Forum

Kuchenne porady

Kaczka

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-10-20 01:41:34

Kochani mam prosbe,dostalam wiejska kaczke i nie mam pomyslu,jak ja przyrzadzic,im dalej brne w  przepisy tym mniej wiem.Chodzi mi o wasz wyprobowany przepis.Kaczka ma okolo 3kilo w stanie zamrozonym.Moja rodzina nie przepada za ptaszyskami nadziewanymi,wiec jak ja upiec zeby nie zepsuc,najpierw myslalam o kaczce w jablkach,albo w pomaranczach,ale teraz nie jestem tego pewna.Chcialabym aby byla soczysta nie wiorowata.

Nie chce zakladac nastepnego tematu,w zamrazalniku,mam rowniez krolika na ktorego tez nie mam pomyslu.Bardzo lubie krolika pocietego na porcje z wbitymi zabkami czosnku i tak smazonego na tluszczu.Ale moze ktos ma inny pomysl.

Mam nadzieje ,ze cos fajnego mi podrzucicie....

• Autor: BlackOnion Data: 2010-10-20 02:53:09

Jeśli chodzi o mnie, to kaczka tylko z jabłkami (koniecznie szara reneta!), czosnkiem i majerankiem w roli głównej.
    A królika bardzo często robie w musztardzie. Jest doskonały.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-10-20 07:43:45

Jeśli chodzi o kaczkę to nie doradzę Ci ja lubię i z pomarańczami i z jabłkami ale najbardziej nadziewaną ::):)
    Bardzo dużo przepisów na królika ma u siebie bahus. Poszukaj u niego przepisy ma napawdę niezłe i bardzo ogginalne.

• Autor: megii013 Data: 2010-10-20 10:15:44

Moja rodzna lubi kaczuchy więc smaże je na tłuszczu tylko doprawione pieprzem i solą i cebulą, a królika to nawet wczoraj piekłam i pokroiłam do niego podczas smażenia papryke czerw., marchewkę i cebulę i był pyszny z takimi warzywami, sosu juz z tego nie robiłam.

• Autor: Kluko Data: 2010-10-20 10:23:23

Co do kaczki... Jeśli mam w całości to robię tradycyjnie z majerankiem, solą i pieprzem, a w du..kę wkładam jabłka i śliwki suszone. Jest smaczna i co najważniejsze soczysta (najlepiej piec w rękawie z 1 szkalnką wody lub bulionu).
    Co do królika. Mój ulubiony sposób: królika kroję na kawałki. Przygotowuje marynatę z musztardy francuskiej i gotowej marynaty staropolskiej z Kamisa (sypkiej). Zostawiam w marynacie królika na conajmniej 1 dzień i piekę z pokrojoną w piórka cebulka w rękawie. Bardzo smaczny, aromatyczny i soczysty!

• Autor: Maddalena Data: 2010-10-20 11:28:46

Kluko, ja przymierzam sie na pieczenie gesi na Sw. Marcina (11.11.) i ta podpowiedz z pieczeniem w rekawie badrzo mi sie podoba.
    Moge ptaka wladowac w rekaw podlac woda i wystarczy? Ile kg. musi miec taka ges w stanie zamrozonym, zeby najadly sie 4 osoby? Jakie dodatki najlepiej do takiej gesi podac?
    Z gory dziekuje:)

• Autor: Kluko Data: 2010-10-21 13:30:21

Co do pieczenia gęsi w rękawie jedynym problemem może być rozmiar tejże... Żeby spokojnie najadły się 4 osoby, gęś powinna mieć ok 2,5-3 kg (z tuszki wytopi się sporo tłuszczu, więc się zmniejszy :) ). Musisz poszukać rękawa większych rozmiarów (chyba Jan Niezbędny tutaj będzie pomocny...). Co do dodatków... Co kto lubi.... Idealna jest czerwona kapusta duszona z rodzynkami i tymiankiem, buraczki z chrzanem, dynia lub śliwki marynowane i koniecznie żurawina lub borówka. Ewentualie można pokusić się o zrobienie pysznej kapusty kiszonej zasmażanej z cebulką i grzybami suszonymi. Ziemniaki pieczone w piekarniku wymieszane z tłuszczem spod gęsi, czosnkiem i ew majerankiem są idealne. Mozna także ugotować grzyby suszone, a na wywarze z nich ugotować kaszę gryczaną. Następnie podsmażyć cebulkę, dodać posiekane grzyby i ugotowaną kaszę.

• Autor: Maddalena Data: 2010-10-22 14:52:43

Wczoraj ogladalam i gesi i rekawy, nie znajde takiego duzego rekawa:) Moze jednak sie zdecyduje na kaczke? Dziekuje za podpowiedzi:)

• Autor: Kluko Data: 2010-10-24 20:14:43

Jak nie ma takiego dużego rękawa, to zawsze pozostaje gęsiarka, koniecznie zamknięta.

• Autor: Glumanda Data: 2010-10-20 21:13:35

Spojrz na moj przepis na krolika :) moze Cie sie spodoba..
    http://wielkiezarcie.com/recipe46083.html

• Autor: f-K Data: 2010-10-20 21:48:26

Z mojego doswiadczenia: kaczuche natrzec sola, pieprzem i duza iloscia majeranku. Mozna wlozyc do srodka czastki jablek i (lub) pomaranczy. Podstawa-piec bardzo dlugo aby byla naprawde miekka, by mieso niemal odchodzilo od kosci (Ja zarezerwowalabym min. 4h na 3kg kaczke). Kaczka jest tlusta, wiec nie bedzie sucha. Mozna przykryc w czasie pieczenia folia aluminiowa, aby sie nie spalila, a przed koncem odkryc dla zrumienienia skorki. Po wyjeciu z piekarnika poczekac 20 min., zeby mieso odetchnelo i nie wyplynely soki, a dopiero potem pokroic. Podawac z czastkami swiezej pomaranczy. Mozna pod koniec wrzucic obok kaczki podgotowane ziemniaczki do opieczenia (ok. 40 min przed koncem)

Krolik jako suche mieso dobrze zamarynowac dzien wczesniej z ziolami (najlepiej prowansalskimi), cebula, czosnkiem i olejem. Nastepnie obsmazyc na oleju do zrumienienia, podlac woda, oproszyc pieprzem i sola, przykryc pokrywka i dusic do miekkosci. Mozna podlac bialym winem pod koniec duszenia. Zabielic smietana, ew. zagescic sos maka.

• Autor: Zośka Data: 2010-10-20 22:36:18

Kiedyś poruszyłam wątek pieczenia kaczki i dostałam wiele ciekawych odpowiedzi.  Może również Tobie się przydadzą. Wpisz do wyszukiwarki "kaczka dziwaczka". Pozdrawiam

• Autor: balbisia19 Data: 2010-10-21 10:17:22

My nie przepadamy za kaczką, ale najlepsza jaką udało mi sie zrobić to taka na której najpierw ugotowałam rosół do czerniny, a potem przyprawiłam majerankiem, pieprzem, czosnkiem i odrobiną soli i dopiekłam w piekarniku.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2010-10-22 17:22:08

Bardzo wam dziekuje za propozycje,chyba jednak sie skusze na kaczke w jablkach.

Przejdź do pełnej wersji serwisu