Forum

Zdrowie i uroda

Odstawienie Duphastonu w 13 tygodniu ciąży-czy nie za wcześnie?

• Autor: monciakrk Data: 2010-10-12 06:53:07

Witajcie kobietki w związku z tym że pierwszą ciążę poroniłam w 9 tygodniu w drugiej ciąży brałam duphaston do ok 16-17 tygodnia ciąży teraz jestem w kolejnej ciąży i ku mojemu zdziwieniu lekarz stwierdził że już mogę go odstawić i jest to początek 13 tygodnia od 4 dni zmniejszyłam dawkę z 2 tabletek do 1 dziennie (pół rano i pół wieczorem) a od 3 dni mam bóle w krzyżu (zaznaczam że jest to czs kiedy normalnie przypadały by dni okresu),rzadnych krwawień jednak boję się że to może jednak za wcześnie na odstawienie tego leku  że być może tego nie czuję a z dzidziusiem dzieje się coś złego.Z tąd pytanie do pań które brały ten lek do którego tygodnia ciąży brałyście duphaston i jak czułyście się po odstawieniu leku.?

• Autor: agacia3323 Data: 2010-10-12 08:23:37

Każda ciąża jest inna ,myślę iż powinnaś zaufać swojemu lekarzowi i dostosować się do jego zaleceń .A jak nie jesteś pewna to idz do drugiego lekarza na wizytę i się upewnij.Wiem ,że się martwisz o swojego maluszka ,ale ja bym nie sugerowała się opiniami tutaj zasięgniętymi ,tylko szukała dobrego ginekologa.Pozdrawiam i dużo zdrowia życzę.

• Autor: as Data: 2010-10-12 09:35:00

Niestety każda ciąża jest inna. Powiedziałaś lekarzowi o swoich obawach i co odpowiedział? Trzeba być dobrej myśli, a może skonsultujesz to z jeszcze innym lekarzem. Niestety leki w ciąży to tak poważna sprawa, że bez konsultacji z lekarzem nie wolno podejmować żadnej decyzji. Ja brałam ten lek bardzo krótko bo przez 2 tygodnie bo mój problem nie był poważny.

• Autor: balbisia19 Data: 2010-10-12 10:06:32

Ja brałam Duphaston w 8 i do połowy 9 miesiaca ciaży wraz z Isoptinem i luteiną. Nie miałam żadnych skutków ubocznych przy odstawieniu. Jedynie, prawdopodobnie na skutek przyjmowania leku w zaawansowanej ciaży ( ale to było przypuszczenie położnej, które niby potwierdził lekarz ) nie miałam skurczy i nie można ich było wywołać i ciąża skonczyła się cc.

• Autor: kasia146 Data: 2010-10-12 13:35:25

ja bylam w identycznej sytuacji jak ty pierwsza ciaze poronilam w 6 tygodniu i jak zaszlam w druga to bralam ten lek do 12 tygodnia ale  po odstawieniu niemialam zadnych skutkow ubocznych i nic mnie nie bolalo jesli masz jakies watpliwosci to powiedz o nich lekarzowi lub skonsultuj to z innym jakbys miala jakies pytania jeszcze to pisz z checia ci odpowiem jak bede wiedziala

• Autor: monciakrk Data: 2010-10-12 13:55:45

Czy odstawiałaś go stopniowo od  np.11 tygodnia zmniejszając dawki czy to było drastyczne posunięcie i całkowite zakończenie brania leku ? a i ile tabletek brałaś do 12 tygodnia.

• Autor: nika81 Data: 2010-10-12 13:54:08

Spokojnie możesz odstawić. W profilaktyce poronień stosuje się gestageny (m.in. Duphaston) własnie przez 1 trymestr, potem nie ma sensu. Jeżeli później pojawią sie bóle brzucha, skurcze lub plamienie, wtedy być może będziesz musiała wrócić do Duphastonu. Przede wszystkim prowadź oszczędzający tryb życia. Powodzenia i dużo zdrówka dla Was:)

• Autor: monciakrk Data: 2010-10-12 14:02:57

Widzę że jesteś osobą zorientowaną w temacie ,więc cieszę się że taka osoba zgodzi się mi pomóc otóż mam lekkie pobolewania w dole brzuszka np dziś i bóle w krzyżu ale przyznam że i wcześniej do 10 tygodnia miałam tak bardzo często potem przez ok 2 tygodnie ustało myslę że teraz bardziej spowodowane jest to tym że normalnie te dni przypadały mi dniami okresu.od piątku zmniejszyłam dawke duphastonu o pół czyli pół tabletki rano i pół wieczorem i byc może jutro i pojutrze wezmę tylko po połówce dziennie bo kończy mi się opakowanie.Az sie boje pomyslec jak to będzie .Najbardziej martwi mnie to że być może dzieje się coś złego a tego nie odczuję.Byłam w piątek na wizycie i nie chciała bym znów pędzić do lekarza byc może bez powodu.Dziękuję serdecznie za słowa otuchy.

• Autor: balbisia19 Data: 2010-10-12 14:08:29

Nie pomogę Ci w kwestii tabletek, ale powiem ci jedno. Jezeli masz jakiekolwiek wątpliwości pędź do lekarza. Tu chodzi o zycie Twojego dziecka. Żadne przypuszczenia nie sa w ciąży na tyle błahymi by je bagatelizować. Jeśli coś się stanie (a tego naprawdę Ci nie życzę) bedziesz miała prawdopodobnie wyrzuty sumienia że mogłas a nie poszłaś.

• Autor: as Data: 2010-10-12 15:35:03

Ja miałam o tyle dobrze, że miałam te komórkowy do ginekologa, a później do pediatry i jak coś mnie niepokoiło to dzwoniłam i pytałam. Sami lekarze mi to doradzali. Czy ten brzuch boli cię od kiedy zmniejszyłaś tabletki. Jeżeli tak to koniecznie powinnaś porozmawiać z lekarzem.  Szkoda, że nie zapytałaś lekarza czy z powodu obecnego stanu nie powinnaś jeszcze tydzień brać te leki. Nie panikuj, bo to też dziecku szkodzi ale bądź czujna, ostrożna i reaguj gdy coś cię niepokoi. Może to tylko ze strachu masz takie objawy ale sama do tego nie dojdziesz tylko rozmowa z specjalistą.

• Autor: nika81 Data: 2010-10-12 16:19:33

Wysłałam Ci PW.

Przejdź do pełnej wersji serwisu