Użytkownik grazka35 napisał w wiadomości: > Jak zrobić różne figurki z masy cukrowej? Krówki, koniki, > postaci z bajek? Może ktoś zna jakieś fajne stronki gdzie jest to pokazane
Poszczególne elementy najczęściej doklejam za pomocą roztopionej czekolady (białej lub mlecznej). Jeśli robie jakiś większy element np. jak długa szyja tego dinozaura na torcie to używam wykałaczki.
Kup sobie CMC, jest to guma celulozowa,którą dodaje się do masy cukrowej.Dzięki niej masa jest bardziej plastyczna i nie wysycha tak szybko dzięki czemu świetnie nadaje się do lepienia figurek.
Można to dostać np. w tortowni
Ważny jest też rodzaj cukru pudru,którego użyjesz do zrobienia masy cukrowej.Ostatnio odkryłam,że najlepszy jest ten cukier puder
Jak zrobić różne figurki z masy cukrowej? Krówki, koniki, postaci z bajek? Może ktoś zna jakieś fajne stronki gdzie jest to pokazane krok po kroku?
Użytkownik grazka35 napisał w wiadomości:
> Jak zrobić różne figurki z masy cukrowej? Krówki, koniki,
> postaci z bajek? Może ktoś zna jakieś fajne stronki gdzie jest to pokazane
> krok po kroku?
Musisz ćwiczyć,ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.
Kup sobie plasteline i ucz się na niej.
Zerknij tu:
http://www.cakecentral.com/cake-decorating-photos_thumb_121.html
http://www.google.com/search?hl=pl&&sa=X&ei=j0-9TLKZOozHswahwfTRDQ&ved=0CBMQvwUoAQ&q=fondant+figures,tutorial&spell=1
http://www.youtube.com/results?search_query=how+to+make+a+fondant+figures&aq=f
Tutaj znajdziesz ciekawe fotki.
Po prostu wybieram odpowiednią figurtkę i staram sie zrobić podobną.
http://www.cakecentral.com/cake-decorating-photos_thumb_67.html
tutaj masz różnego rodzaju artykuły w których jest wyjaśnione jak co zrobic
http://cakecentral.com/articles/
Poszczególne elementy najczęściej doklejam za pomocą roztopionej czekolady (białej lub mlecznej). Jeśli robie jakiś większy element np. jak długa szyja tego dinozaura na torcie to używam wykałaczki.
Kup sobie CMC, jest to guma celulozowa,którą dodaje się do masy cukrowej.Dzięki niej masa jest bardziej plastyczna i nie wysycha tak szybko dzięki czemu świetnie nadaje się do lepienia figurek.
Można to dostać np. w tortowni
Ważny jest też rodzaj cukru pudru,którego użyjesz do zrobienia masy cukrowej.Ostatnio odkryłam,że najlepszy jest ten cukier puder
http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-110377/cukier-krolewski-cukier-puder-500g-Full.jpg
jeśli użyjesz tego cukru to CMC będzie zbędne :-)
Nie wiem , czy o to Ci chodziło, ale tam są ciekawe rzeczy : http://cakecentral.com/modules.php?name=gallery&aid=121
Haha , Dorotaxx mnie wyprzedziła. Ale skoro obie tam trafiłyśmy to znaczy jest ciekawe.
Dziękuję!!!!!!!!!!!! Właśnie o takie coś mi chodziło. Będę teraz miała co oglądać przez dłuższy czas, a potem ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.
Powodzenia