Forum

Kuchenne porady

Szukam przepisu na nalewkę z suszonych owoców :)

• Autor: edziakalitowa Data: 2010-11-06 13:15:09

Witam , kiedyś widziałam tu przepis na nalewkę z suszonych owoców i nie mogę go znaleźć. Może ktoś pomoże.

• Autor: Tynka Data: 2010-11-06 14:39:40

Może to ?

100g suszonych daktyli
    100g suszonych fig
    100g suszonych rodzynek
    100g suszonych moreli
    100g kandyzowanej skorki pomaranczowej
    100g suszonej papai
    100g orzechow wloskich
    skorka z calej cytryny bez bialej membrany
    spirytus 75% bo u nas nie mozna dostac innego
    przegotowana i wystudzona woda z cukrem

Taki zestaw suszonych owocow ja sobie akurat skomponowalam, ale sadze, ze kazdy inny bylby dobry. Owoce pokroilam w kostke, paski zywcem jak popadlo, aby tylko je rozdrobnic dodalam orzechy i wszystko umiescilam w duzym sloju. Nastepnie zalalam spirytusem tak aby wszystkie owoce byly tylko przykryte. Nastepnego dnia uzupelnilam spirytus, bo owoce nasiakaja i zostawilam sloj w spokoju na 4 tygodnie od czasu do czasu tylko nim potrzasajac. Po 4 tygodniach zlalam spirytus i odmierzylam bylo go troche wiecej niz 750ml. Przygotowalam wiec 500ml wody i zagotowalam ja z 0.5 szklanki cukru, po wystudzeniu wlalam do wody nalewke, wymieszalam i przecedzilam najpierw przez recznik papierowy potem przez wate.

Niestety nie pamiętam skąd to skopiowałam.

• Autor: s.Agnieszka Data: 2010-11-06 21:01:21

A może to? :)

0,5 kg suszonych (słodkich) jabłek
    0,5 kg suszonych gruszek
    1 l wódki

Suszone owoce pokroić w drobną kostkę i przesypać do słoja. Zalać wódką (alkohol powinien przykrywać owoce), szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn (dobrze odcisnąć owoce), przefiltrować przez płócienną ściereczkę i rozlać do butelek. Nalewka od razu nadaje się do picia, ale można też odczekać aż się trochę "zestarzeje". :)
    Pozdrawiam!

• Autor: a. Data: 2010-11-07 09:58:57

A chodzi o jakieś konkretne owoce?

Przejdź do pełnej wersji serwisu