Forum

Zdrowie i uroda

Tomografia komputerowa

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-11-03 21:11:39

Czeka mnie w najbliższym czasie ta wątpliwa przyjemność, mianowicie TK zatok przynosowych. Czy ktoś z was to przechodził i może podzielić się "wrażaniemi"? Czy trzeba się jakoś przygotować do badania? Z dwóch w miarę wiarygodnych źródeł otrzymałam sprzeczne informacje:
    1) nie wymaga żadnych przygotowań, trzeba po prostu się pojawić;
    2) trzeba być na czczo, a na godzinę przed badaniem nie wolno nawet pić... ; jako że badanie mam o 15:00 podobno mogę zjeść śniadanie (chyba to będzie najobfitsze śniadanie, jakie pochłonę )

I bądź tu mądrym...
    Czekam na wasze rady i opis doświadczeń.

• Autor: bea39 Data: 2010-11-03 21:23:32

Rejestrując się na badanie powinnaś dostać "wytyczne". TK robi się na czczo, jeśli masz po południu, ostatni posiłek może być spozyty 4 godziny przed planowanym badaniem.Czyli o 11 możesz zjeść drugie śniadanie :).Co do picia, nie jestem pewna, ale chyba tez nie bardzo mozna.

• Autor: aggusia35 Data: 2010-11-03 22:57:24

Najlepiej będzie jak tam zadzwonisz. Ja miałam kręgosłupa i nie miałam żadnych wytycznych. Wszystko pewnie zależy od tego jakim aparatem i czego ma być TK.  Moje wrażenia, nie boli, nie łaskocze :):) Jedyna niedogodnośc to taka że trzeba znieśc trochę hałasu przez chwilę ale masz sluchawki więc da się przeżyć.

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-11-04 11:11:39

Czy nie mylisz czasem z rezonansem magnetycznym? Przez to juz przechodzilam - słuchawki & halas, ale prawie kimnelam ;-)

• Autor: aggusia35 Data: 2010-11-04 11:32:29

ola Boga faktycznie buraczku ja miałam rezonans to bym ci pomogła :)

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-11-04 11:50:26

• Autor: Lucylla Data: 2010-11-04 08:10:36

A na przyszłość sprawdź, co znaczy jala neti. Niektórzy robią ją wodą z solą, niektórzy moczem. Wyniki rewelacyjne.

• Autor: Iloria Data: 2010-11-04 09:38:58

Możesz mi wytłumaczyć co ma pełny bądź pusty żołądek do zatok przynosowych? :)
    Miałam robioną TK  odcinka lędźwiowego. Mówili mi, że musze być na czczo. No i byłam. Prawie :p   Czasami podają kontrast dożylnie - ale to tylko w przypadku gdy obraz jest nieczytelny. Mi osobiście nie podawali więc nie wiem jak to jest. Kazali mi się spokojnie położyć i czekać. W chwili robienia zdjęcia miałam nawet nie oddychać przez kilka sekund.  Domyślam się, że do zdjęc zatok nie można mieć na uszach kolczyków. Ja musiałam ściągnąć nawet stanik by zapięcie nie przeszkadzało. Oczywiście leżałam ubrana, nawet butów nie kazali ściągać :D

• Autor: bea39 Data: 2010-11-04 09:52:45

Pewnie ma.Jutro idę na kolejne badanie TK głowy i po raz kolejny mam być na czczo.Byz może faktycznie chodzi o kontrast.

• Autor: majolika Data: 2010-11-06 08:43:54

Możesz po prostu w trakcie badania za przeproszeniem"wypuścić na wolność ptaszka"=pawia)))Tak często ludzie na to badanie reagują, więc na wszelki wypadek....)))To wina pola magnetycznego, w które wchodzisz. Oczywiście komórki i zegarka nie bierz.Bo...stracisz na pewno.Nawet w szatni jest slad pola i rozmagnesowuje wszystkie urządzenia elektromagnetyczne, lub namagnesowuje zwykły zegarek- potem jest do wyrzucenia.

• Autor: majolika Data: 2010-11-06 08:48:03

Kiedyś w ten sposób mocno nadwyręzyłam swoja starą (po mamie)Omegę))Dobrze, że Patka Philippe nie miałam))To dopiero byłaby szkoda)))

• Autor: majolika Data: 2010-11-06 08:51:38

Oczywiście to zart. Na Patka to musiałabym bank obrabować)))

• Autor: ewka63 Data: 2010-11-04 09:52:48

Na czczo trzeba być jeśli w trakcie badania ma byc podawany kontrast - ryzyko reakcji alergicznych i wstrząsu. I oczywiście we wszystkich zdjęciach jamy brzusznej.

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-11-04 11:18:47

O! To już coś. Dziękuję za informację.
    Chociaż z drugiej strony przy MRI miałam podawany kontrast, a na czczo niby nie musiałam być... Lepiej jednak zjem późne drugie śniadania.

• Autor: as Data: 2010-11-04 11:39:09

Zadzwoń np do rejestracji i zapytaj. 

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-11-04 11:50:04

właśnie w dwóch punktach rejestracyjnych udzielono mi dwóch rozbieżnych informacji

• Autor: ewka63 Data: 2010-11-04 13:17:19

Słdki buraczku, skoro masz badanie ok. 15 to uważam, że możesz zjeść lekkie śniadanie do godz. 9. Po sześciu godzinach cały posiłek przejdzie z żołądka dalej, więc na ewentualne wymioty treścia żołądkową nie ma szans. Skoro miałas juz badanie z kontrastem i nic się nie wydażyło, to i tym razem się nie powinno wydarzyć, ale lepiej na zimne dmuchać. Potem już nie jedz. Chodzi o to, żeby żołądek był pusty w czasie badania. Płyny przechodzą szybciej przez przewód pokarmowy, więc możesz pić aż do 12 - 13. Tylko staraj sie nie pić wody gazowanej i mocnej kawy.

• Autor: słodki buraczek Data: 2010-11-04 14:01:13

bardzo dziękuję za rady

Przejdź do pełnej wersji serwisu