Witam serdecznie. Przeglądałam stare posty dot. Wigilii i trafiłam na post pt. SZYNKA ŚWIĄTĘCZNA GOTOWANA W PIWIE - wg. Inki21. Próbowałam znaleźdź ten przepis, wpisywałam w wyszukiwarce i nic. Slad po nim zaginął. A szkoda, bo jest bardzo ciekawy i chciałabym go wypróbować. Czy ktoś mógł mi mi pomóc??
Dziękuję za przepis też jest ciekawy. Znalazłam w google i to nawet w dwóch wersjach jedna tylko gotowana druga wersja najpierw gotowana a później pieczona. Dzięki za szybką reakcję
Do garnka włożyć szynkę i zalać ciemnym piwem, dodać miód, po 5 ziaren goździków i ziela angielskiego, liście laurowe, sól, 10 ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren jałowca- odstawić na 6 - 12 godzin do lodówki. Po czasie garnek przełożyć na gaz i doprowadzić do wrzenia- na małym ogniu I Wariant: Wyłączyć gaz na 1 godz. potem szynkę wyciągnąć i ponacinać górę, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 1 1 godz.
II Wariant: Dodać nie gasząc ognia czosek, majeranek, kolendrę , kminek, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie , 6 kulek jałowca, cebulę, seler i marchew- gotować szynkę na wolnym ogniu często obracając licząc po 1 godz. gotowania na każdy kg szynki.
Witam serdecznie. Przeglądałam stare posty dot. Wigilii i trafiłam na post pt. SZYNKA ŚWIĄTĘCZNA GOTOWANA W PIWIE - wg. Inki21. Próbowałam znaleźdź ten przepis, wpisywałam w wyszukiwarce i nic. Slad po nim zaginął. A szkoda, bo jest bardzo ciekawy i chciałabym go wypróbować. Czy ktoś mógł mi mi pomóc??
Niestety inka21 odeszła z WŻ i zabrała swoje przepisy.
Ojejku wielka szkoda, spóźniłam się. Dziękuję za szybką odpowiedź
Collin , to bylo kupe lat temu :)
Tak wiem, ale pomyślalam że może akurat się uda. No nic pójdę za namową i wpiszę w wyszukiwarkę google
Wpisz w google "szynka swiateczna gotowana w piwie" odrazu znajdziesz przepis, nie Inki21, ale znajdziesz prawdopodobnie podobne:)
http://wielkiezarcie.com/recipe28558.html a może taki sie przyda:)
Dziękuję za przepis też jest ciekawy. Znalazłam w google i to nawet w dwóch wersjach jedna tylko gotowana druga wersja najpierw gotowana a później pieczona. Dzięki za szybką reakcję
TO chyba ten przepis:
SZYNKA ŚWIĄTECZNA GOTOWANA W PIWIE
Składniki:
2 butelki ciemnego piwa,
szynka surowa okolo 1,20 kg ,
3 czubate łyżki miodu,
5 ziaren goździków,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 liscie laurowe,
łyżka soli
10 ziaren pieprzu czarnego
5 ziaren jałowca
PANADTO :
2 ząbki czosnku,
3 łyzki majeranku,
2 łyzki kolendry,
łyzka kminku, pieprzu mielonego,
liść laurowy,
4 kulki ziela angielskiego,
6 kulek jałowca
1 cebula,
kawałek selera i kawałek marchwi
Sposób wykonania:
Do garnka włożyć szynkę i zalać ciemnym piwem, dodać miód, po 5 ziaren goździków i ziela angielskiego, liście laurowe, sól, 10 ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren jałowca- odstawić na 6 - 12 godzin do lodówki.
Po czasie garnek przełożyć na gaz i doprowadzić do wrzenia- na małym ogniu
I Wariant:
Wyłączyć gaz na 1 godz. potem szynkę wyciągnąć i ponacinać górę, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 1 1 godz.
II Wariant:
Dodać nie gasząc ognia czosek, majeranek, kolendrę , kminek, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie , 6 kulek jałowca, cebulę, seler i marchew- gotować szynkę na wolnym ogniu często obracając licząc po 1 godz. gotowania na każdy kg szynki.
Dokładnie taki przepis znalazłam,