Forum

Kuchenne porady

Przepis na nadziewane pieczarki

• Autor: Daria P. Data: 2010-11-12 22:43:04

Szukam naprawdę dobrego przepisu na nadziewane pieczarki z mięsem i bez mięsa

• Autor: Wkn Data: 2010-11-12 22:48:55

No, jak szukasz na naprawdę dobre, to ja nie wiem, czy będę w stanie Ci pomóc. Bo co to znaczy naprawdę dobre. Takie, które smakują dawcy czy biorcy? A może 10 osobom na 10 przygotowujących, hm... trudna sprawa.
    Bojąc się podawać dokładny przepis, mogę tylko napisać, że ja pieczarki zawsze po usunięciu ogonków i wydrążeniu, oprószam delikatnie solą i przyprawami lub jeszcze lepiej smaruję marynatą przygotowaną z sosu sojowego, ziól, oliwy i octu. Wtedy nabierają charakteru. Nie lubię pieczarek pieczonych flaków bez smaku. Często się to zdarza w szaszłykach. Wiele osób po prostu nadziewa pieczarki, cebulę i paprykę na patyk na przemian z mięsem. Ja wolę przedtem je w czymś zamarynować.

Aha, dawno nie robiłam, ale lubię pieczarki nadziewane podsmażonym na maśle, osolonym porem, następnie wymieszanym z serem feta. Pieczarek z takim nadzieniem oczywiście nie moczymy w słonej marynacie, ponieważ feta jest bardzo słona. Należy je owinąć nasmarowanym oliwą sreberkiem do pieczenia i grillować niezbyt długo, aby feta się nie zwarzyła. Dlatego dobrze jest wcześniej same pieczarki poddusić lub podsmażyć, aby były odpowiednio miękkie :)

• Autor: krysia64 Data: 2010-11-13 15:32:59

Ja pieczarki nadziewam w ten sposób:
    Wydrążam pieczarki łyzeczką , siekam ogonki i podsmażam na maśle z cebulką .
    Do tego dodaje posiekane jajko ugotowane na twardo ,dodaje posiekaną natke pietruszki i doprawiam w/g smaku .
    Obtaczam w jajku i panieruje w bułce tartej .
    Smaże na oliwie zmieszanej z masłem.

• Autor: bytomianka Data: 2010-11-13 18:32:32

Narobiłaś mi smaku na te pieczarki. Pozdrawiam.:))

• Autor: Daria P. Data: 2010-11-13 22:27:40

Dzięki za pomysły, a może macie jakieś przepisy z mięsem w nadzieniu?

• Autor: katkuta Data: 2010-11-14 08:08:00

Ja czesto robie pieczarki faszerujac je jedynie farszem prostym farszem. Podsmazam cebulke na maselku, dorzucam posiekane ogonki i to smaze. Na samym koncu dodaje spora ilosc tartego sera zoltego (nieco wiecej sera niz podsmazonych pieczarek). Czekam do 5 min zeby farsz wystygl (ser sie wtedy nie ciagnie i latwiej nakladac farsz) a potem pieczarki panieruje w doprawionym roztrzepanym jajku i bulce tartej. I smaze najpierw strona z serem wtedy mam pewnosc, ze ser nie wyplynie. Jesli ser nie jest ostry dodaje do farszu pieprzu.
    Sprobuj. Bez miesa ale bardzo dobre.

Przejdź do pełnej wersji serwisu