Forum

Kuchenne porady

ile masła na tort 5 piętrowy

• Autor: Basiek23 Data: 2010-10-19 10:23:05

hej ile musze kupić kostek masła na 5 piętrowy okragły tort ?

• Autor: Rzymianka Data: 2010-10-19 11:23:07

To zależy od średnicy biszkoptów.

• Autor: as Data: 2010-10-19 12:44:29

i z jakiego przepisu chcesz skorzystać.

• Autor: Basiek23 Data: 2010-10-19 13:28:07

kupiłam 30 kostek masła . bedę przekąłdać masą a nastepnie pokryję masą marcepanową. jak uwazacie czy te 30 kostek wystarczy?

• Autor: Glumanda Data: 2010-10-19 17:12:28

No to bedzie niezla bomba kaloryczna.. chodzi Ci tylko o wyglad tortu? zeby mial 5 pieter?? albo tez o smak??
    I marcepan.. chyba jednak bedzie to tylko tort na pokaz a nie do jedzenia... Napisz jakiej wielkosci ma byc 1 biszkopt.a jakiej ostatni?? Zycze powodzenia w pieczeniu i konstrukcji tortu. Pomysl, czy masz taka wielka lodowke, zeby go do niej wlozyc?? Robilas juz kiedys takie torty?? bo moze to ja sie na czyms nie znam ? :)

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-10-19 18:31:00

Przyjmujac ze kostka ma 250gram to ty kupilas 7.5 kilo masla,straszna ilosc.Dlaczego chcesz robic tort maslany i jeszcze go pokryc masa,marcepanowa.Same kremy maslane sa juz dosc mdle,jak jeszcze do tego dolozysz mase marcepanowa,to bedzie strasznie slodkie i malo zjadliwe,takie jest moje zdanie,ale nie musisz sie nim sugerowac.Przeciez mozesz zrobic kazde pietro z inna masa.Moja szwgierka miala w tym roku slub,byl przepyszny tort 3 pietrowy.Kazde pietro bylo przelozone inna masa,choc na zewnatrz wygladaly tak samo.Byly bardzo smaczne,jeden byl z masa orzechowa,jeden z truskawkowa i trzeci juz nie pamietam,ale chyba brzoskwioniowa.

W tamtym miesiacu znajoma miala chrzciny i byl tort dwupietrowy,rowniez z dwoma masami,jeden z orzechowa a drugi z masa z marakuji.

Byc moze ,ze tort ktory upieczesz ,bedzie fajnie wygladal,ale przeciez tylko o sam wyglad nie chodzi,ale rowniez o smak.

• Autor: Basiek23 Data: 2010-10-19 20:56:56

hej dziękuje dziewczyny za wskazówki. juz przemyslałam jak to zrobić
    1 -warstwa bedzie miała 7 kostek masła
    2-warstwa- 5 kostek
    3 - warstwa- 5 ( mało różni się od poprzedniej)
    4- 4 kostki
    5 -3 kostki
    czyli w sumie 24 +   około 2  kostki do mast marcepanowej więc myślę ze dla spokoju kupię 28 kostek 
     kazde piętro bedzie skąłdać się z 4 wkłądek +3 masy
    Kazde piętro przeciez muszę posmarować masą maslaną aby masa marcepanowa ładnie się rozłozyła (ja zawsze tak robię) a wy inaczej ?
    moze zle myslę ?

dam zdjęcie jak mi wyszło ;-)

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-10-19 22:47:59

Ciagle nie rozumiem dlaczego tak sie uparlas na ta mase maslana.Mysle ,ze tort bedzie mdly.Przeciez mozesz wymyslic inne masy do tego tortu ,rozne-niekoniecznie z dodatkiem masla,a posmarowac na koncu wszystko cieniutka warstwa kremu maslanego i pokryc to wszystko masa marcepanowa,tak jak chcialas na poczatku.
    Jesli widze na imprezach tort maslany,to jest on u mnie zawsze na szarym koncu,jesli moge wybieram inne ciasto,no chyba ze wyboru nie ma to wtedy probuje maly kawalek.
    Niedawno jadlam tort maslany,pierwsze co zrobilam to zostawilam wierzchnia dekoracje maslana,a i tak bylo mi mdlo po zjedzeniu kawalka,przeciez to prawie samo maslo.Kiedys jak nie bylo takiego wyboru w produktach,to krolowaly torty maslane,cale szczescie ,ze te czasy sie skonczyly.Pomysl jeszcze nad innymi rozwiazaniami,innymi masami,bo najlepsza ocena bedzie przeciez jak goscie zjedza caly tort,niz ma zostac polowa.

Uwazalabym z tym pieciopietrowcem,przeciez moze ci sie to wszystko zawalic,masz doswiadczenie w takich tortach?Masz specjalny stelaz do tego?Dol bez stelazu nie utrzymie calego ciezaru przeciez.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-10-19 23:22:23

Tutaj masz torty Doroty obydwa sa pokryte masa marcepanowa w jednym dodala kostke masla i kostke margaryny na 2 pietrowy tort http://wielkiezarcie.com/recipe30748.html i tutaj tak samo po kostce masla i margaryny,na rowniez 2 pietrowy tort http://wielkiezarcie.com/recipe42993.html Ta ilosc jaka ty chcesz uzyc w tortach jest malo realna,mam tylko nadzieje ,ze w pomieszczeniu nie bedzie za goraco,bo te maslane torty ci sie rozjada.

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-10-19 21:20:24

Użytkownik Basiek23 napisał w wiadomości:
    > kupiłam 30 kostek masła . bedę przekąłdać masą a nastepnie pokryję

> masą marcepanową. jak uwazacie czy te 30 kostek wystarczy?

Musiałam przeczytać Twoją wypowiedź kilka razy....

Oczy mi na wierzch wyszly kiedy dotarło do mnie,że chcesz dodać do tortu ,,30 kostek masła!!!!!!,,

Jeśli chcesz,żeby po zjedzeniu tortu goście mówili,że był paskudny,mdły i przesłodzony to dodaj te 30 kostek masła....

Ja jednak radziłabym zrobić inną masę bo tort przede wszystkim musi być pyszny! Mam taką zasadę,że dla innych robię taki tort jaki sama chciałabym zjeść.Może być ładnie udekorowany ale przede wszystkim musi być smaczny.

Pisałaś do mnie na pw ale odpiszę tutaj.Może ktoś kiedyś skorzysta z tej wypowiedzi.

Przede wszystkim napisz na ile osób ma być tort.Może aż tak duży nie jest konieczny?

Niedawno robiłam 3 piętrowy tort i spokojnie wystarczył na 100 osób.

Z 5 piętrowcem możesz mieć problem .Będzie to ogromny ciężar i możesz tortu nie dowieźć w całości na miejsce no chyba,że będziesz go składać na sali gdzie odbędzie się wesele bo tak też można zrobić.

Jednak radziłabym zrobić 3 piętrowy tort a dodatkowo dorobić 2 osobne torty jeśli wesele jest na więcej niż 100 osób.Wtedy 3 piętrowy stoi na sali a 2 osobne czekają w kuchni na pokrojenie.

Jesli jednak zdecydujesz się na 5 pięter to musisz te piętra odpowiednio wzmocnić.Najlepsze byłoby użycie specjalnych metalowych separatorów

takich jak te:

http://www.pan-centrum.pl/produkt,Stojak_stylu_angielskiego_ANGOL_system_-_jeden_na_drugim_talerz_okragly_40_cm_+_szpilki,94,2779.html

musiałabyś wtedy kupić różnej wielkości talerze.Za wszystko wyjdzie jakieś 500 - 600 zł. wiem,nie mało dlatego ponownie będe namawiać Cię na 3 piętrowy tort bo na taką ilość pięter możesz zrobić domowej roboty separator.

Robie go dokładnie w taki sposób jak Pani na filmiku:

http://www.youtube.com/watch?v=3qu9ZtV51RM

Używam czystych drewnianych patyczków.Pamiętaj tylko,żeby nie były niczym malowane,to musi być czyste drewno.

środkowe i górne piętro składam na złotych podkładkach pod torty.

Sklejam ze sobą 2 podkłady tak,żeby złotko znajdowało się od góry i od dołu .Zanim zaczynam składać na tych podkładach poszczególne piętra, w samym środku podkładki robię dziurki,żebym poźniej mogła bez problemów wbić długi patyk przez cały tort.

Napisz czy masz jakieś doświadczenie w robieniu tortów.Jeśli nie to radzę nie brać się za 5 piętrowy tort bo porywasz się z motyką na słońce.

Pamiętaj,że mozesz tez wypożyczyć w cukierni stelaż metalowy z tym,ze wtedy piętra będą osobno.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-10-19 22:51:57

Wlasnie szwagierka miala na slubie na takim metalowym stelazu w ksztalcie roweru i kazdy tort byl osobno i roznych wielkosci.Kazdy tort byl z inna masa.Wesele bylo na okolo 100ludzi,tortow bylo 3 sztuki i jeszcze zostalo z dwoch tortow polowki,poniewaz oprocz tortow bylo kilka rodzajow ciast,nie kazdy siegal po tort.

• Autor: Basiek23 Data: 2010-10-20 08:43:58

hej dziękuje za podopwiedzi.
    wiec tak muszę zrobić 5 piętrowy poniewaz klientki to jest takier mazrzenie ;-) i to musi być jeden na drugim nie na paterach osobno
    ustaliąłm z nią ze złorzę ten tort namiejscu ;-) w domu złorzę 3 piętra a na miejscu dołarze 2 piętra.
    Doroto a gdzie mozna kuipić takie patyczki? w jakim sklepie?
    chcem zrobić masę na basie masła zeby była sztywna i trzymała zwarcie cały tort masa nie powinna byc mdła powiewaz będzie to masza z dodatkiem duzej ilości wiśni oraz alkocholu. myślę ze się nie załamie poniewaz jak obłorzę marcepanem toon będzie sztywny i trzymasł cała konstrukcję.
    takiego tortu 5 piętrowego nie robiłam ale robiłam inne torty oraz piekę na wesela torty oraz placki moje najwieksze weselisko to na 200 oób gdzie piekłam 30 placków oraz 2 torty -sama ;-)
    jak macie jeszcze inne podpowiedzi chętnie wysłucham ;-)

• Autor: Manciocha Data: 2010-10-20 09:48:51

Ja oczami wyobraźni widzę jedną wielką katastrofę i uważam że taki tort powinna robić zawodowa cukiernia a i tak nie wiem czy by się tego podjęli ja już na różnych imprezach widziałam i torty maślane i bezowe i zazwyczaj były prawie nie ruszone przez gości. Ja ostatnio robiłam wielkie torcisko a na dworze było +40 stopni zrobiłam go z dwóch mas śmietanowych był pyszny trzymał się elegancko i nawet okruszki po nim nie zostały. Gratuluje odwagi bo ja się nieźle natrudziłam żeby dwa piętra mi się nie rozjechały a tu 5 ło matko jak wyjdzie to pochwal się nim koniecznie.

• Autor: Basiek23 Data: 2010-10-20 10:26:37

jejku ale mnie straszycie dziewczyny moze i dobrze bo muszę teraz się lepiej przyłozyć do tego .ale na pewno dam Wam zna jak mi wyszło bo musi wyjść i wkleje zdjecie ;-)

• Autor: as Data: 2010-10-20 15:03:14

Trzymam kciuki i czekam na relacje.

• Autor: olenka_chicago Data: 2010-10-20 17:52:00

Dorota ma racje jesli nie uzyjesz "stojaka" tort nie wytrzyma i moze sie przewrocic, mozesz sama wykonac taki stojak w domu patyczki drewniane uciete wg. wysokosci kazdego tortu i na to podstawka plastikowa na ktorej bedzie stal kolejny tort, nie widac tego a tort pieknie sie bedzie trzymal.
    Jesli chodzi o mase to nie bede sie wypowiadac bo to przeciez wybor osoby zamawiajacej.
    Powodzenia zycze

• Autor: Basiek23 Data: 2010-10-20 21:01:09

dziękuję za poradę i zrobię ten stojaczek z patyczków .

• Autor: Basiek23 Data: 2010-10-22 17:31:58

witam oto moje dziełko ;-) zamawiajacy byli zachwyceni ;-) juuuuuuuuuuuuuuupi

• Autor: Rzymianka Data: 2010-10-22 18:23:28

Imponujący tort.Pozdrawiam !

• Autor: dagusia_29 Data: 2010-10-22 20:52:25

Faktycznie imponujące dzieło a tak z ciekawości zapytam ile miał wyskości??

• Autor: Basiek23 Data: 2010-10-23 15:50:58

hej dziękuje za miłe słowa ;-) am wysokości to nie wiem ile mógł miec nie mierzyłam ;-)

• Autor: Ala06 Data: 2010-10-22 21:17:07

Tort moze i ladny ale on juz teraz sie przechyla a co bedzie dalej,
    jakos to niewesolo wrozy
    Teraz takich tortow praktycznie sie nie robi ( nie sa modne )
    powodzenie maja torty ulozone na roznych plaszczyznach

• Autor: balbisia19 Data: 2010-10-23 09:36:49

Nie dyskutuje się z gustami zamawiających (klientów) :))
    A torcik bardzo ładny. Gratuluje wykonania.

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-10-26 19:43:06

Użytkownik Ala06 napisał w wiadomości:
    > Teraz takich tortow praktycznie sie nie robi ( nie sa modne )

> powodzenie maja torty ulozone na roznych plaszczyznach

Tu się mylisz Alu.

Teraz właśnie są modne torty piętrowe ,,jeden na drugim,,.

• Autor: Ala06 Data: 2010-10-28 10:55:49

Dorotko z calym szacunkiem do Ciebie i Twoich tortow
    ale pozwolisz ze nie calkiem sie zgodze, wiekszosc zamowien jest
    wlasnie na torty na plaszczyznach  w tym przewage maja torty slubne

• Autor: as Data: 2010-10-23 10:21:51

Tort wyszedł Ci wspaniale. Spełniłaś oczekiwanie klientów.Zastanawiam się jak poradzili sobie z jego krojeniem, ale to już nie Twój problem.Chyba, że to zadanie też należało do Ciebie.

• Autor: Basiek23 Data: 2010-10-23 15:52:33

dziękuje ze miłę słowa dziewczynki i za krytykę równiez Alo 06

• Autor: 3majsiemaja Data: 2010-10-26 19:35:58

Gratuluję!!!
    Nieźle się napracowałaś!!!
    Wygląda suuuper!!!
    a z ciekawości na ile był osób?

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-10-26 19:42:03

No pięknie ci to wyszło! Gratuluje!

Szczelam,ze był na 200 osób.Mam racje?

• Autor: Basiek23 Data: 2010-10-28 11:48:58

hej powiem tak. osób było 90. ja mówiłam ze taki tort to za duzo na tyle osób ale pani Młodej od dziecka był taki tort marzeniem ;-) wiec juz nic się nie odzywałam tylko próbowałam spełnic jej marzenie. gdzy panstwo młodzi przyjechali do mnie po slubie w tygodniu odwiesc paterę to mówili ze mało co zostało z tego torta (największe piętro 2/4 z nego) i co mnie zadziwiło mówili ze ludzomo bardzo smakowało to połaczenie masa wiśniowa+ marcepan bo przewaznie marcepan ludzie nie jedzą ale się cieszę ze mi wyszedł  i spełniłam marzenie pani młodej ,bo troszke stracha mi natrobiłyscie dziwczynki ;-) uzyłam do trzymania tortu tych pałeczek wbitych w środek.
    dodam ze cały tort (skąłdniki+ wykonanie - skąłdników trochę jeszcze pozostawało) wyniusł ich 410 zł bez jajek i bez wiśni bo to sami dali. jak pytali w cukierni to cukiernia wzieł by za taki tort 800 zł ;-0000

Przejdź do pełnej wersji serwisu