Forum

Kuchenne porady

poszukuję przepisu na schab

  • Autor: mariolan76 Data: 2010-11-09 18:32:20

    poszukuję przepisu który był na WŻ ale nie mogę go znaleść na schab soczysty który był przyprawiany lub marynowany a potem gotowany w woreczku w garnku ale nie znam dokładnych proporcji ani czasu gotowania może ktoś ma ten przepis w swoich zbiorach lub pamięta jak go przygotować z góry dziękuję

  • Autor: bytomianka Data: 2010-11-09 19:03:28

    Mam ten przepis wydrukowany,  Jeżeli bardzo Ci zależy , to wieczorem prześlę na Pw. Pozdrawiam:)

  • Autor: mariolan76 Data: 2010-11-09 19:15:20

    dzięki ratujesz mi życie

  • Autor: ania205 Data: 2010-11-09 19:16:52

    http://wielkiezarcie.com/recipe33008.html moze ten,,nie wiem czy aktywny..

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-11-10 18:53:41

    Użytkownik ania205 napisał w wiadomości:
    > http://wielkiezarcie.com/recipe33008.html moze ten,,nie wiem czy aktywny..
    Aktywny ...

  • Autor: bytomianka Data: 2010-11-09 19:21:11

    Nie ma za co .:)

  • Autor: aggusia35 Data: 2010-11-09 19:18:49

    możesz zrobić mój bardzo smaczny i soczysty mozna piec w worku :)
    http://wielkiezarcie.com/recipe51995.html

  • Autor: till Data: 2010-11-09 20:30:15

    A ja ze swojej strony polecę Ci trochę inny przepis, który odkryłam nie tak dawno...
    Walory smakowe schabu w takim wykonaniu są moim zdaniem nie do przecenienia :)
    I chociaż to zabrzmi dość niewiarygodnie, to posłuchaj:
    -schab
    -soli tyle, ile waży schab
    - słoik musztardy sarepskiej ( 1 słoik na 1 kg mięsa)

    Schab nacieramy z jednej strony musztardą
    Sól wysypujemy na blachę piekarnikową.
    Schab kładziemy posmarowaną stroną na soli a następnie smarujemy pozostałe boki musztardą.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy (dolna grzałka) proporcjonalnie do wagi mięsa: 1 kg = 1 godzina 1,5 kg= 1 godz 30 minut itd

    Pod koniec pieczenia obniżam temperaturę do 160  stopni i ewentualnie jeszcze trochę trzymam mięso w tej niższej temperaturze.

    Mięsa nie trzeba przewracać. Sól w całości do wyrzucenia (słaby punkt tego przepisu). Mięso przed podaniem obieram z musztardowej skorupki ( w moim piekarniku zawsze podpiecze się ciut za bardzo).


    Spróbuj kiedyś koniecznie!
    Schab smakuje genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
    Nie jest słony!

  • Autor: eyta Data: 2010-12-27 11:28:16

    Ten schab jest przepyszny!!!!!!!!! W tym roku zrobił furorę na Świątecznym stole:)
    Nie obierałam z musztardowej skorupki, podawałam na zimno.

  • Autor: kasia146 Data: 2010-11-09 20:37:07

    a moze ten http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/02/najdelikatniejszy-schab-wg-aleex.html  co prawda to jest przepis z bloga ale wydaje mi sie ze byl na wz i jest soczysty i bardzo dobry noi gotowany w woreczku :)

  • Autor: Aleex Data: 2010-11-09 21:41:26

    Dziękuję, Kasiu, za pomoc. Też sądzę, że chodzi o mój przepis na najdelikatniejszy schab. Pozdrawiam, Aleex.

  • Autor: bytomianka Data: 2010-11-09 21:51:41

    Nie gniewaj się na mnie , ale właśnie Twój przepis posłałam na PW. Jest naprawdę świetny. Pozdrawiam:))

  • Autor: mariolan76 Data: 2010-11-09 22:07:42

    Aleex szkoda że wykasowałaś swoje przepisy z WŻ ale pewnie miałaś swoje powody. Pozdrawiam

  • Autor: Czeslaw Data: 2010-11-10 18:58:11

    Polecam z czystym sumieniem. Nie tylko do schabu ...
    http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu