Wybierasz taką jaką ... lubisz .. !! Kazdy ma z nas inny smak i guscik kawowy .. :) Poczytaj troche o kawach ...znajdziesz cos dla siebie .. Swego czasu. smakowała mi Tchibo Africa .. ( mocna aromatyczna ) A teraz zmaina .. gusta i smaku .. Tchibo Milde ! Wybór masz przegromny .. i bogactwo smaku i aromatu .. Wybierz sie do sklepu Tschibo .. posmakuj róznych kaw .. ! Pozdrawiam i .... powodzenia . !!!
Jeżeli idzie o smak - musisz wybrać sama. Jeżeli idzie o sposób mielenia - praktycznie każda polska nadaje się do ekspresu ciśnieniowego. W innych krajach na opakowaniu są oznaczenia - jakie jest przeznaczenie danej kawy (ekspres ciśnieniowy czy przelewowy) - i czasami można się zdziwić. Np fińska kawa nie nadaje się do ciśnieniówki - jest za grubo mielona (ale o tym dowiedziałam sie dopiero w domu, w trakcie parzenia dokładnie oglądajac opakowanie).
Super wyjściem jest kawa ziarnista - mielisz tyle ile potrzebujesz. Wszystkie kawy marketowe są ciut zwietrzałe, smakują inaczej niż te z palarni. I tutaj też jest kwestia smakowa. Kawę z palarni dostałam w prezencie - miałam początkowo problem z używaniem - była za intensywna, za mocna. Poleżała trochę - aż się nad nią zlitowałam. W międzyczasie dopasowała się do mojego smaku. Przy okazji miałam okazję zaobserwować różnicę pomiędzy kawą mieloną z paczki - w dzbanku (kawa parzona przelewowo) była mętna ciecz, a kawą ziarnistą - klarowny płyn. Po tej obserwacji kupiłam młynek żarnowy- teraz korzystam z kawy własnoręcznie mielonej (przy pomocy silnika elektrycznego). Obecnie na stanie mam zapas kawy z Francji i Luksemburga - może marki podobne - ale smak i aromat zupełnie inny niż naszych polskich.
Ja jeszcze wrzucę swoje trzy grosze. Dobra do ciśnieniowego jest Jacobs Kronong. Polecam też kawy świeżo mielone Tchibo, których sklepy są w większości centrów handlowych. Kawki są bardzo dobre i tanie. Niestety ostatnio kobietka za bardzo zmieliła mi kawę i ekspres ciśnieniowy sobie nie poradził. Jak dojdziesz do wprawy polecam przepis naszego geniusza cukierniczego i nie tylko - Kluko.
Ja osobiście polecam z mielonych kawę Kimbo Espresso Napoletano i ILLY ESPRESSO, nie kupuję w marketach tylko na Allegro kawę wyprodukowaną na włoski rynek.
Myślę, że chciałabyś poznać opinie użytkowników forum o różnych rodzajach kawy. Twój indywidualny gust to sprawa oczywista. Ja w moim ekspresie używam nieomal wyłącznie kaw ziarnistych. Póki co moimi faworytkami są: 1. Davidoff Cafe Grande Cuvee 2. Lavazza Qualita Oro 3. MK Cafe Espresso Profesjonal expert 4. Movenpick Espresso
A może zakupić zieloną kawę i samemu upalić. Tu masz link do maszyny do palenia kawy http://www.dieckmann-aroma-kaffee.de/index.html chociaż można też na patelni. Mickiewicz chyba nie znał takiej maszyny ...
Myslę, że smak ma kazdy z nas nieco inny.O gustach nie ma dyskusji.Ja mielę sama w zwykłym młynku na korbke, takim drewnianym.Mam ekspres cisnieniowy z podwieszanym "sitkiem?".wyszukałam go z niemałym trudem, bo teraz w sprzedaży sa jedynie te uniwersalne maszyny.Preferuję Lavazzę mild lub jej odmianę- Alfredo.Jesli chce stanac na nogi po np dyżurze, to kupiłam na podobne sytuacje mieszankę wybitnie mocnych kaw afrykańskich( w sklepie specjalistycznym). Wtedy wyciągam wloską kawiarke. ale.... do tego trzeba mieć mocne serce, bo inaczej palpitacje gotowe)))
Nieprawda, że większość kaw mielonych dostępnych w Polsce nadaje się do exspresu ciśnieniowego, większość przeznaczona jest do exspresu przelewowego. Owszem włoskie Kimbo i Illy jak najbardziej się nadają ale już Lawazzy przeznaczonej do ciśnieniowego trzeba poszukać. Wszystkie ogólnodostępne Tchibo, Jacobs mielone są przeznaczone do przelewowego.
I tak i nie. Zgodnie z przeznaczeniem do ciśnieniowego nadają się te, ktore maja napis esspresso (crema).. Tyle, że polska cena jest zatrważająca - przywożąc tą samą kawę z Francji, Luksemburga, Włoch - płacimy za kilogram tyle co u nas za 250-500 g. Stąd tylu sprzedawców na allegro... Doskonale można wykorzystywać wszystkie inne - sposób mielenia jest identyczny. Nie ma rozróżnienia na kawę drobno i grubo mieloną (tak jak np. w przypadku fińskiej kawy). Jak kończą mi sie zapasy kaw przywiezionych (mielonych i ziarnistych) - wtedy najchętniej wykorzystuję granatowe tschibo. Smakowo mi odpowiada i nadaje się do ciśnieniowego bez przeszkód. Crema jest w zasadzie czynnikiem zależnym od ekspresu. A smak - zależny od nas samych.
Witajcie kochane Żarłoczki:) tak jak w tytule chciałabym się dowiedzieć jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Pozdrawiam ciepło Marzena
Wybierasz taką jaką ... lubisz .. !!
Kazdy ma z nas inny smak i guscik kawowy .. :)
Poczytaj troche o kawach ...znajdziesz cos dla siebie ..
Swego czasu. smakowała mi Tchibo Africa .. ( mocna aromatyczna )
A teraz zmaina .. gusta i smaku .. Tchibo Milde !
Wybór masz przegromny .. i bogactwo smaku i aromatu ..
Wybierz sie do sklepu Tschibo .. posmakuj róznych kaw .. !
Pozdrawiam i .... powodzenia . !!!
Dziękuje megi :)
Czy do ekspresu są specjalne kawy czy obojętnie jaka? Pytam z ciekawości bo się nie znam.
Ja uzywam kawy mocno palonej i ziarnista,mielimy przed robieniem kawy. Nie wiem czy w Polsce jest ale Starbucks nam smakuje bardzo
Najlepszą musisz wybrać sama, moja kawa to Lavazza, ale wybór należy do Ciebie.
Jeżeli idzie o smak - musisz wybrać sama.
Jeżeli idzie o sposób mielenia - praktycznie każda polska nadaje się do ekspresu ciśnieniowego. W innych krajach na opakowaniu są oznaczenia - jakie jest przeznaczenie danej kawy (ekspres ciśnieniowy czy przelewowy) - i czasami można się zdziwić. Np fińska kawa nie nadaje się do ciśnieniówki - jest za grubo mielona (ale o tym dowiedziałam sie dopiero w domu, w trakcie parzenia dokładnie oglądajac opakowanie).
Super wyjściem jest kawa ziarnista - mielisz tyle ile potrzebujesz.
Wszystkie kawy marketowe są ciut zwietrzałe, smakują inaczej niż te z palarni.
I tutaj też jest kwestia smakowa. Kawę z palarni dostałam w prezencie - miałam początkowo problem z używaniem - była za intensywna, za mocna. Poleżała trochę - aż się nad nią zlitowałam. W międzyczasie dopasowała się do mojego smaku. Przy okazji miałam okazję zaobserwować różnicę pomiędzy kawą mieloną z paczki - w dzbanku (kawa parzona przelewowo) była mętna ciecz, a kawą ziarnistą - klarowny płyn.
Po tej obserwacji kupiłam młynek żarnowy- teraz korzystam z kawy własnoręcznie mielonej (przy pomocy silnika elektrycznego).
Obecnie na stanie mam zapas kawy z Francji i Luksemburga - może marki podobne - ale smak i aromat zupełnie inny niż naszych polskich.
Dziękuje dziewczyny za pomoc:)
Ja jeszcze wrzucę swoje trzy grosze.
Dobra do ciśnieniowego jest Jacobs Kronong.
Polecam też kawy świeżo mielone Tchibo, których sklepy są w większości centrów handlowych. Kawki są bardzo dobre i tanie.
Niestety ostatnio kobietka za bardzo zmieliła mi kawę i ekspres ciśnieniowy sobie nie poradził.
Jak dojdziesz do wprawy polecam przepis naszego geniusza cukierniczego i nie tylko - Kluko.
http://wielkiezarcie.com/recipe38208.html
Ja osobiście polecam z mielonych kawę Kimbo Espresso Napoletano i ILLY ESPRESSO, nie kupuję w marketach tylko na Allegro kawę wyprodukowaną na włoski rynek.
Myślę, że chciałabyś poznać opinie użytkowników forum o różnych rodzajach kawy. Twój indywidualny gust to sprawa oczywista. Ja w moim ekspresie używam nieomal wyłącznie kaw ziarnistych. Póki co moimi faworytkami są: 1. Davidoff Cafe Grande Cuvee 2. Lavazza Qualita Oro 3. MK Cafe Espresso Profesjonal expert 4. Movenpick Espresso
A może zakupić zieloną kawę i samemu upalić. Tu masz link do maszyny do palenia kawy http://www.dieckmann-aroma-kaffee.de/index.html chociaż można też na patelni. Mickiewicz chyba nie znał takiej maszyny ...
Myslę, że smak ma kazdy z nas nieco inny.O gustach nie ma dyskusji.Ja mielę sama w zwykłym młynku na korbke, takim drewnianym.Mam ekspres cisnieniowy z podwieszanym "sitkiem?".wyszukałam go z niemałym trudem, bo teraz w sprzedaży sa jedynie te uniwersalne maszyny.Preferuję Lavazzę mild lub jej odmianę- Alfredo.Jesli chce stanac na nogi po np dyżurze, to kupiłam na podobne sytuacje mieszankę wybitnie mocnych kaw afrykańskich( w sklepie specjalistycznym). Wtedy wyciągam wloską kawiarke. ale.... do tego trzeba mieć mocne serce, bo inaczej palpitacje gotowe)))
Nieprawda, że większość kaw mielonych dostępnych w Polsce nadaje się do exspresu ciśnieniowego, większość przeznaczona jest do exspresu przelewowego. Owszem włoskie Kimbo i Illy jak najbardziej się nadają ale już Lawazzy przeznaczonej do ciśnieniowego trzeba poszukać. Wszystkie ogólnodostępne Tchibo, Jacobs mielone są przeznaczone do przelewowego.
I tak i nie.
Zgodnie z przeznaczeniem do ciśnieniowego nadają się te, ktore maja napis esspresso (crema).. Tyle, że polska cena jest zatrważająca - przywożąc tą samą kawę z Francji, Luksemburga, Włoch - płacimy za kilogram tyle co u nas za 250-500 g. Stąd tylu sprzedawców na allegro...
Doskonale można wykorzystywać wszystkie inne - sposób mielenia jest identyczny. Nie ma rozróżnienia na kawę drobno i grubo mieloną (tak jak np. w przypadku fińskiej kawy).
Jak kończą mi sie zapasy kaw przywiezionych (mielonych i ziarnistych) - wtedy najchętniej wykorzystuję granatowe tschibo. Smakowo mi odpowiada i nadaje się do ciśnieniowego bez przeszkód. Crema jest w zasadzie czynnikiem zależnym od ekspresu. A smak - zależny od nas samych.