Forum

Kuchenne porady

zagubiony przepis...

  • Autor: collin Data: 2010-11-14 20:27:21

    Witam serdecznie. Przeglądałam stare posty dot. Wigilii i trafiłam na post pt. SZYNKA ŚWIĄTĘCZNA GOTOWANA W PIWIE - wg. Inki21. Próbowałam znaleźdź ten przepis, wpisywałam w wyszukiwarce i nic. Slad po nim zaginął. A szkoda, bo jest bardzo ciekawy i chciałabym go wypróbować. Czy ktoś mógł mi mi pomóc??

  • Autor: kola Data: 2010-11-14 20:32:58

    Niestety inka21 odeszła z WŻ i zabrała swoje przepisy.

  • Autor: collin Data: 2010-11-14 20:38:09

    Ojejku wielka szkoda, spóźniłam się. Dziękuję za szybką odpowiedź

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-14 20:41:19

    Collin , to bylo kupe lat temu :)

  • Autor: collin Data: 2010-11-14 20:44:02

    Tak wiem, ale pomyślalam że może akurat się uda. No nic pójdę za namową i wpiszę w wyszukiwarkę google

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-14 20:40:27

    Wpisz w google "szynka swiateczna gotowana w piwie" odrazu znajdziesz przepis, nie Inki21, ale znajdziesz prawdopodobnie podobne:)

  • Autor: makusia Data: 2010-11-14 20:44:56

    http://wielkiezarcie.com/recipe28558.html a może taki sie przyda:)

  • Autor: collin Data: 2010-11-14 21:51:02

    Dziękuję za przepis też jest ciekawy. Znalazłam w google i to nawet w dwóch wersjach jedna tylko gotowana druga wersja najpierw gotowana a później pieczona. Dzięki za szybką reakcję

  • Autor: Aleex Data: 2010-11-14 21:50:09

    TO chyba ten przepis:

    SZYNKA ŚWIĄTECZNA GOTOWANA W PIWIE
    Składniki:

    2 butelki ciemnego piwa,
    szynka surowa okolo 1,20 kg ,
    3 czubate łyżki miodu,
    5 ziaren goździków,
    5 ziaren ziela angielskiego,
    2 liscie laurowe,
    łyżka soli
    10 ziaren pieprzu czarnego
    5 ziaren jałowca

    PANADTO :

    2 ząbki czosnku,
    3 łyzki majeranku,
    2 łyzki kolendry,
    łyzka kminku, pieprzu mielonego,
    liść laurowy,
    4 kulki ziela angielskiego,
    6 kulek jałowca
    1 cebula,
    kawałek selera i kawałek marchwi

    Sposób wykonania:

    Do garnka włożyć szynkę i zalać ciemnym piwem, dodać miód, po 5 ziaren goździków i ziela angielskiego, liście laurowe, sól, 10 ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren jałowca- odstawić na 6 - 12 godzin do lodówki.
    Po czasie garnek przełożyć na gaz i doprowadzić do wrzenia- na małym ogniu
    I Wariant:
    Wyłączyć gaz na 1 godz. potem szynkę wyciągnąć i ponacinać górę, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 1 1 godz.

    II Wariant:
    Dodać nie gasząc ognia czosek, majeranek, kolendrę , kminek, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie , 6 kulek jałowca, cebulę, seler i marchew- gotować szynkę na wolnym ogniu często obracając licząc po 1 godz. gotowania na każdy kg szynki.

  • Autor: collin Data: 2010-11-14 21:52:39

    Dokładnie taki przepis znalazłam,

Przejdź do pełnej wersji serwisu