Witam, chcę kupić "szynkowar", ale nie wiem jaki, proszę o rady, jeśli macie to jakie? i na co zwracać uwagę przy wyborze? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi:)
Już jestem uświadomiona i powiem, że to może byc ciekawe urządzonko. Sama będę z ciekawością śledzic ten wątek, na naukę nigdy nie jest za późno. Przepraszam za zamieszanie, wynikło ono z mojej niewiedzy.
Nie dziwię się, że chcesz sama robic wedliny, domowe co tu dużo mówic sa o niebo lepsze od tych kupnych. Jesli masz szybkowar proponuję pieczeń, znajdziesz ją w przepisach z szybkowara. Sama też robię dużo pieczonych wędlin, pasztetów itd. Byc może po przeczytaniu postów w tym wątku także zdecyduję sie na kupno szynkowara.
Też się przymierzam do takiego zakupu. Kilka modeli znalazłem tutaj: http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowarypraski-c-33.html , ale nie umiem Ci o nich nic więcej powiedzieć. Z wielkim zainteresowaniem bądę śledził ten wątek. Może wiecie gdzie jeszcze jakieś inne można kupić? Mnie najbardziej interesowałby prostokątny....
Makusiu,swój pierwszy przepis wzięłam właśnie z Wielkiego Żarcia-był to przepis autorstwa gitan na szyneczkę drobiową.W komentarzach pod tym przepisem wstawiłam nawet wtedy zdjęcie tej swojej pierwszej szynki i komentarz.Teraz to już eksperymentuję z różnymi rodzajami mięsa i przyprawami.Czasami używam mięsa w całości zmielonego,czasami robię pół na pół czyli część jest zmielona a część pokrojona w grubszą kostkę,można też dodawać do mięsa kawałki warzyw,żelatynę,jednym słowem wedle uznania.Zrobiłam nawet na próbę pasztet z szynkowara i wyszedł bardzo smaczny.W końcu wiem co jem-wędliny własnej roboty bez sztucznych barwników i konserwantów.
Ten szynkowar jaki sobie upatrzyłaś na Allegro jest rewelacyjny,większy od mojego no i przede wszystkim nie trzeba do niego uzywać woreczków octenowych.Kupuj go dziewczyno i w ogóle się nie zastanawiaj.Pozdrawiam!
Makusiu, tak mnie dzisiaj zaintrygował ten twój wątek, że dokonałam zakupu tego szynkowaru, który ewentualnie nabędziesz. Mam nadzieję, że spełni nasze oczekiwania. Znalazłam też stronkę z przepisami odpowiednimi do tego urządzenia. Jakby cię to interesowało, to na pw napisz, dam link.
Jeśli tylko będę w stanie pomóc to zrobię to z największą przyjemnością.Polecam portal:http://wedlinydomowe.pl/ a tam zakładkę :wszystko o szynkowarach.
Makusiu, Mońcia sfotografowała mój szynkowar, tzn mam taki sam, a raczej 2 takie same. Ostatnio dokupiłam drugi, bo jeden nie wyrabiał jak dopadła mnie wena. Zamów od razu dużo woreczków, bo do tego typu (aluminium) należy się ich używać. To, że trzeba używać woreczków wcale nie jest takie głupie, ponieważ można mięsko mrozić, lub przechowywać w nich zarówno przed gotowaniem jaki i po. Ja już od 2 lat szynkowarzę i nie tęsknię za kiełbasą, czasem tylko kupię jakiś superaśny boczuś, bo akurat jest w przepisie. Mój ulubiony wyrób to pierś indycza z oliwkami i ostrą papryką. Życzę wielu sukcesów i dobrej zabawy.
Zośka,kiedy właśnie Makusia nie chce szynkowara z aluminium i upatrzyła sobie taki do którego woreczki nie są potrzebne,widać nie doczytałaś dokładnie.
Witam, chcę kupić "szynkowar", ale nie wiem jaki, proszę o rady, jeśli macie to jakie? i na co zwracać uwagę przy wyborze? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi:)
Makusiu chodzi Ci o szyNkowar czy szyBkowar ?
Szybkowar owszem posiadam
o szynkowarze nie słyszałam, ale może to jakaś nowinka i nie jestem w temacie?
Już jestem uświadomiona i powiem, że to może byc ciekawe urządzonko.
Sama będę z ciekawością śledzic ten wątek,
na naukę nigdy nie jest za późno.
Przepraszam za zamieszanie, wynikło ono z mojej niewiedzy.
Nic nie szkodzi:)) Mam ochotę robic wędliny sama, bo dosc mamy tych "zakłamanych" niby szynek.
Nie dziwię się, że chcesz sama robic wedliny,
domowe co tu dużo mówic sa o niebo lepsze od tych kupnych.
Jesli masz szybkowar proponuję pieczeń, znajdziesz ją w przepisach z szybkowara.
Sama też robię dużo pieczonych wędlin, pasztetów itd.
Byc może po przeczytaniu postów w tym wątku także zdecyduję sie na kupno szynkowara.
Ja też chętnie sie dowiem. Bo jak na razie gotuję w szklankach do drinków - wychodzą całkiem zgrabne - tyle, że nie zawsze dobrze ubiję.
Takiego patentu nie znałam:))) Ale jestes pomysłowa;))
Polecam taki szynkowar
jest tani i jak dla mnie bardzo dobry.
jest drogi i już się posuł .
Natomiast nie polecam tego
Gdzie go kupiłaś?
Ten Czeski jest z aluminium, i to go dyskwalifikuje, ale dziękuję za pomoc:)
Też się przymierzam do takiego zakupu. Kilka modeli znalazłem tutaj: http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowarypraski-c-33.html , ale nie umiem Ci o nich nic więcej powiedzieć. Z wielkim zainteresowaniem bądę śledził ten wątek. Może wiecie gdzie jeszcze jakieś inne można kupić? Mnie najbardziej interesowałby prostokątny....
Ten czeski jest OK, używam od lat, nie ma się w nim co zepsuć. Bywaja takie czasem na Allegro, trzeba się zaczaić i upolować.
Poczytałam, popytałam, i chyba zdecydujemy się na ten http://allegro.pl/szynkowar-owalny-ze-stali-nierdzewnej-poj-2-2-l-i1315844872.html , mąż jest zdania że musi być ze stali nierdzewnej, i porządny na lata :) I właśnie kształt prostokątny nam odpowiada.
Witaj.Ja posiadam taki szynkowar:
Jestem z niego bardzo zadowolona więc z czystym sumieniem polecam i również kupiłam go na Allegro.
Dziękuję:) A zdradzisz jakie szyneczki robisz, i skąd czerpiesz pomysły?
Makusiu,swój pierwszy przepis wzięłam właśnie z Wielkiego Żarcia-był to przepis autorstwa gitan na szyneczkę drobiową.W komentarzach pod tym przepisem wstawiłam nawet wtedy zdjęcie tej swojej pierwszej szynki i komentarz.Teraz to już eksperymentuję z różnymi rodzajami mięsa i przyprawami.Czasami używam mięsa w całości zmielonego,czasami robię pół na pół czyli część jest zmielona a część pokrojona w grubszą kostkę,można też dodawać do mięsa kawałki warzyw,żelatynę,jednym słowem wedle uznania.Zrobiłam nawet na próbę pasztet z szynkowara i wyszedł bardzo smaczny.W końcu wiem co jem-wędliny własnej roboty bez sztucznych barwników i konserwantów.
Ten szynkowar jaki sobie upatrzyłaś na Allegro jest rewelacyjny,większy od mojego no i przede wszystkim nie trzeba do niego uzywać woreczków octenowych.Kupuj go dziewczyno i w ogóle się nie zastanawiaj.Pozdrawiam!
:) Najprawdopodobniej go zamówię:) I zaraz biorę się za szukanie przepisów, jak by co, to mogę Cię męczyc pytaniami?
Makusiu, tak mnie dzisiaj zaintrygował ten twój wątek, że dokonałam zakupu tego szynkowaru, który ewentualnie nabędziesz. Mam nadzieję, że spełni nasze oczekiwania. Znalazłam też stronkę z przepisami odpowiednimi do tego urządzenia. Jakby cię to interesowało, to na pw napisz, dam link.
Super!! będziemy się wymieniac doświadczeniami;))
Nie ma sprawy.
Jeśli tylko będę w stanie pomóc to zrobię to z największą przyjemnością.Polecam portal:http://wedlinydomowe.pl/ a tam zakładkę :wszystko o szynkowarach.
Właśnie o tej stronie myślałam.
Dziękuję ślicznie:)
Makusiu, Mońcia sfotografowała mój szynkowar, tzn mam taki sam, a raczej 2 takie same. Ostatnio dokupiłam drugi, bo jeden nie wyrabiał jak dopadła mnie wena. Zamów od razu dużo woreczków, bo do tego typu (aluminium) należy się ich używać. To, że trzeba używać woreczków wcale nie jest takie głupie, ponieważ można mięsko mrozić, lub przechowywać w nich zarówno przed gotowaniem jaki i po. Ja już od 2 lat szynkowarzę i nie tęsknię za kiełbasą, czasem tylko kupię jakiś superaśny boczuś, bo akurat jest w przepisie. Mój ulubiony wyrób to pierś indycza z oliwkami i ostrą papryką. Życzę wielu sukcesów i dobrej zabawy.
Zośka,kiedy właśnie Makusia nie chce szynkowara z aluminium i upatrzyła sobie taki do którego woreczki nie są potrzebne
,widać nie doczytałaś dokładnie.
Rzeczywiście niedoczytałam, ale co tam, może ktoś inny upatrzył sobie taki szynkowar. Ja jestem z niego zadowolona, jak również z woreczków.
Pewnie ze tak, na pewno te rady przydadzą się jeszcze nie jednemu:)
Mam szynkowar i jestem z niego zadowolona, kupiłam na allegro z niewielkie pieniądze.
http://allegro.pl/szynkowar-do-wyrobu-wedlin-pyszna-i-zdrowa-szynka-i1305973837.html
ten jest dokładnie taki jak ja mam
Szynkowar kupiony, powinien dotrzeć w przyszłym tygodniu:) Ale będzie "szynkowanie" :)))) Dziękuje pięknie za wskazówki;)