Kochani mam prosbe,dostalam wiejska kaczke i nie mam pomyslu,jak ja przyrzadzic,im dalej brne w przepisy tym mniej wiem.Chodzi mi o wasz wyprobowany przepis.Kaczka ma okolo 3kilo w stanie zamrozonym.Moja rodzina nie przepada za ptaszyskami nadziewanymi,wiec jak ja upiec zeby nie zepsuc,najpierw myslalam o kaczce w jablkach,albo w pomaranczach,ale teraz nie jestem tego pewna.Chcialabym aby byla soczysta nie wiorowata.
Nie chce zakladac nastepnego tematu,w zamrazalniku,mam rowniez krolika na ktorego tez nie mam pomyslu.Bardzo lubie krolika pocietego na porcje z wbitymi zabkami czosnku i tak smazonego na tluszczu.Ale moze ktos ma inny pomysl.
Jeśli chodzi o mnie, to kaczka tylko z jabłkami (koniecznie szara reneta!), czosnkiem i majerankiem w roli głównej. A królika bardzo często robie w musztardzie. Jest doskonały.
Jeśli chodzi o kaczkę to nie doradzę Ci ja lubię i z pomarańczami i z jabłkami ale najbardziej nadziewaną ::):) Bardzo dużo przepisów na królika ma u siebie bahus. Poszukaj u niego przepisy ma napawdę niezłe i bardzo ogginalne.
Moja rodzna lubi kaczuchy więc smaże je na tłuszczu tylko doprawione pieprzem i solą i cebulą, a królika to nawet wczoraj piekłam i pokroiłam do niego podczas smażenia papryke czerw., marchewkę i cebulę i był pyszny z takimi warzywami, sosu juz z tego nie robiłam.
Co do kaczki... Jeśli mam w całości to robię tradycyjnie z majerankiem, solą i pieprzem, a w du..kę wkładam jabłka i śliwki suszone. Jest smaczna i co najważniejsze soczysta (najlepiej piec w rękawie z 1 szkalnką wody lub bulionu). Co do królika. Mój ulubiony sposób: królika kroję na kawałki. Przygotowuje marynatę z musztardy francuskiej i gotowej marynaty staropolskiej z Kamisa (sypkiej). Zostawiam w marynacie królika na conajmniej 1 dzień i piekę z pokrojoną w piórka cebulka w rękawie. Bardzo smaczny, aromatyczny i soczysty!
Kluko, ja przymierzam sie na pieczenie gesi na Sw. Marcina (11.11.) i ta podpowiedz z pieczeniem w rekawie badrzo mi sie podoba. Moge ptaka wladowac w rekaw podlac woda i wystarczy? Ile kg. musi miec taka ges w stanie zamrozonym, zeby najadly sie 4 osoby? Jakie dodatki najlepiej do takiej gesi podac? Z gory dziekuje:)
Co do pieczenia gęsi w rękawie jedynym problemem może być rozmiar tejże... Żeby spokojnie najadły się 4 osoby, gęś powinna mieć ok 2,5-3 kg (z tuszki wytopi się sporo tłuszczu, więc się zmniejszy :) ). Musisz poszukać rękawa większych rozmiarów (chyba Jan Niezbędny tutaj będzie pomocny...). Co do dodatków... Co kto lubi.... Idealna jest czerwona kapusta duszona z rodzynkami i tymiankiem, buraczki z chrzanem, dynia lub śliwki marynowane i koniecznie żurawina lub borówka. Ewentualie można pokusić się o zrobienie pysznej kapusty kiszonej zasmażanej z cebulką i grzybami suszonymi. Ziemniaki pieczone w piekarniku wymieszane z tłuszczem spod gęsi, czosnkiem i ew majerankiem są idealne. Mozna także ugotować grzyby suszone, a na wywarze z nich ugotować kaszę gryczaną. Następnie podsmażyć cebulkę, dodać posiekane grzyby i ugotowaną kaszę.
Z mojego doswiadczenia: kaczuche natrzec sola, pieprzem i duza iloscia majeranku. Mozna wlozyc do srodka czastki jablek i (lub) pomaranczy. Podstawa-piec bardzo dlugo aby byla naprawde miekka, by mieso niemal odchodzilo od kosci (Ja zarezerwowalabym min. 4h na 3kg kaczke). Kaczka jest tlusta, wiec nie bedzie sucha. Mozna przykryc w czasie pieczenia folia aluminiowa, aby sie nie spalila, a przed koncem odkryc dla zrumienienia skorki. Po wyjeciu z piekarnika poczekac 20 min., zeby mieso odetchnelo i nie wyplynely soki, a dopiero potem pokroic. Podawac z czastkami swiezej pomaranczy. Mozna pod koniec wrzucic obok kaczki podgotowane ziemniaczki do opieczenia (ok. 40 min przed koncem)
Krolik jako suche mieso dobrze zamarynowac dzien wczesniej z ziolami (najlepiej prowansalskimi), cebula, czosnkiem i olejem. Nastepnie obsmazyc na oleju do zrumienienia, podlac woda, oproszyc pieprzem i sola, przykryc pokrywka i dusic do miekkosci. Mozna podlac bialym winem pod koniec duszenia. Zabielic smietana, ew. zagescic sos maka.
Kiedyś poruszyłam wątek pieczenia kaczki i dostałam wiele ciekawych odpowiedzi. Może również Tobie się przydadzą. Wpisz do wyszukiwarki "kaczka dziwaczka". Pozdrawiam
My nie przepadamy za kaczką, ale najlepsza jaką udało mi sie zrobić to taka na której najpierw ugotowałam rosół do czerniny, a potem przyprawiłam majerankiem, pieprzem, czosnkiem i odrobiną soli i dopiekłam w piekarniku.
Kochani mam prosbe,dostalam wiejska kaczke i nie mam pomyslu,jak ja przyrzadzic,im dalej brne w przepisy tym mniej wiem.Chodzi mi o wasz wyprobowany przepis.Kaczka ma okolo 3kilo w stanie zamrozonym.Moja rodzina nie przepada za ptaszyskami nadziewanymi,wiec jak ja upiec zeby nie zepsuc,najpierw myslalam o kaczce w jablkach,albo w pomaranczach,ale teraz nie jestem tego pewna.Chcialabym aby byla soczysta nie wiorowata.
Nie chce zakladac nastepnego tematu,w zamrazalniku,mam rowniez krolika na ktorego tez nie mam pomyslu.Bardzo lubie krolika pocietego na porcje z wbitymi zabkami czosnku i tak smazonego na tluszczu.Ale moze ktos ma inny pomysl.
Mam nadzieje ,ze cos fajnego mi podrzucicie....
Jeśli chodzi o mnie, to kaczka tylko z jabłkami (koniecznie szara reneta!), czosnkiem i majerankiem w roli głównej.
A królika bardzo często robie w musztardzie. Jest doskonały.
Jeśli chodzi o kaczkę to nie doradzę Ci ja lubię i z pomarańczami i z jabłkami ale najbardziej nadziewaną ::):)
Bardzo dużo przepisów na królika ma u siebie bahus. Poszukaj u niego przepisy ma napawdę niezłe i bardzo ogginalne.
Moja rodzna lubi kaczuchy więc smaże je na tłuszczu tylko doprawione pieprzem i solą i cebulą, a królika to nawet wczoraj piekłam i pokroiłam do niego podczas smażenia papryke czerw., marchewkę i cebulę i był pyszny z takimi warzywami, sosu juz z tego nie robiłam.
Co do kaczki... Jeśli mam w całości to robię tradycyjnie z majerankiem, solą i pieprzem, a w du..kę wkładam jabłka i śliwki suszone. Jest smaczna i co najważniejsze soczysta (najlepiej piec w rękawie z 1 szkalnką wody lub bulionu).
Co do królika. Mój ulubiony sposób: królika kroję na kawałki. Przygotowuje marynatę z musztardy francuskiej i gotowej marynaty staropolskiej z Kamisa (sypkiej). Zostawiam w marynacie królika na conajmniej 1 dzień i piekę z pokrojoną w piórka cebulka w rękawie. Bardzo smaczny, aromatyczny i soczysty!
Kluko, ja przymierzam sie na pieczenie gesi na Sw. Marcina (11.11.) i ta podpowiedz z pieczeniem w rekawie badrzo mi sie podoba.
Moge ptaka wladowac w rekaw podlac woda i wystarczy? Ile kg. musi miec taka ges w stanie zamrozonym, zeby najadly sie 4 osoby? Jakie dodatki najlepiej do takiej gesi podac?
Z gory dziekuje:)
Co do pieczenia gęsi w rękawie jedynym problemem może być rozmiar tejże... Żeby spokojnie najadły się 4 osoby, gęś powinna mieć ok 2,5-3 kg (z tuszki wytopi się sporo tłuszczu, więc się zmniejszy :) ). Musisz poszukać rękawa większych rozmiarów (chyba Jan Niezbędny tutaj będzie pomocny...). Co do dodatków... Co kto lubi.... Idealna jest czerwona kapusta duszona z rodzynkami i tymiankiem, buraczki z chrzanem, dynia lub śliwki marynowane i koniecznie żurawina lub borówka. Ewentualie można pokusić się o zrobienie pysznej kapusty kiszonej zasmażanej z cebulką i grzybami suszonymi. Ziemniaki pieczone w piekarniku wymieszane z tłuszczem spod gęsi, czosnkiem i ew majerankiem są idealne. Mozna także ugotować grzyby suszone, a na wywarze z nich ugotować kaszę gryczaną. Następnie podsmażyć cebulkę, dodać posiekane grzyby i ugotowaną kaszę.
Wczoraj ogladalam i gesi i rekawy, nie znajde takiego duzego rekawa:) Moze jednak sie zdecyduje na kaczke? Dziekuje za podpowiedzi:)
Jak nie ma takiego dużego rękawa, to zawsze pozostaje gęsiarka, koniecznie zamknięta.
Spojrz na moj przepis na krolika :) moze Cie sie spodoba..
http://wielkiezarcie.com/recipe46083.html
Z mojego doswiadczenia: kaczuche natrzec sola, pieprzem i duza iloscia majeranku. Mozna wlozyc do srodka czastki jablek i (lub) pomaranczy. Podstawa-piec bardzo dlugo aby byla naprawde miekka, by mieso niemal odchodzilo od kosci (Ja zarezerwowalabym min. 4h na 3kg kaczke). Kaczka jest tlusta, wiec nie bedzie sucha. Mozna przykryc w czasie pieczenia folia aluminiowa, aby sie nie spalila, a przed koncem odkryc dla zrumienienia skorki. Po wyjeciu z piekarnika poczekac 20 min., zeby mieso odetchnelo i nie wyplynely soki, a dopiero potem pokroic. Podawac z czastkami swiezej pomaranczy. Mozna pod koniec wrzucic obok kaczki podgotowane ziemniaczki do opieczenia (ok. 40 min przed koncem)
Krolik jako suche mieso dobrze zamarynowac dzien wczesniej z ziolami (najlepiej prowansalskimi), cebula, czosnkiem i olejem. Nastepnie obsmazyc na oleju do zrumienienia, podlac woda, oproszyc pieprzem i sola, przykryc pokrywka i dusic do miekkosci. Mozna podlac bialym winem pod koniec duszenia. Zabielic smietana, ew. zagescic sos maka.
Kiedyś poruszyłam wątek pieczenia kaczki i dostałam wiele ciekawych odpowiedzi. Może również Tobie się przydadzą. Wpisz do wyszukiwarki "kaczka dziwaczka". Pozdrawiam
My nie przepadamy za kaczką, ale najlepsza jaką udało mi sie zrobić to taka na której najpierw ugotowałam rosół do czerniny, a potem przyprawiłam majerankiem, pieprzem, czosnkiem i odrobiną soli i dopiekłam w piekarniku.
Bardzo wam dziekuje za propozycje,chyba jednak sie skusze na kaczke w jablkach.