U mnie dziś na swiąteczny obiadek było : -zupa ogórkowa -karkówka w sosie słodko-kwaśnym -kluski drożdzowe na parze - surówka z buraczków a na deser jabłecznik na biszkopcie
A wiesz, że ja zupełnie zapomniałam o rogalach? Przypomniało mi o tym dopiero wejście na forum po południu. U nas kotlety z mielonej cielęciny z kaszą manną i mąką arachidową podane z surówką z pekińskiej kapusty, pomidorów, ogórków, oliwek i jogurtu.
Użytkownik renataz36 napisał w wiadomości: > No Bahusku dziś właśnie pomyślałam że powinieneś otworzyć nowy wątek > haha ale dlaczego tak pysznego obiadu nie uwieczniłeś na zdjęciu?
Bo byłem na obiedzie u mamy (zawsze tak mamy na św. Marcina) i nie zabrałem aparatu
Ja dzisiaj zrobiłam dla siebie hołujec ze śledziem i suche całe ziemniaki do tego. Mąż zjadł flaki z chlebem, dzieciaki ogórkową zupę, pierogi z serem i śmietaną.
Hołujec to taka woda śledziowa postna, taką robiła moja babcia:) kroisz 2 cebule do salaterki , solisz, posypujesz pieprzem i odstawiasz na 20 min aż cebula zmięknie.Potem wlewasz litr zimnej przegotowanej wody, doprawiasz cukrem i octem,musi by słodko kwaśne.Kroisz do tego drobno wymoczone śledzie, najlepsze są wymoczone mleczaki, ale mogą by też matiasy. Na końcu zaprawiasz kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany.Agik moja babcia przecierała jeszcze mlecz przez sitko i dodawała.Jesz to z suchymi cały ziemniakami, ja uwielbiam taką zupę śledziową. Gdzieś widziałam taki przepis na wż, ale nie wiem pod jaką nazwą.
Brzmi pysznie, do ust bym nie wzięła :D Choć kto wie, smaki się zmieniają. Nigdy bym dawniej nie pomyślała, że będę wcinać łososia wędzonego na zimno lub krewetki albo śmierdzące sery. Zobaczymy, jaka będzie przyszłość starego dobrego śledzia.
ja dzis mialam ziemniaki gniecione i pulpeciki w sosie smietanowy z marchewka i groszkiem a zaraz bede piekla ciasto czekoladowe ala italia :) ( bede pierwszyraz robila )
Wczoraj byl u mnie taki obiad: na przystawke salatka z krewetek do tego chrupkie , male kromki z bagietki, polane oliwa virgin, danie glownerolada z poledwicy wieprzowej z pieczonymi w oliwie warzywami, i salsa z borowek z gruszkami na deser zrobilam mouse z bialek czekolady i waniliowego serka smietanowego podany z wlasnymi malinami z zamrazalnika. Do picia biale wytrawne wino, wloskie czerwone i woda z kranu doprawiona sokiem limonki i listkami swiezej miety.
Dzisiaj z Matula zjadlysmy resztki wczorajszego obiadu:)
gdybys ty widziala jak sie nieprzyzwoicie slinilam na zdjecia twojego obiadu...! Od jakiegos czasu szukam pracy, a tu prosze - pewna oferta!!!! Omowmy szczegoly mojej pracy na "roli"...?
hehe, przepis wstawilam, wiec mozesz sprobowac:) Ciezka praca na tej "roli" czeka a wynagrodzenie w naturze......uppps :))) znaczy , czym chata bogata.....swieze powietrze zupelnie za darmo.....i napewno nie umrzesz z glodu!!! :))))
Dzisiaj jadlam dwie zupy :) jedna zupe pomidorowa z kołkami u kuzynki, a potem lane kluski na rosole u mamuski, na drugie ziemniaki z kotletem z piersi kurczaka i kiszona kapusta zasmazana.
Specjalnie dla sasiadow zrobilam zapiekana "falukorv" z ziemniakami pure`. Jest to ulubione danie tutaj z grubej kielbasy z Falun. Troche tluste, ale raz w miesiacu mozna zjesc:))
u mnie dzis nie bylo nic ciekawego kielbasa smazona z bulka a do tego kto chcial ketchup lub ogorek ale jutro bedzie tikka masala :) z ryzem basmati pycha dam przepis jutro
Mielone, ziemniaki i mizeria dla męża, ja pulpety drobiowo-warzywne i surówka z kiszonej kapusty. Na deser ostatnio mi zasmakował jogurt naturalny i granulowane otręby, różne smaki;)
Wczoraj losos z patelni zielona salata z winegretem ziemniaki z wody,dzisiaj pulpety w sosie pomidorowym z kasza jeczmienna surowka z marchewki i chrzanu z jogurtem naturalnym
Dzisiaj podalam "oszukany" strogonoff z fasolka cannellini do tego jasminiowy ryz i miska salatki mieszanej : salata lodowa, pomidory, ogorek,marchew starta na grubo i kwasne jablko starte na grubo , pokrojony swiezy szczypiorek i starty drobno swiezy chrzan - salatka przyprawiona tylko kremem balsamico na talerzu ,, zero deseru w zamian polmisek pokrojonych swiezych owocow. Do picia woda z kranu i dobre czerwone wino z poludniowej Afryki.
Rosół z kostką z kaszy manny, tołpyga pieczona w foli aluminiowej z cebulą i papryką, ziemniaki tłuczone z koprem, surówka z cykorii z jogurtem i czosnkiem.
Fajne, bo ja ogórki kiszone miałam jako część obiadu (plastry duszonej wołowiny w cebuli i suszonych podgrzybkach podane z makaronem, bo za późno odkryłam brak kaszy gryczanej), a brokuły były na kolację z jajkiem na twardo, smażonymi cząstkami piersi z kurczaka podane z sosem jogurtowo-koperkowym :)
To ja bym wybrała rosół z małą ilością makaronu i rolady z modrą kapustą, z pominięciem ziemniaków :) Jutro wcinam makaron z sosem śmietanowo-brokułowym.
Hihi, to Wy dziewczyny prawie jak ja, bo ziemniaczka i tak podrzuciłam Ślubnemu, ale kapusty nie oszczędzałam..., w sumie to była modra kapusta z roladą :)))))))
U mnie dziś (wczoraj) urodzinowy obiadek : polędwiczki wieprzowe w miodowo-musztardowo-przyprawowym sosie a także ziemniaki purre oraz sos śliwkowo-sojowy, pieczarki w sojowym sosie i wszystko pyszne - plus żurek ala biały barszcz. Wyszło. Przepisami jakby co - służę!
U mnie dziś (wczoraj) urodzinowy obiadek : polędwiczki wieprzowe w miodowo-musztardowo-przyprawowym sosie a także ziemniaki purre oraz sos śliwkowo-sojowy, pieczarki w sojowym sosie i wszystko pyszne - plus żurek ala biały barszcz. Wyszło. Przepisami jakby co - służę!
mnie interesuje ten sos miodowo-musztardowy-przyprawowym do poledwiczek
No wróciłam na ojczyzny łono (byłam tydzień w Szkocji u znajomych)... wczoraj chłopcy zrobili na obiad prażonki, a dziś będzie zupa jarzynowa i skrzydełka na słodko-ostro - chyba z chlebkiem
Od paru dni jestem szczęśliwą posiadaczką grilla( elektrycznego), do tej pory grillowałam w mikrofali lub piekarniku, oczywiście w lepsze dni na dworze:))
Wczoraj były schabowe w jajecznej koszulce z przepisu Niebieskiej-Różyczki, pieczone ćwiartki ziemniaków i sałatka. A dziś będą naleśniki z serem albo dżemem jagodowym, mąż wyjechał to mi się nie chce wymyślać.
mialam robic frytki bo kolega syna mial byc ale ze jego nie ma to zrobie zimniaki z piekarnika z rozmarynem i czosnkiem :)) Ja gotuje takie cos jak mam jakas robote i chce szybko cos upichcic :))
Dziś u nas rosołek z makaronem, ziemniaczki, żeberka wg przepisu niebieskiej-różyczki i surówka z białej kapusty, marchewki, czerownej cebuli, koperku, czosnku i przypraw
Rosół z makaronem, pałeczki kurczaka z piekarnika, ziemniaki z koperkiem i buraki. Na deser ciasteczka misie (zaraz bede piekla) i sok z owocow, pewnie beda gorowac jabłka :)))
Salatka z cykorii, pomaranczy i orzechow w ostrym winegrecie, na drugie szynka pieczona z bakaliami wg. przepisu barary z kaszka kuskus ugotowana na parze. Dla chetnych placek ze sliwkami.
No to masz dokładnie tak jak ja, ciężki dzień w pracy i u lekarza - całe szczęście, że mogłam odgrzać wczorajsze smaczne resztki, czyli pieczeń z karkówki w czerwonym winie i korzennych przyprawach, ziemniaki tłuczone i buraczki zasmażane z cebulą i papryką. Gorzej z jutrem, na jutro nic nie ma, na szczęście druga połowa oświadczyła, że zje co bądź. Muszę nad tym "bądziem" pomyśleć, żeby nie był za bardzo pracochłonny.
Zupa cebulowa z grzankami i zółtym serem Na drugie sola z przepisu
http://wielkiezarcie.com/recipe52942. html zielmniaki wp rzyprawach z piekarnika, ryz z cebulka i koperkiem i marchewka w sosie czosnkowym . Na deser masa brzoskwiniowa w takich ksztaltach dla dzieci :)
Czy możesz zdradzić, co to za masa brzoskwiniowa siedziała w foremkach? Mam takie foremki maleńkie do pralinek i zastanawiałam się, jak je użyć w celu innym niż przetworzenie czekolady. Z myślą o małoletnich właśnie.
Pomysł wziełam z przepisu na ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe17256.html , tam jest masa brzoskwiniowa :) Oczywiscie zrobiłam to z mniejszej ilosci składników (2 brzoskwinie z puszki + syropu tyle aby sie zmiksowały dobrze, 100ml smietany 30% + cukier puder, 1 galaretka na 50 ml wody). Na 16 foremeczek wyszło masy tyle ze mozna było spokojnie podjadac :) Syn, który nie lubi brzoskwini zjadl szybciutko:)
Wypatrzyłam w nowych przepisach "schabowy kwiat z pueczarkami" i dziś będę go robiła po raz pierwszy, jeśli posmakuje (a czuje że tak) to będzie nasz pomysł na świąteczny obiad w większym gronie. Do tego oczywiście ziemniaczki i duszona marchewka
Rosół z makaronem, gęś z pieca, pyzy poznańskie, czerwona kapusta po wielkopolsku, rogal świętomarciński
Łosoś z grila , pieczone ziemniaki , surówka z buraczków , fasolka szparagowa , biały barszcz .
u mnie jutro bedzie bialy barszcz, uwielbiany przez mojego syna
Rolada z indyka w sosie pieczeniowo - prawdziwkowym , na deser moje ciasto czekoladowe.
Nie założyłeś wątku o rogalach świętomarcińskich - dlaczego ?
U mnie dziś na swiąteczny obiadek było :
-zupa ogórkowa
-karkówka w sosie słodko-kwaśnym
-kluski drożdzowe na parze
- surówka z buraczków
a na deser jabłecznik na biszkopcie
wow jaki obiad !!! ja mialam normalnie ziemniaki , mieso w sosie pieczeniowym i ogorki koniszone ............ u mnie swieta nie ma
Zupa koperkowa z ryżem, kurczak opiekany bez tłuszczu, do tego sałata zielona ze smietaną.
No Bahusku dziś właśnie pomyślałam że powinieneś otworzyć nowy wątek haha ale dlaczego tak pysznego obiadu nie uwieczniłeś na zdjęciu?
A wiesz, że ja zupełnie zapomniałam o rogalach? Przypomniało mi o tym dopiero wejście na forum po południu.
U nas kotlety z mielonej cielęciny z kaszą manną i mąką arachidową podane z surówką z pekińskiej kapusty, pomidorów, ogórków, oliwek i jogurtu.
Użytkownik renataz36 napisał w wiadomości:
> No Bahusku dziś właśnie pomyślałam że powinieneś otworzyć nowy wątek
> haha ale dlaczego tak pysznego obiadu nie uwieczniłeś na zdjęciu?
Bo byłem na obiedzie u mamy (zawsze tak mamy na św. Marcina) i nie zabrałem aparatu
Losos z makaronem w sosie smietankowym i zurek z jajkiem,ciasto dyniowo-zurawinowe.
U mnie wczoraj byla zupa troszke podobna do barszczu ukraińskiego a na drugie kopytka z sosem pieczarkowym. A dzis nie mam pojecia co ugotowac:(
Musze zerknąc w .. jadłospis ... :) Chyba jakaś ryba się czai w papilotach ...")
Reszta wczorajszego rosołu z makaronem i paluszki rybne z ziemniakami i warzywami z patelni.
Mintaj z piekarnika, surówka mieszana;) mąż dodatkowo ziemniaki.
krupnik
karp panierowany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
naleśniki z twarożkiem i musem truskawkowym
ziemniaki duszone ( to chyba inaczej tłuczone ), jajko sadzone i mizeria
pycha uwielbiam
Pomysł na... karczek z ziemniaczkami (z torebki), niby dobre ale jakoś tak... za dużo tych przypraw z torebki (mnie nie smakowało)
zupa rybna zabielana z pomidorami i warzywami, a na podwieczorek babka/keks cytrynowy
ja dzis mialam barszcz bialy :)
watrobka drobiowa z cebulka zielona salata i grahamka
a dziś obiad miałam w IKEA :D klopsiki szwedzkie z frytkami i paćką dżemu borówkowego. Na deser ciasto marchewkowe. O matko pyszne to było
pierogi z serem i pierogi z truskawkami:)
Ja dzisiaj zrobiłam dla siebie hołujec ze śledziem i suche całe ziemniaki do tego. Mąż zjadł flaki z chlebem, dzieciaki ogórkową zupę, pierogi z serem i śmietaną.
Co to "hołujec" ?
A ja nic dzisiaj nie jadłam...
Hołujec to taka woda śledziowa postna, taką robiła moja babcia:) kroisz 2 cebule do salaterki , solisz, posypujesz pieprzem i odstawiasz na 20 min aż cebula zmięknie.Potem wlewasz litr zimnej przegotowanej wody, doprawiasz cukrem i octem,musi by słodko kwaśne.Kroisz do tego drobno wymoczone śledzie, najlepsze są wymoczone mleczaki, ale mogą by też matiasy. Na końcu zaprawiasz kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany.Agik moja babcia przecierała jeszcze mlecz przez sitko i dodawała.Jesz to z suchymi cały ziemniakami, ja uwielbiam taką zupę śledziową. Gdzieś widziałam taki przepis na wż, ale nie wiem pod jaką nazwą.
Moj maz bardzo lubi ta wode sledziowa :)
Co roku na kolację wigilijną to danie między innymi potrawami gości na naszym stole : :) Bardzo dobre !
Ja i mąż uwielbiamy to, ale u nas mówi się na to ślepe śledzie.
Dario, u nas nazywało się to hołujec :)
Brzmi pysznie, do ust bym nie wzięła :D
Choć kto wie, smaki się zmieniają. Nigdy bym dawniej nie pomyślała, że będę wcinać łososia wędzonego na zimno lub krewetki albo śmierdzące sery. Zobaczymy, jaka będzie przyszłość starego dobrego śledzia.
Krupnik na życzenie młodego na udkach i ratkach
Zupa ogórkowa z ryzem, na drugie gałbki w sosie pomidorowym i ziemniaki
Mortadela smażona,ziemniaki i buraki tarte( mąż) ja udko wędzone z kurczaka, do tego brokuł i zielona sałata.
A ja mialam dzis spagetti carbonara :) Dobre bylo
Makaron z mojego przepisu tylko dzis bez grzybow
Niedziela :))) czyli rosol z makaronem, na drugie ziemniaki i http://wielkiezarcie.com/recipe4165.html
ja dzis mialam ziemniaki gniecione i pulpeciki w sosie smietanowy z marchewka i groszkiem a zaraz bede piekla ciasto czekoladowe ala italia :) ( bede pierwszyraz robila )
no moj nowy wypiek nie wyszedl bo najpier byl za krotko w piekarniku a potem za dlugo takze nie daje przepisu
Wczoraj byl u mnie taki obiad:
na przystawke salatka z krewetek do tego chrupkie , male kromki z bagietki, polane oliwa virgin,
danie glownerolada z poledwicy wieprzowej z pieczonymi w oliwie warzywami, i salsa z borowek z gruszkami
na deser zrobilam mouse z bialek czekolady i waniliowego serka smietanowego podany z wlasnymi malinami z zamrazalnika. Do picia biale wytrawne wino, wloskie czerwone i woda z kranu doprawiona sokiem limonki i listkami swiezej miety.
Dzisiaj z Matula zjadlysmy resztki wczorajszego obiadu:)
co by trzeba było zrobić, aby móc się u ciebie żywić?
Slodyczo, dziekuje za szeroki usmiech na mojej buzi!!! Przyjedz pomagac na "roli", to Cie bede zywic:)))
gdybys ty widziala jak sie nieprzyzwoicie slinilam na zdjecia twojego obiadu...!
Od jakiegos czasu szukam pracy, a tu prosze - pewna oferta!!!!
Omowmy szczegoly mojej pracy na "roli"...?
hehe, przepis wstawilam, wiec mozesz sprobowac:)
Ciezka praca na tej "roli" czeka a wynagrodzenie w naturze......uppps :))) znaczy , czym chata bogata.....swieze powietrze zupelnie za darmo.....i napewno nie umrzesz z glodu!!! :))))
No nie wiem... To wynagrodzenie "w naturze"... Musze sie zastanowic.
Hehe, napewno przezyjesz
ymmmm pycha to wyglada :))
dalabys przepis na ta poledwice?? !!
Dzisiaj jadlam dwie zupy :) jedna zupe pomidorowa z kołkami u kuzynki, a potem lane kluski na rosole u mamuski, na drugie ziemniaki z kotletem z piersi kurczaka i kiszona kapusta zasmazana.
Pierś z kurczaka i brokuł na parze, zielona sałata i pomidor. Dla męża gulasz z kaszą i kiszonym ogórkiem.
Barszcz czerwony na słodko z ziemniakami a na drugie frytki
Moje risotto z grzybami i brokuły.
Specjalnie dla sasiadow zrobilam zapiekana "falukorv" z ziemniakami pure`. Jest to ulubione danie tutaj z grubej kielbasy z Falun. Troche tluste, ale raz w miesiacu mozna zjesc:))
Wczoraj - gołąbki z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Dzisiaj - makaron z sosem pomidorowo-czosnkowym.
Zupa cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie karczek duszony w przyprawach, ziemniaki i buraki.
kapusniak z kiszonej domowej kapusty gotowany na schabie
u mnie dzis nie bylo nic ciekawego kielbasa smazona z bulka a do tego kto chcial ketchup lub ogorek ale jutro bedzie tikka masala :) z ryzem basmati pycha dam przepis jutro
moj krupniczek z ziemniakami http://wielkiezarcie.com/recipe44012.html , a na drugie nalesniki z nutella
Dzisiaj gołąbkowa zupa. Polecam.Jest bardzo syta i szybka w przygotowaniu a jaka pyszna.Jest w przepisach WŻ.
Dziś będzie pizza z pizzerii wyjątkowo.Dzieci pewnie się ucieszą.
Mielone, ziemniaki i mizeria dla męża, ja pulpety drobiowo-warzywne i surówka z kiszonej kapusty. Na deser ostatnio mi zasmakował jogurt naturalny i granulowane otręby, różne smaki;)
U mnie wczorajszy kapusniak i bitki wieprzowe z surowka z pora marchwi i jablka z jogurtem naturalnym
U mnie kurczak po indyjsku i z mlekiem kokosowym pycha bylo :)
Barszcz biały z ziemniakami i jajkiem, na drugie bios z chlebem (zapas z mamuski zamrazalki ;)
Dzisiaj wyjatkowo rosół z makaronem i bigos z ziemniakami ktory dostalismy od mamuski :)
Wczoraj losos z patelni zielona salata z winegretem ziemniaki z wody,dzisiaj pulpety w sosie pomidorowym z kasza jeczmienna surowka z marchewki i chrzanu z jogurtem naturalnym
Dzisiaj podalam "oszukany" strogonoff z fasolka cannellini do tego jasminiowy ryz i miska salatki mieszanej : salata lodowa, pomidory, ogorek,marchew starta na grubo i kwasne jablko starte na grubo , pokrojony swiezy szczypiorek i starty drobno swiezy chrzan - salatka przyprawiona tylko kremem balsamico na talerzu
,, zero deseru w zamian polmisek pokrojonych swiezych owocow. Do picia woda z kranu i dobre czerwone wino z poludniowej Afryki.
Rosół z kostką z kaszy manny, tołpyga pieczona w foli aluminiowej z cebulą i papryką, ziemniaki tłuczone z koprem, surówka z cykorii z jogurtem i czosnkiem.
Zapiekanka z ziemniakow piersi kurczaka i pora,zielona salata z winegretem
Dziś rosół z makaronem, szaszłyk wieprzowy, ryż po turecku, groszek smażony z cebulką, sok z winogron.
Rosół z makaronem, na drugie pałeczki kurczaka z piekarnika, ziemniaki z koperkiem i sałatka szwedzka, kompot z truskawek
Rosół z makaronem. Sznycle+ ziemniaki tłuczone+ buraczki zasmażane
Kompot z kury z makaronem,
ziemniaki duszone, gulasz i cwikła z chrzanem.
Na deser "biszkopt" z jabłkiem.
Królik i warzywa z rosołu, brokuły i ogórki kiszone.
*jakośc kiepska, z tel. kom.
Fajne, bo ja ogórki kiszone miałam jako część obiadu (plastry duszonej wołowiny w cebuli i suszonych podgrzybkach podane z makaronem, bo za późno odkryłam brak kaszy gryczanej),
a brokuły były na kolację z jajkiem na twardo, smażonymi cząstkami piersi z kurczaka podane z sosem jogurtowo-koperkowym :)
Rosół z makaronem i gulaszowy mix w jadalnych miseczkach:)
Obiadek u mamusi : rosół z makaronem i rolady z ziemniakami i modrą kapustą :)
Ja wcisnęłam tylko drugie danie :-))))))
To ja bym wybrała rosół z małą ilością makaronu i rolady z modrą kapustą, z pominięciem ziemniaków :)
Jutro wcinam makaron z sosem śmietanowo-brokułowym.
Ja tez te rolady..i modra kapusta... rozmarzyłam się;)
Hihi, to Wy dziewczyny prawie jak ja, bo ziemniaczka i tak podrzuciłam Ślubnemu, ale kapusty nie oszczędzałam..., w sumie to była modra kapusta z roladą :)))))))
:)) te ziemniaki to tylko zapychają, wolę bez:)
A bym zjadla tez ziemniaczki z sosem od rolady i niczego bym nie ominela w tym obiedzie, nawet rosolu z makaronem :D
Zaciekawiły mnie te polędwiczki :) Mogłabyś wstawić przepis?
Podczas weekendu się postaram. Pozdrawiam!
No fajnie by bylo ten sosik to moze byc pyszna i napewno jest;D
Dziękuję :)
U mnie dziś (wczoraj) urodzinowy obiadek : polędwiczki wieprzowe w
mnie interesuje ten sos miodowo-musztardowy-przyprawowym do poledwiczekmiodowo-musztardowo-przyprawowym sosie a także ziemniaki purre oraz sos
śliwkowo-sojowy, pieczarki w sojowym sosie i wszystko pyszne - plus żurek
ala biały barszcz. Wyszło. Przepisami jakby co - służę!
U mnie znowu zurek :) z jajkiem a na drugie pierogi ruskie z cebulka. Deser ciasto przekładaniec i kubek soku z jabłek i marchewki :)
Uuuuuuuuuuuu, poczułam smak żurku z ustach,,,, narobiłaś smaczka;)))
:) a dobry mam zurek bo mamuski znajoma robila, ja sama nie potrafie .... jeszcze ;)
Lubię kwaśny, z jajkiem i kiełbaską..;)))
Sałatka z fetą , bagietka zapiekana z masłem czosnkowym
Chętnie bym ją zjadła, ale na kolację! Szkoda, że pomidory już nie te, co latem :(
w sałatce jeszcze "ujdą w tłoku"
Grillowana pierś z kurczaka i sałatka warzywna.
Makaron z sosem śmietanowo-brokułowym maźnięty wędzonym łososiem
Wyglada super :D
u mnie bylo zwibelluchen z wczoraj , salata a dla mlodego placki ziemniaczane :)
u mnie bylo zwibelluchen z wczoraj , salata a dla mlodego placki ziemniaczane
"", a co to ? zwibelluchen:)
coś z cebulą w roli głównej? :)
Zwiebelkuchen - cos w rodzaju cebulowego placka z boczkiem, najczęściej na drożdżowym spodzie. Na górę wlewa się sos jajeczno-śmietanowy i zapieka.
Ciasto z cebula , boczkiem i smietana:)) Pycha
spaghetti bolognese
Stir-fry z lososiem z sosem sezamowy
No wróciłam na ojczyzny łono (byłam tydzień w Szkocji u znajomych)... wczoraj chłopcy zrobili na obiad prażonki, a dziś będzie zupa jarzynowa i skrzydełka na słodko-ostro - chyba z chlebkiem
Zupa ogorkowa z ryzem na drugie tak jak wczoraj pierogi ruskie z cebulka. Deser ciasto przekladaniec i kubek soku jablkowo - marchewkowy
Mąż sobie zażyczył karczek z grilla, a ja sobie zrobię szaszłyki drobiowe z papryką i cebulą, do tego jakaś surówka, może marchew z ananasem:)
w taką pogodę będziesz grillować????
Czy miałaś na myśli grilla "kuchennego" bez węgla?
Od paru dni jestem szczęśliwą posiadaczką grilla( elektrycznego), do tej pory grillowałam w mikrofali lub piekarniku, oczywiście w lepsze dni na dworze:))
No to wszystko jasne
Mam w mikrofali opcję grill, ale chyba nie umiem jej uzywać, bo smród sie wydziela (jakąś przypaloną wędzonką zajeżdża...).
A ten grill elektryczny naprawdę sie sprawdza? Bo charakterystycznego aromatu potrawom raczej nie nada...?
Jestem bardzo zadowolona, bez porównania z mikrofalowym grillowaniem:)
No moje obydwa sie spalily:( Wsadzilam wtyczke swiatlo wywalilo i grill zepsuty.
Wczoraj były schabowe w jajecznej koszulce z przepisu Niebieskiej-Różyczki, pieczone ćwiartki ziemniaków i sałatka. A dziś będą naleśniki z serem albo dżemem jagodowym, mąż wyjechał to mi się nie chce wymyślać.
Pomidorowa z makaronem,
na drugie placek po wgiersku.
Gulasz z indyka, ziemniaki tłuczone i buraczki zasmażane.
kapuśniak, polędwica cielęca w sosie z ziemniakami i mizeria. Na deser piernik.
Kapuśniak...mniammmm, muszę sobie ugotowac, z kwaśnej kapustki:))
Gulasz wieprzowy wg Bahusa, ziemniaczki i surówka z porów
Wątróbka duszona z cebula i jabłkiem + chleb
Pierś kurczaka zapiekana na porach + ryż i surówka z przeróżnych warzywek, jakie udało mi się znaleźć w lodówce z sosem czosnkowym.
Schab z grilla, surówka z selera i sałatka warzywna( zaprawy własne), mąż z ziemniakami oczywiście;/ :)
Pieczen z mielonego wg. kasul_a, salatka z roznych piemierowka.
Dziś reszta gulaszu z wczoraj ale może dziś z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem
Fasolka po bretońsku (odchudzona) :)
U mnie takie tam cuś, czyli pomidorówka z makaronem i śmietaną :)
Ładne... Uwielbiam pomidorowe różnej maści!
U mnie dzis bylo pulpety w sosie pomidorowym i ziemniaki gniecione
Żeberka z cebulą z szybkowara, duszone ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty.
Dziś spagetti a^la carbonara
ooo dobre lubie u mnie dzis kielbaska i frytki
ooo dobre lubie u mnie dzis kielbaska i frytki
A jak podajesz kiełbasę do frytek? U nas z różnymi dodatkami jadamy frytki ale z kiełbasą jeszcze nie próbowałamnormalnie smazona na patelce grillowej a dotego ketchup i co tam chca , ogorki mam w sloiku a salaty nie chce mis ie robic:)
Taki zestaw czesto jadłam jako panna :)))
mialam robic frytki bo kolega syna mial byc ale ze jego nie ma to zrobie zimniaki z piekarnika z rozmarynem i czosnkiem :)) Ja gotuje takie cos jak mam jakas robote i chce szybko cos upichcic :))
ziemniaki, jajka sadzone i zsiadłe mleko
Warzywa z ryżem.
ostatnio mialam risotto z warzywami dobre bylo:))
Paluszki rybne a la po grecku na cieplo
Lane kluski na rosole ze skrzydełkami a na drugie spagetti
Zupa szczawiowa z jakiem i ryzem, na drugie paluszki rybne z soli, ziemniaki i surowka z pekińskiej, marchewki, por i koperku.
U mnie dzis wyjatkowo pizza ze sklepu :)) mrozona do piekarnika i gotowe.
Rosol z makaronem i pseudo chinszczyzna z ryzem
Przepyszne danie z dużego szwedzkiego sklepu meblowego :D za 8.99zł + ciasto gratis <mnaim>
Ja dziś nie jadłam obiadku, byłam u mamusi i piekłam pączki :) a chłopaki zrobili sobie frytki
Dziś u nas rosołek z makaronem, ziemniaczki, żeberka wg przepisu niebieskiej-różyczki i surówka z białej kapusty, marchewki, czerownej cebuli, koperku, czosnku i przypraw
Wczoraj ryż z chińszczyzną w moim wykonaniu ;-), a dzisiaj gulasz z ziemniakami i kiszoną kapustą ( ale była zimna po przyniesieniu z piwnicy :))
Rosół z makaronem, pałeczki kurczaka z piekarnika, ziemniaki z koperkiem i buraki. Na deser ciasteczka misie (zaraz bede piekla) i sok z owocow, pewnie beda gorowac jabłka :)))
Grillowana pierś z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, do tego brokuły, pomidory i zielona sałata.
łoo jakie dobre <mniam>
u mnie morszczuk z rękawa, brązowy ryż i szpinak z czosnkiem, jajkiem i śmietaną, do popicia szklanka kefiru
Salatka z cykorii, pomaranczy i orzechow w ostrym winegrecie, na drugie szynka pieczona z bakaliami wg. przepisu barary z kaszka kuskus ugotowana na parze. Dla chetnych placek ze sliwkami.
Rosół z makaronem, gulasz wieprzowy z pieczarkami ( mój przepis na stronie), pyzy poznańskie, buraczki zasmażane, sałata ze śmietaną
Ziemniaki, kotlet z piersi z kurczka w panierce, marchewka z groszkiem. Kompot z jabłek do popicia.
Na deser ciasto drożdżowe które przywiozła moja mama i piaskowe z kakao różyczki.
Kluseczki z jajka i kaszy manny na rosole a na drugie krokiety ziemniaczane z ketchupem. Deser - biszkoptowe misie i sok owocowy.
mielone z suszonym pomidorem w środku, buraki (ugotowane i starte, doprawione sokiem z cytryną), ziemniki, na deser serek waniliowy
Dzisiaj zapiekanka makaronowa z pieczakami.
...gulasz z wołowinki i kluseczki śląskie :)
Mięso z rosołu,po kawałku wołowiny i udźca z indyka, dodatkowo micha warzyw gotowanych na parze.
No to masz dokładnie tak jak ja, ciężki dzień w pracy i u lekarza - całe szczęście, że mogłam odgrzać wczorajsze smaczne resztki, czyli pieczeń z karkówki w czerwonym winie i korzennych przyprawach, ziemniaki tłuczone i buraczki zasmażane z cebulą i papryką.
Gorzej z jutrem, na jutro nic nie ma, na szczęście druga połowa oświadczyła, że zje co bądź.
Muszę nad tym "bądziem" pomyśleć, żeby nie był za bardzo pracochłonny.
Zupa ogórkowa na żeberkach wieprzowych , placki ziemniaczane z cebulą i pieprzem , kompot truskawkowy do popicia.
Zupa pomidorowa z makaronem i skrzydełkami a na drugie pierogi ruskie z cebulka.
Zalewajka na kiełbasce i grzybkach, potem może placki ziemniaczane
Zupa z chrzanem, gołąbki mięsno ryżowe + sos grzybowy
Kalafior, gotowany na parze, jajka sadzone i sałata ze śmietaną.
Łazanki :)
Pierogi z fetą, twarogiem i szpinakiem :)
ziemniaki z ziolami gniecione , panga w ciescie z koperkiem i sos smietanowy
panga w ciescie z koperkiem i sos smietanowy
Mozesz powiedziec dokladnie jak robisz rybke w tym ciescie? Uwielbiam koperek :)
a ja mam straszne uprzedzenie do pangi, uwielbiam za to mintaja:)
Ja jem kazda rybe :)) A robie czesto pange bo moj syn bardzo lubi:))
Wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem i skrzydełkami, na drugie placki ziemniaczne z cukrem.
Ja, udko z kurczaka gotowane i mix sałat, reszta zupa pomidorowa z ryżem i schabowe z moimi sałatkami;/
2 krokiety z kapusta i grzybami, 0.5 litra czerwonego barszczyku do popicia
Kućmok i gorący barszczyk czerwony
ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i maślanka
Zupka szczawiowa z jajkiem i kiełbaski zapiekane w cieście francuskim:)
Duszona łopatka w sosie, ziemniaki, pikle z ogórków, kompot z mirabelek do popicia.
U nas dziś kotlety schabowe, ziemniaczki i jakaś surówka, którą kupię po pracy (będzie niespodziewanka) haha
dzis lasagne
Hot-dogi ziemniaczane i surówka koperkowa
Warzywa na parze, grillowana pierś z kurczaka i surówka z pekinki.
Zupa fasolowa i naleśniki z serem.
Zupa cebulowa z grzankami i zółtym serem
Na drugie sola z przepisu
http://wielkiezarcie.com/recipe52942. html zielmniaki wp rzyprawach z piekarnika, ryz z cebulka i koperkiem i marchewka w sosie czosnkowym .
Na deser masa brzoskwiniowa w takich ksztaltach dla dzieci :)
Czy możesz zdradzić, co to za masa brzoskwiniowa siedziała w foremkach? Mam takie foremki maleńkie do pralinek i zastanawiałam się, jak je użyć w celu innym niż przetworzenie czekolady. Z myślą o małoletnich właśnie.
Pomysł wziełam z przepisu na ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe17256.html , tam jest masa brzoskwiniowa :) Oczywiscie zrobiłam to z mniejszej ilosci składników (2 brzoskwinie z puszki + syropu tyle aby sie zmiksowały dobrze, 100ml smietany 30% + cukier puder, 1 galaretka na 50 ml wody). Na 16 foremeczek wyszło masy tyle ze mozna było spokojnie podjadac :) Syn, który nie lubi brzoskwini zjadl szybciutko:)
Znam to ciasto, robiłam je - jest bardzo smaczne.
Dziękuję :)
:)
Grochówka wojskowa z wkładką, pieczywo, do popicia piwo.
Pierogi ruskie i barszczyk, od razu na jutro.
Pomidorowa z makaronem ,na drugie hamburgery z mielonej wołowiny własnej roboty. Kompot z jabłek do popicia.
U nas dziś będzie rozgrzewający gar kwaśnego kapuśniaku na wędzonych żeberkach i kiełbasce.
W planach mam łososia z grilla;)
Zupa jarzynowa ze skrzydełkami dla dzieci a na drugie kaszanka swojska z chlebem.
Pomidorowa z ryżem, placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną.
Ooo pycha!!!! A u mnie lazania..:(
Ooo pycha!!!! A u mnie lazania..:(
Chętnie bym się zanienił, uwielbiam lazanięSola z dipem czosnkowym i frytkami
Wypatrzyłam w nowych przepisach "schabowy kwiat z pueczarkami" i dziś będę go robiła po raz pierwszy, jeśli posmakuje (a czuje że tak) to będzie nasz pomysł na świąteczny obiad w większym gronie. Do tego oczywiście ziemniaczki i duszona marchewka
Spaghetti bolognese, na deser różyczkowy wypiek brownies i kompot z jabłek do popicia.
Widzę, że kolejny obiadowy wątek już otwarty, więc ten zamykam i zapraszam do nowego
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=394767&post=394767