Forum

Zdrowie i uroda

Słodzik w zaprawach

  • Autor: Daria P. Data: 2010-10-10 13:58:14

    Witam, mam pytanie co do słodzika w zaprawach. Mianowicie chodzi mi o to, czy można nim zastapic np. cukier w ogórkach korniszonach (jak wiadomo znajdowałby się w obecności octu) lub w kompotach.
    Dżemy robiłam już ze słodzikiem zamiast cukru kryształu, ale co do wyżej wspomnianych nie mam pewności, czy nie zajdzie jakaś reakcja, w końcu to chemia chcąc nie chcąc.

  • Autor: boroweczka25 Data: 2010-10-10 14:05:47

    Witam, co prawda nie próbowałam słodzika dodawać do marynat ale zrobiłam tarte buraczki z kwaskiem cytrynowym i słodzikiem. Co do marynat myślę, że lepszy by był cukier brzozowy (ksylitol) jest cukrem naturalnym i wskazanym przy odchudzaniu oraz np. cukrzycy.

  • Autor: Daria P. Data: 2010-10-10 15:07:05

    Dobrze wiedzieć, tylko gdzie ja taki cukier dostanę?

  • Autor: boroweczka25 Data: 2010-10-10 17:37:25

    Jest w sklepach ze zdrową żywnością ale bardzo drogi ja kupuje na allegro za 5 kg 95 złotych w tym dostawa do domu.

  • Autor: Daria P. Data: 2010-10-10 19:08:53

    Aha, więc będę chyba eksperymentować ze słodzikiem, bo nie wiem gdzie w Irlandii mogłabym to dostać taniej, jeśli jest takie drogie.

  • Autor: boroweczka25 Data: 2010-10-10 19:12:42

    Nie wiem gdzie w Irlandii możesz kupić ale ten ksylitol jest produkowany w Finlandii

  • Autor: boroweczka25 Data: 2010-10-10 19:10:59

    Użytkownik boroweczka25 napisał w wiadomości:
    > Jest w sklepach ze zdrową żywnością ale bardzo drogi ja kupuje na allegro
    > za 5 kg 95 złotych w tym dostawa do domu.
    Przepraszam pomyliłam się o marne 100 zł. Płacę 195 zł za 5 kg.

  • Autor: makusia Data: 2010-10-10 21:39:56

    Jaki jest przelicznik tego cukru na zwykły?

  • Autor: kurkuma Data: 2010-10-10 22:28:43

    Ksylitol ma taki sam poziom słodkości jak cukier, zawiera jednak 40 - 50% mniej kalorii niż zwyły cukier. Ale nie kalorie są tu najważniejsze, wg dzisiejszej wiedzy ksylitol jest nie tylko nieszkodliwy, ale wręcz ma niezwykle pożyteczne działanie na człowieka np. wzmacnia układ immunologiczny, ma działanie bakteriobójcze, nie zakwasza organizmu. Zdaje się, że jedyną jego wadą jest cena. Przy okazji: wiem, że różna jest ocena popularnego słodzika aspartamu (zwanego inaczej nutra sweet), ale naprawdę gorąco namawiam do ostrożności. Sprawdzcie informacje w internecie czy obejrzyjcie na you tube.

  • Autor: boroweczka25 Data: 2010-10-10 23:37:32

    Ksylitol jest trochę słodszy niż zwykły cukier myślę, że 1 łyżeczka ksylitolu = 1,5 łyżeczki cukru trudno mi dokładnie powiedzieć bo od dawna nie używam zwykłego cukru.

  • Autor: makusia Data: 2010-10-11 10:53:38

    Dziekuję poczytałam troszkę o tym "cudzie" fajna sprawa, jednak jak dla mnie za droga;)

  • Autor: Eliswie Data: 2010-10-10 22:42:40

    Rok temu w ramach eksperymentu zrobilam "nutelle" sliwkowa ze slodzikiem. Uzylam slodzik w proszku (przypomina drobniutki, prawie mialki cukier) do wypiekow. Jak ktos nie wie, nie zauwaza roznicy. Dzem jest nadal ok.
    Robilam tez korniszony ze slodzikiem i salatke z ogorkow krojonych w plasterki. Wszystko jest ok. Jedynie smakowo wyczuwalna jest lekka roznica, ale mysle ze to kwestia odpowiednich proporcji no i przyzwyczajenia.

  • Autor: Daria P. Data: 2010-10-11 08:44:36

    Dzięki, dobrze wiedzieć, że jednak można wypróbować go w zaprawach nawet z octem. Ja słodzik uzywam od 2 lat do herbaty, więc juz nie widze różnicy, a cukier tylko do wypieków, więc użyję go do od dziś także do zapraw. Przeliczę go wg łyżeczek do 1 kg i będzie ok. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu