Forum

Kuchenne porady

Co ze szprotek

  • Autor: ekkore Data: 2010-10-15 15:00:15

    Kupiłam opakowanie szprotek wędzonych.

    I kombinuję jak je wykorzystać. najprościej byłoby zjeść bez niczego - ale to za łatwe.

    Nie mam ochoty na pastę rybną.

    Wyszukiwarka niewiele mi pomogła - może Wy macie jakieś sprawdzone pomysły

  • Autor: mag141 Data: 2010-10-15 15:14:15

    szprotki i kot=zadowolony kot:-)nie pomogłam, ale tak mi się skojarzyło:-)pozdrawiam

  • Autor: ekkore Data: 2010-10-15 15:27:00

    Z kotem to ja się pomogę podzielić...
    Jakoś zagospodarowanie całości przez kota (chyba 250 g) nie bardzo mi sie uśmiecha.
    Tym bardziej, że rybeczka niczego sobie - już oboje próbowaliśmy - hehehe.

  • Autor: lubczyk69 Data: 2010-10-15 15:53:18

    Szprotkom wędzonym niepodzielnie dodaje uroku kufelek chłodnego i dobrego piwa.
    Wtedy jest wszystko jedno pod jaką są postacią. Wchodzą gładko nawet z kręgosłupem.
    Znakiem tego postaraj się o powyższe. Ważne abyś miała w domu otwieracz do kapsli.
    Smacznego.

  • Autor: ekkore Data: 2010-10-15 17:49:50

    Mam - nawet pół lodówki.
    Otwieracz nie potrzebny - bo obecny zapas francuski, a oni (Francuzi) butelki odkręcają...

  • Autor: tineczka Data: 2010-10-15 18:59:48

    Moja propozycja:

    Dno zaroodpornego naczynia natrzec zabkiem czosnku, poukladac szprotki,pokryc posiekana drobno cebula, polac dobra oliwa i sokiem z cytryny (mala ilosc na poczatku). Zapiec w piekarniku nagrzanym na 225 st C 5 minut. Serwowac gorace z bagietka ewentualnie kropic sokiem z cytryny do smaku, do tego miska salat mieszanych z pomidorem i dobrym dressingiem z balsamico.
    Smacznego:)

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-01-15 17:04:05

    Podobnie robiła moja babcia, tylko ona układała warstwami: ziemniaki pokrojone w plasterki i czasem obsmażone, wędzone szprotki<choć niekoniecznie, mogła być też makrela lub śledź>, cebulka w plasterki i tak na zmianę. Ostatnią warstwą były ziemniaki. Niestety nie pamiętam czym to doprawiała, ale było pyszne.

  • Autor: słodki buraczek Data: 2010-10-15 19:02:13

    Proponuje przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe42295.html jako wyjscie do wlasnego mini dania. Ja np. nie mialam jalowca, to go pominelam.

  • Autor: ekkore Data: 2010-10-17 11:08:43

    Oglądałam ten przepis wcześniej.
    Nawet mnie zaintrygował.

    Dzięki za przypomnienie.

  • Autor: domia Data: 2015-01-15 22:25:22

    Ja ..wykorzystałabym  rybkę do paprykarzu.

Przejdź do pełnej wersji serwisu