Forum

Kuchenne porady

Obiad ala włoski

  • Autor: dagusia_29 Data: 2010-11-15 21:50:53

    Chciałabym zrobić obiad dla gości na 6 osób dorosłych i 3 dzieci ala włoski to znaczy chodzi mi o coś prostego do przygotowania. A dlaczego ala włoski bo mąż przyjechał z Włoch no i to będzie temat główny rozmowy. Chodzi mi o coś skromnego i taniego jest to najbliższa rodzina, która wie że na co ale jak na nadmiar kasy nie cierpimy :)

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-15 22:02:00

    Dagusiu, zrob spaghetti z sosem a la bolognese i duza miske mieszanych salat z winegretem . Dzieci beda zadowolone i dorosli rowniez:) Jak Cie stac to posyp sos  parmezanem. Powodzenia:)

  • Autor: daga26 Data: 2010-11-15 22:03:39

    albo lasagne tez sie szybko robi i mozna nawet dzien wczesniej zrobic :)

  • Autor: sanella* Data: 2010-11-15 22:27:33

    Tez proponowalabym lasagne i salate.
    Ze spaghetti moze byc problem z tecznika jedzenia, nie u dzieci, ale u doroslychhi, hi...

    Na deser panna cotta. Smietana i zelatyna chyba nie sa az takie drogie

  • Autor: daga26 Data: 2010-11-15 22:30:42

    moja bratowa umie tiramisu robic ja jeszcze nie robilam bo nie wiem jak tam to dla dzieci ale ona nie daje duzo amaretto i jej corka Laura ( a moja bratanica) je ostro i nic jej nie jest :)

  • Autor: dagusia_29 Data: 2010-11-15 22:36:57

    Ja już wcześniej robiłam tiramisu bez alkoholu i wyszło bardzo smaczne i tez o tym deserze myślałam.

  • Autor: daga26 Data: 2010-11-15 22:37:58

    no widzialam raz w tv jak w soku pomaranczowym poczyli biszkopty :D

  • Autor: dagusia_29 Data: 2010-11-15 22:23:41

    Akurat parmezan mam w lodówce mąż kupił we włoszech :)

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-15 22:27:07

    Oj, to naprawde zrob dobry sos a la bolognese i spaghetti. Sos ma sie dlugo pichcic na malym ogniu, tak , jak babunie we Wloszech kiedys gotowaly, caly dzien:)

  • Autor: daga26 Data: 2010-11-15 22:28:57

    takiego sosu nie robie sama , raz probowalam ale te pomidory to nie pardzo ale z puszki i bardzo fajnie sie robi :)

  • Autor: daga26 Data: 2010-11-15 22:27:38

    a widzisz

  • Autor: agus2404 Data: 2010-11-15 22:07:07

    mam w przepisach spaghetti z truńczykiem- spolszczony przepis od Włocha (w oryginale były pomidory z puszki).
    http://wielkiezarcie.com/recipe50369.html - jest proste i tanie :)
    A sałaty- jak Tineczka poradziła :)

  • Autor: daga26 Data: 2010-11-15 22:08:56

    a u mnie jest przepis spagetti carbonara

  • Autor: daga26 Data: 2010-11-15 22:14:16

    oczywiscie do tego salata pasuje

  • Autor: emeska1974 Data: 2010-11-16 07:32:37

    Spaghetti bolognese z mięskiem wołowym i koniecznie parmezanem.

  • Autor: belkot68 Data: 2010-11-16 10:02:03

    Witam.Chciałabym tylko dodać że makarony w Italii sie jeda jako primo piatto ,czyli pierwsze danie ,na secondo kotlet,mieso,ryby z warzywami (także ziemniaki) sałaty  do tego chleb lub bułka..potem deser.To nie tak ze Włosi jedza  tylko makaron z  sosem i już obiad gotowy.jęśli podasz  tylko bolognese to tak jakbys Polakowi tylko zupe podała.

  • Autor: betap Data: 2010-11-16 10:50:05

    tak to prawda - byłam na wczasach i dokładnie tak się jada w każdej restauracji . Rozpoczyna pasta , czyli makaron, 2 danie to najczęściej mięso, ryby grilowane a do tego warzywa w sałacie i troszkę w postaci frytek lub pieczonych ziemniaków. Zawsze jest deser- owoce lub coś słodkiego. Do posiłku wino oraz woda

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-16 17:57:39

    To prawda, ale Dagusia ma zamiar zrobic obiad  "a la wloski" i nie dysponuje duzym portfelem:) W zupelnosci wystarczy podac duze porcje spaghetti a la bolognese z parmezanem ,miska salaty, jakas surowka, ktora dzieci lubia. Moze bedzie miala jeszcze pieniazki na deser, to polecam pannacotte ze swiezymi owocami. Napewno wszyscy sie najedza:)

  • Autor: słodki buraczek Data: 2010-11-16 17:44:35

    ja uwielbiam pizze - trochę czekania jest, ale potem radość z zajadania wynagradza czekanie.
    Korzystam z przepisu anay - ciasto jest cienkie i pyszne; dodatki - tu już puszczam wodze wantazji, ale najchętniej z cebulą i bekonem. Można zrobić "hurtowe" ilości za stosunkowo niewielkie pieniądze.

Przejdź do pełnej wersji serwisu