Nie wiem, może się zbłaźnię:) Jajka, mleko, mąka i trochę soli? Niektórzy dodają z łyżkę oleju. Mocno rzadkie i mocno roztrzepane. Takie robię do krokietów, naleśników i na śniadanie, z dżemem truskawkowym. Wtedy troszkę grubsze i więcej tłuszczu.
Aby nie pękały przy zawijaniu naleśniki muszą być cienkie. Aby były cienkie ciasto musi być dosyć rzadkie - aby zdążyło rozlać sie po patelni nim sie zetnie. Nie mogą też być naleśniki biszkoptowe - 1 jajko wystarczy na sporą porcje naleśników.
Dobrze, że dopisałaś "przynajmniej mi". Dobrze usmażone naleśniki do krokietów nie pękają. Surowe ciasto można odstawić na pół godziny, mąka pęcznieje, więc nie trzeba jej dodawać dużo, ciasto gęstnieje, po usmażeniu placki są kruche, ale ostudzone stają się miękkie i bardzo elastyczne - nie pękają. Zwykle pękają te, które były smażone na śmietanie lub zawierają zbyt dużo mąki, lub są za grube.
Witam!Pytanie jw.Dzięki!Pozdrawiam!
Nie wiem, może się zbłaźnię:) Jajka, mleko, mąka i trochę soli? Niektórzy dodają z łyżkę oleju. Mocno rzadkie i mocno roztrzepane. Takie robię do krokietów, naleśników i na śniadanie, z dżemem truskawkowym. Wtedy troszkę grubsze i więcej tłuszczu.
Polecam ten przepis http://wielkiezarcie.com/recipe32177.html, do ciasta na krokiety, wodę gazowaną możesz zastąpic piwem:)
Aby nie pękały przy zawijaniu naleśniki muszą być cienkie. Aby były cienkie ciasto musi być dosyć rzadkie - aby zdążyło rozlać sie po patelni nim sie zetnie.
Nie mogą też być naleśniki biszkoptowe - 1 jajko wystarczy na sporą porcje naleśników.
Dziękuję Wam za odpowiedziPozdrawiam!
Najlepiej zwijać krokiety gdy nalesniki są jeszcze ciepłe,zimne pekają przynajmniej mi.
Dobrze, że dopisałaś "przynajmniej mi". Dobrze usmażone naleśniki do krokietów nie pękają. Surowe ciasto można odstawić na pół godziny, mąka pęcznieje, więc nie trzeba jej dodawać dużo, ciasto gęstnieje, po usmażeniu placki są kruche, ale ostudzone stają się miękkie i bardzo elastyczne - nie pękają.
Zwykle pękają te, które były smażone na śmietanie lub zawierają zbyt dużo mąki, lub są za grube.
Jak dla mnie to krokiety Alll są super!!!
http://wielkiezarcie.com/recipe52936.html
PeeS.Pomijam magii,bo jej nie cierpię.