Witam! Jadłam w pracy ciasto z kremem i w smaku było czuć chrupki.Mam pytanie czy może ktoś z Was jadł także takie ciasto i co to może być za ciasto???
na pewno to nie jest ten przepis, chodzi mi tylko o spod w tym ciescie, czyli suchary i nutella, u nas w pobliskiej cukierni jest ciasto co sie nazywa PRALINKA czyli spood chyba kruchy, potem jest wlasnie ta czarna masa a na wierzch smietana 30%. moze takie jadlas
Witam.Jadłam tort o nazwie Czarny Las z masa z nutelli i były w niej prażynki lub płatki kukurydziane.Tez szukam przepisu na tą masę lub jakiekolwiek ciasto z nią ale niestety wszędzie są przepisy z sucharami.pozdr
Może to http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2013/03/tort-migdaowa-pralinka.html
Niestety to nie to ciasto.....spód; mocno kakaowy biszkopt lekko nasączony następnie masa z nutelli i prażynek(chyba) potem zwykły biszkopt,krem z bitej śmietany z kawalkami wiśni(mrożone lub z kompotu...nie wiem) na to znowu kakaowy biszkopt.Sekret tkwi w tej masie z nutelli na pewno nie była z sucharami....była przepyszna nieporównanie do tej.....z sucharami...pozdrawiam
Też kiedyś jadłam ciasto z taką warstwą i też zakładałam o tym wątek. jedyne co mi sie od tego czasu udało ustalić, to to, że do masy dodawane jest coś takiego: http://www.cukieteria.pl/produkty-orzechowe/2397-prazynki-paillete-feuilletine-callebaut-25kg.html. I że masa musi być mocno tłusta, dlatego coś w w stylu nitelli, bo inaczej chrupki przestają chrupać.
Witam! Jadłam w pracy ciasto z kremem i w smaku było czuć chrupki.Mam pytanie czy może ktoś z Was jadł także takie ciasto i co to może być za ciasto???
Ja robie taką masę na spód ciasta (można w środek) nutella + zmielone suchary lub ciastka pokruszone, może to to.
możesz mi podać przepis na to twoje ciasto???
na pewno to nie jest ten przepis, chodzi mi tylko o spod w tym ciescie, czyli suchary i nutella, u nas w pobliskiej cukierni jest ciasto co sie nazywa PRALINKA czyli spood chyba kruchy, potem jest wlasnie ta czarna masa a na wierzch smietana 30%. moze takie jadlas
Mi smak jaki opisujesz kojarzy się z tortem pralinkowym który jadłam,był pyszny. Niestety nigdzie nie moge zlokalizowac przepisu :(
Wątek stary ale znalazłam taki przepis, moze któś sie skusi :) http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2012/08/tort-pralinowy.html
Boziu, roboty co niemiara ale efekt (mam wrażenie) - niebo w gębie.
Może takie???
http://wielkiezarcie.com/recipe44734.html
Robiłam ostatnio i jest pyszne ;)
http://wielkiezarcie.com/recipe44734.html
Witam.Jadłam tort o nazwie Czarny Las z masa z nutelli i były w niej prażynki lub płatki kukurydziane.Tez szukam przepisu na tą masę lub jakiekolwiek ciasto z nią ale niestety wszędzie są przepisy z sucharami.pozdr
Może to http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2013/03/tort-migdaowa-pralinka.html
Może to
Niestety to nie to ciasto.....spód; mocno kakaowy biszkopt lekko nasączony następnie masa z nutelli i prażynek(chyba) potem zwykły biszkopt,krem z bitej śmietany z kawalkami wiśni(mrożone lub z kompotu...nie wiem) na to znowu kakaowy biszkopt.Sekret tkwi w tej masie z nutelli na pewno nie była z sucharami....była przepyszna nieporównanie do tej.....z sucharami...pozdrawiamhttp://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2013/03/tort-migdaowa-pralinka.html
może coś takiego, brzoskwiniowy z nutellą http://wielkiezarcie.com/recipe28227.html
Też kiedyś jadłam ciasto z taką warstwą i też zakładałam o tym wątek. jedyne co mi sie od tego czasu udało ustalić, to to, że do masy dodawane jest coś takiego: http://www.cukieteria.pl/produkty-orzechowe/2397-prazynki-paillete-feuilletine-callebaut-25kg.html. I że masa musi być mocno tłusta, dlatego coś w w stylu nitelli, bo inaczej chrupki przestają chrupać.
pozdrawiam
ps. jak wygram w totka to może to sobie kupię ;)
Tutaj też było o masie prażynkowej. http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=671642&post=671668