Witajcie czy ktos z was ma moze przepisik na bażanta mamy swoja hodowle i nie wiem co z nimi zrobic mam smaka na nadziewanego ale czym? czekam na jakieś propozycjie
Przepis z XIX wieku Ogon cały wraz z piórami odkrajać, a także i szyję ; skrzydła tak samo. Oczyszczonego bażanta obłożyć na 24 godziny cienko pokrkjoną słoniną i tak niech leży dwa dni. Potem naszpikować słoniną bardzo gęsto, posolić i piec na rożnie. Ptzytem należy polewać ciągle gorącem masłem, gdyż mięso bażanta ładne wprawdzie, ale suche i chude. Obsypuje się bułeczką i polewa gorącem masłem. Bażanta podaje się zazwyczaj na podstawce z chleba, robionej w ten sposób, że się z dwufuntowego chleba okrawa skórkę, obsmaża się ją na gorącej fryturze, a gdy już twardawa, to się ją stawia na półmisku pod bażanta.
Witajcie czy ktos z was ma moze przepisik na bażanta mamy swoja hodowle i nie wiem co z nimi zrobic mam smaka na nadziewanego ale czym? czekam na jakieś propozycjie
To wygooglowałam
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dziczyzna/ba%bfant-z-nadzieniem.html
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dziczyzna/ba%bfant-z-nadzieniem-2.html
http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=123300
http://kuchnia-polska.net/?category_id=100&recipe_id=3364
od koloru do wyboru
Przepis z XIX wieku
Ogon cały wraz z piórami odkrajać, a także i szyję ; skrzydła tak samo. Oczyszczonego bażanta obłożyć na 24 godziny cienko pokrkjoną słoniną i tak niech leży dwa dni. Potem naszpikować słoniną bardzo gęsto, posolić i piec na rożnie. Ptzytem należy polewać ciągle gorącem masłem, gdyż mięso bażanta ładne wprawdzie, ale suche i chude. Obsypuje się bułeczką i polewa gorącem masłem. Bażanta podaje się zazwyczaj na podstawce z chleba, robionej w ten sposób, że się z dwufuntowego chleba okrawa skórkę, obsmaża się ją na gorącej fryturze, a gdy już twardawa, to się ją stawia na półmisku pod bażanta.
Dobry jest rosół z bażanta.
rosół tak smaczny ale chcial bym cos innego:) dla odmiany mamy swoje kuropatwy z wlasnej hodowli i jajka przepiorcze wszystko swoje :)