Forum

Kuchenne porady

Jaka kawa do ekspresu???

  • Autor: marzenulka Data: 2010-10-16 23:02:56

    Witajcie kochane Żarłoczki:) tak jak w tytule chciałabym się dowiedzieć jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Pozdrawiam ciepło Marzena

  • Autor: megi65 Data: 2010-10-16 23:35:12

    Wybierasz taką jaką ... lubisz .. !!
    Kazdy ma z nas inny smak i guscik kawowy .. :)
    Poczytaj troche o kawach ...znajdziesz cos dla siebie ..
    Swego czasu. smakowała mi Tchibo Africa .. ( mocna aromatyczna )
    A teraz zmaina  .. gusta i smaku .. Tchibo Milde !
    Wybór masz przegromny .. i bogactwo smaku i aromatu ..
    Wybierz sie do sklepu Tschibo .. posmakuj róznych kaw .. !
    Pozdrawiam i .... powodzenia . !!!  

  • Autor: marzenulka Data: 2010-10-16 23:42:49

    Dziękuje megi :)

  • Autor: as Data: 2010-10-17 08:24:47

    Czy do ekspresu są specjalne kawy czy obojętnie jaka? Pytam z ciekawości bo się nie znam.

  • Autor: olenka_chicago Data: 2010-10-17 02:16:32

    Ja uzywam kawy mocno palonej i ziarnista,mielimy przed robieniem kawy. Nie wiem czy w Polsce jest ale Starbucks nam smakuje bardzo

  • Autor: Beata500 Data: 2010-10-17 09:03:42

    Najlepszą musisz wybrać sama, moja kawa to Lavazza, ale wybór należy do Ciebie.

  • Autor: ekkore Data: 2010-10-17 09:18:32

    Jeżeli idzie o smak - musisz wybrać sama.
    Jeżeli idzie o sposób mielenia - praktycznie każda polska nadaje się do ekspresu ciśnieniowego. W innych krajach na opakowaniu są oznaczenia - jakie jest przeznaczenie danej kawy (ekspres ciśnieniowy czy przelewowy) - i czasami można się zdziwić. Np fińska kawa nie nadaje się do ciśnieniówki - jest za grubo mielona (ale o tym dowiedziałam sie dopiero w domu, w trakcie parzenia dokładnie oglądajac opakowanie).

    Super wyjściem jest kawa ziarnista - mielisz tyle ile potrzebujesz.
    Wszystkie kawy marketowe są ciut zwietrzałe, smakują inaczej niż te z palarni.
    I tutaj też jest kwestia smakowa. Kawę z palarni dostałam w prezencie - miałam początkowo problem z używaniem - była za intensywna, za mocna. Poleżała trochę - aż się nad nią zlitowałam. W międzyczasie dopasowała się do mojego smaku. Przy okazji miałam okazję zaobserwować różnicę pomiędzy kawą mieloną z paczki - w dzbanku (kawa parzona przelewowo) była mętna ciecz, a kawą ziarnistą - klarowny płyn.
    Po tej obserwacji kupiłam młynek żarnowy- teraz korzystam z kawy własnoręcznie mielonej (przy pomocy silnika elektrycznego).
    Obecnie na stanie mam zapas kawy z Francji i Luksemburga - może marki podobne - ale smak i aromat zupełnie inny niż naszych polskich.

  • Autor: marzenulka Data: 2010-10-17 11:12:21

    Dziękuje dziewczyny za pomoc:)

  • Autor: jannaj Data: 2010-10-17 12:49:13

    Ja jeszcze wrzucę swoje trzy grosze.
    Dobra do ciśnieniowego jest Jacobs Kronong.
    Polecam też kawy świeżo mielone Tchibo, których sklepy są w większości centrów handlowych. Kawki są bardzo dobre i tanie.
    Niestety ostatnio kobietka za bardzo zmieliła mi kawę i ekspres ciśnieniowy sobie nie poradził.
    Jak dojdziesz do wprawy polecam przepis naszego geniusza cukierniczego i nie tylko - Kluko.

    http://wielkiezarcie.com/recipe38208.html

  • Autor: chmurki Data: 2010-10-17 13:10:44

    Ja osobiście polecam z mielonych kawę Kimbo Espresso NapoletanoILLY ESPRESSO, nie kupuję w marketach tylko na Allegro kawę wyprodukowaną na włoski rynek.

  • Autor: kurkuma Data: 2010-10-17 15:40:48

    Myślę, że chciałabyś poznać opinie użytkowników forum o różnych rodzajach kawy. Twój indywidualny gust to sprawa oczywista. Ja w moim ekspresie używam nieomal wyłącznie kaw ziarnistych. Póki co moimi faworytkami są: 1. Davidoff Cafe Grande Cuvee 2. Lavazza Qualita Oro 3. MK Cafe Espresso Profesjonal expert 4. Movenpick Espresso

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-10-17 16:50:40

    A może zakupić zieloną kawę i samemu upalić. Tu masz link do maszyny do palenia kawy http://www.dieckmann-aroma-kaffee.de/index.html chociaż można też na patelni. Mickiewicz chyba nie znał takiej maszyny ...

  • Autor: majolika Data: 2010-10-17 17:28:01

    Myslę, że smak ma kazdy z nas nieco inny.O gustach nie ma dyskusji.Ja mielę sama w zwykłym młynku na korbke, takim drewnianym.Mam ekspres cisnieniowy z podwieszanym "sitkiem?".wyszukałam go z niemałym trudem, bo teraz w sprzedaży sa jedynie te uniwersalne maszyny.Preferuję Lavazzę mild lub jej odmianę- Alfredo.Jesli chce stanac na nogi po np dyżurze, to kupiłam na podobne sytuacje mieszankę wybitnie mocnych kaw afrykańskich( w sklepie specjalistycznym). Wtedy wyciągam wloską kawiarke. ale.... do tego trzeba mieć mocne serce, bo inaczej palpitacje gotowe)))

  • Autor: Marla Data: 2010-10-17 22:10:38

    Nieprawda, że większość kaw mielonych dostępnych w Polsce nadaje się do exspresu ciśnieniowego, większość przeznaczona jest do exspresu przelewowego. Owszem włoskie Kimbo i Illy jak najbardziej się nadają ale już Lawazzy przeznaczonej do ciśnieniowego trzeba poszukać. Wszystkie ogólnodostępne Tchibo, Jacobs mielone są przeznaczone do przelewowego.

  • Autor: ekkore Data: 2010-10-18 08:24:33

    I tak i nie.
    Zgodnie z przeznaczeniem do ciśnieniowego nadają się te, ktore maja napis esspresso (crema).. Tyle, że polska cena jest zatrważająca - przywożąc tą samą kawę z Francji, Luksemburga, Włoch - płacimy za kilogram tyle co u nas za 250-500 g. Stąd tylu sprzedawców na allegro...
     Doskonale można wykorzystywać wszystkie inne - sposób mielenia jest identyczny. Nie ma rozróżnienia na kawę drobno i grubo mieloną (tak jak np. w przypadku fińskiej kawy).
    Jak kończą mi sie zapasy kaw przywiezionych (mielonych  i ziarnistych)  - wtedy najchętniej wykorzystuję granatowe tschibo. Smakowo mi odpowiada i nadaje się do ciśnieniowego bez przeszkód. Crema jest w zasadzie czynnikiem zależnym od ekspresu. A smak - zależny od nas samych.

Przejdź do pełnej wersji serwisu