Soki z winogron robiłam w sokowniku-tak,jak inne owoce przesypałam cukrem,a póżniej gotowy sok zapasteryzowałam.Jeśli dodaje się dużą ilość cukru i gorący zlewa do butelek czy słoików,obejdzie się bez pasteryzacji.Najprostszym sposobem utrwalenia jest przesypanie wymytych owoców cukrem ( w słoikach) i zapasteryzowanie.Póżniej można wykorzystać je np jako kompot,po dolaniu wody,ale również jako półprodukt na dzemy,galaretki itp.
Ja zrobiłam dziś wino,likier wg Transylwanii i mam zamiar przepuścić resztę przez sokownik lub sokowirówkę i zapasteryzować.Ewentualnie winogrona marynowane do śledzi wypróbuję.Polecam też dżem winogronowy http://wielkiezarcie.com/recipe26260.html.
Potwierdzam likierek "cud mód " . Poza tym dzem, kompot i sok. Ja sok robię w słoju przesypywane winogreona cukrem. Przykryte gazą i postawione w oknie do słoneczka. Jest to sok jak się dawniej robiło czyli na surowo. Nic się nie gotuje ani nie pasteryzuje. Póżniej się go zlewa do słoiczków wyparzonych i zakręca. Do piwnicy i w zimie jak znalazł. Pyszny do herbaty,budyniu do manny na gęsto.
Witam proszę Was doradźcie mi co zrobić z winogrona mam bardzo dużo, chciała bym jakieś soki ale jak to zrobić? nigdy nie robiłam:)
Robiłaś kiedyś kompot z winogron , w słoikach? Pyszny do picia po obiedzie, wystarczy rozcieńczyć z gotowaną wodą.
najlepiej zrobic z WINOgron wino
na zime jak znalazł
Przepuść wszystkkie winogrona przez sokwnik, dodaj potem do całości cukru. Wlejesz do butelek i pasteryzujesz.
Soki z winogron robiłam w sokowniku-tak,jak inne owoce przesypałam cukrem,a póżniej gotowy sok zapasteryzowałam.Jeśli dodaje się dużą ilość cukru i gorący zlewa do butelek czy słoików,obejdzie się bez pasteryzacji.Najprostszym sposobem utrwalenia jest przesypanie wymytych owoców cukrem ( w słoikach) i zapasteryzowanie.Póżniej można wykorzystać je np jako kompot,po dolaniu wody,ale również jako półprodukt na dzemy,galaretki itp.
Moja teściowa też tak robi i sok jest pyszny. Polecam
Ja zrobiłam dziś wino,likier wg Transylwanii i mam zamiar przepuścić resztę przez sokownik lub sokowirówkę i zapasteryzować.Ewentualnie winogrona marynowane do śledzi wypróbuję.Polecam też dżem winogronowy http://wielkiezarcie.com/recipe26260.html.
Likier z winogron wg Transylwanii. Robi się bardzo szybko i jest pyszny
.
Potwierdzam likierek "cud mód " .
Poza tym dzem, kompot i sok. Ja sok robię w słoju przesypywane winogreona cukrem. Przykryte gazą i postawione w oknie do słoneczka.
Jest to sok jak się dawniej robiło czyli na surowo.
Nic się nie gotuje ani nie pasteryzuje. Póżniej się go zlewa do słoiczków wyparzonych i zakręca. Do piwnicy i w zimie jak znalazł. Pyszny do herbaty,budyniu
do manny na gęsto.