Forum

Kuchenne porady

smazenie piersi z indyka/kurczaka (jak dlugo?)

  • Autor: piotrek255 Data: 2010-10-09 02:22:49

    Jak dlugo powinno sie smazyc na patelni teflonowej (bez tluszczu) pokrojone w dosc grube plastry mieso z indyka? do tej poru trzymalem je na patelni jakies 30 minut i zawsze wychodza gumowe, mieso z kurczaka jest bardziej delikatne i niemam z nim zbytnich problemow, ale tez czasami wychodzi twarde.

    dodatkowo przy obecnym smazeniu w wysokiej temperaturze mieso zabarwia mi sie na czerwono (podejrzewam ze to od krwi z miesa bo na patelni tez troche jej zostaje) i tworzy sie na nim dosc twarda powloka. Mieso na pewno niejest zepsute, kupowalem i smazylem w ten sposob mieso z wielu zrodel wiele razy, problem na pewno tkwi w mojej niewiedzy.

    Jak dlugo i w jaki sposob powinno sie smazyc mieso z kurczaka i indyka bez uzycia tluszczu zeby bylo delikatne a nie gumowe z zabarwieniem od krwi z miesa?

  • Autor: lubczyk69 Data: 2010-10-11 13:16:19

    Kurczaka, zdecydowanie jedynie parę minut!
    Indyka neco dłużej ale skoro pokrojony w pastry, nie dłużej niż 10 min!!!

    I tu i tu - dobrze wytrzeć! Na patelnię ląduje mięso BEZ SOLI i o temperaturze pokojowej! NIGDY prosto z lodówki. Solisz tuż przed zdjęciem z patelni.
    Powodzenia!

  • Autor: K-rin-k Data: 2010-10-12 15:46:54

    A czy w trakcie smażenia dolewałeś wody może? wtedy robi się miękkie ;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu