Forum

Kuchenne porady

pytanie do tych, którzy robili "pijaną śliwkę"ireny sikory

  • Autor: misiek_1 Data: 2010-10-27 14:50:23

    Mam zamiar za 3 dni upiec to ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe9781.html, napiszcie proszę czy blaszkę przed pieczeniem biszkoptu należy posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą? czy smarujemy i posypujemy sam spód? czy biszkopt piekłyście na termoobiegu czy bez? z jakim budyniem lepiej Wam smakuje? czy polewamy ciasto gorącą polewą czy trzeba chwilę odczekać, aż trochę ostygnie?proszę odezwijcie się:)

  • Autor: sionia7 Data: 2010-10-27 14:54:41

    http://wielkiezarcie.com/recipe9781.html

  • Autor: Dorotaxx Data: 2010-10-27 14:58:44

    Użytkownik misiek_1 napisał w wiadomości:
    > Mam zamiar za 3 dni upiec to ciasto
    > http://wielkiezarcie.com/recipe9781.html, napiszcie proszę czy blaszkę
    > przed pieczeniem biszkoptu należy posmarować tłuszczem i posypać bułką

    > tartą?

     

    Posmaruj np.margaryną sam spód blaszki i posyp mąką, nie bułką tartą!

    brzegi blaszki zostaw suche

     

     

     

     

    >czy biszkopt piekłyście

    > na termoobiegu czy bez?

     

    Piecz na termoobiegu

     

     

    >z jakim budyniem lepiej Wam smakuje?

     

    Wierz mi nie ma  różnicy czy użyjesz budyniu śmietankowego czy waniliowego.

     

     

    >czy polewamy

    > ciasto gorącą polewą czy trzeba chwilę odczekać, aż trochę

     > ostygnie?

     

    Poczekaj chwile aż polewa ostygnie ale nie całkowicie.Musi być płynna,zebyś mogła ją rozlać

     

  • Autor: misiek_1 Data: 2010-10-27 15:03:47

    Dzięki za odpowiedź, właśnie gdzieś mi się obiło o uszy, że trzeba posmarować sam spód blaszki, bo jeśli posmaruje się boki to wtedy nie wyrośnie, bo będzie się po nich ślizgał:)możesz mi napisać czy wstawiasz biszkopt do nagrzanego piekarnika czy do zimnego?

  • Autor: Dorotaxx Data: 2010-10-27 15:07:07

    Nie robiłam jeszcze tego ciasta ale prawie wszystkie piecze się tak samo.

     

    Oczywiście wstawiam do nagrzanego.

    i pamiętaj,żeby nie posypywać blaszek bułką tartą.Posypuj tym z czego jest zrobione ciasto

  • Autor: misiek_1 Data: 2010-10-27 15:15:12

    Dzięki, że rozwiałaś wszystkie moje wątpliwości, teraz tylko brać się za pieczenie:)pozdrawiam!!!

  • Autor: Dorotaxx Data: 2010-10-27 15:25:10

    Powodzenia

    Również pozdrawiam!

  • Autor: Ala06 Data: 2010-10-27 19:07:30

    robilam , pracochlonne ale przepyszne

Przejdź do pełnej wersji serwisu