Forum

Kuchenne porady

Winogrona

  • Autor: MARTA84 Data: 2010-10-11 18:46:55

    Witam  proszę Was doradźcie mi co zrobić z winogrona mam bardzo dużo, chciała bym jakieś soki ale jak to zrobić? nigdy nie robiłam:)

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2010-10-11 19:13:57

    Robiłaś kiedyś kompot z winogron , w słoikach? Pyszny do picia po obiedzie, wystarczy rozcieńczyć z gotowaną wodą.

  • Autor: Olciaa Data: 2010-10-11 19:24:28

    najlepiej zrobic z WINOgron wino na zime jak znalazł

  • Autor: lajan Data: 2010-10-11 19:24:46

    Przepuść wszystkkie winogrona przez sokwnik, dodaj potem do całości cukru. Wlejesz do butelek i pasteryzujesz.

  • Autor: jolka60 Data: 2010-10-11 19:25:14

    Soki z winogron robiłam w sokowniku-tak,jak inne owoce przesypałam cukrem,a póżniej gotowy sok zapasteryzowałam.Jeśli dodaje się dużą ilość cukru i gorący zlewa do butelek czy słoików,obejdzie się bez pasteryzacji.Najprostszym sposobem utrwalenia jest przesypanie wymytych owoców cukrem ( w słoikach) i zapasteryzowanie.Póżniej można wykorzystać je np jako kompot,po dolaniu wody,ale również jako półprodukt na dzemy,galaretki itp.

  • Autor: 100-krotka Data: 2010-10-12 12:56:40

    Moja teściowa też tak robi i sok jest pyszny. Polecam

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-10-11 21:30:11

    Ja zrobiłam dziś wino,likier wg Transylwanii i mam zamiar przepuścić resztę przez sokownik lub sokowirówkę i zapasteryzować.Ewentualnie winogrona marynowane do śledzi wypróbuję.Polecam też dżem winogronowy http://wielkiezarcie.com/recipe26260.html.

  • Autor: danand140 Data: 2010-10-12 09:11:22

    Likier z winogron wg Transylwanii. Robi się bardzo szybko i jest pyszny.

  • Autor: crisen Data: 2010-10-12 17:19:00

    Potwierdzam likierek "cud mód " .
    Poza tym dzem, kompot i sok. Ja sok robię w słoju przesypywane winogreona cukrem. Przykryte gazą i postawione w oknie do słoneczka.
    Jest to sok jak się dawniej robiło czyli na surowo.
    Nic się nie gotuje ani nie pasteryzuje. Póżniej się go zlewa do słoiczków wyparzonych i zakręca. Do piwnicy i w zimie jak znalazł. Pyszny do herbaty,budyniu
    do manny na gęsto.

Przejdź do pełnej wersji serwisu