryby jednak nie potrafię znaleź jego tłumaczenia na jęz. polski i nie znajduję odpowiednika tej ryby w naszej kuchni. Prawdopodobnie jest odławiana w M. Sródziemnym ale tego nie jestem pewna na 100%.
Queue - ogon, tył, koniec
lotte - miętus
W Narwii kiedyś łapałem ale taki małe sztuki raczej
Wszystko ok ale to jest napewno ryba morska i szukając Twoim tropem w wikipedii hasło miętus (r.słodkowodna) wybrałam wersję francuską a tam jest napisane że występuje morska wersja lotte pod nazwą komercyjną: baudroie i chyba najbardziej by pasowało do tej rybki przeze mnie poszukiwanej. Gdyby jednak ktoś miał większą wiedzę, proszę o dalsze wskazówki...
p.s. Dzięki jareksz za sugestie
Sprawdz, moze chodzi tu o zabnice (taka ryba troche podobna do zaby) zwana rowniez nawedem. Pyszna rybka. Pozdrawiam..
Użytkownik stokrotka390 napisał w wiadomości:
> Sprawdz, moze chodzi tu o zabnice (taka ryba troche podobna do zaby) zwana
> rowniez nawedem. Pyszna rybka. Pozdrawiam..
I chyba tutaj chodzi o ogon tej ryby d(-_-)b
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBabnica_%28ryba%29
a tutaj zdjecie z podpisem http://www.alphasouth.net/id4.html Pozdrawiam.
Zdjecie z netu.
Tak, to najprowdopodobniej jest ta ryba, kupowałam ją bez głowy i skóry, mięsko jest pyszne i bez ości, ma tylko kręgosłup. Dziękuję za zaangażowanie w poszukiwanie żabnicy :)
Faktycznie chyba chodzi o żabnicę, a nie wiesz przypadkiem czy jest ona do zdobycia w polskich sklepach rybnych i w jakiej cenie? Podejrzewam, że jeśli tak to tylko w postaci mrożonej...
Dziekuję za podpowiedź ;)
Ja raz kupilam w Auchan, tak przed swietami Bozego Narodzenia, tam maja duzy wybor ryb. Co do sklepow rybnych nie wiem, trzeba popytac...
Ciesze sie, ze moglam pomoc. Niestety nie wiem, gdzie ja mozna kupic w Polsce, bo mieszkam w Niemczech i u nas mozna ja bez problemu kupic i nazywa sie Seeteufel. Pozdrawiam...
Ja w sumie też mam do niej dostęp (pd.Francja), ale chciałam pokazać ją mamie, która mieszka w Polsce i zachęcić ją do spróbowania, tyle tylko, że nie wiedziałam jak ją nazwać po polsku. Teraz już wiem , że mama ma szukać "żabnicę"...