Ja przechowuję w szklanym zakręcanym słoiku albo jak większa ilość we woreczku strunowym. Warunek grzybki muszą być dobrze wysuszone. Można też przechowywać w płóciennym woreczku szczelnie zawiązanym.
Użytkownik Agnelina napisał w wiadomości: > WitamJeszcze jedno zapytanie. Czy możecie podpowiedzieć jak przechować > suszone grzyby aby nie spleśniały, aby mole nie weszły itp.
Ja dobrze wysuszone grzyby, przechowuje w puszce metalowej, szczelnie zamkniętej,w dużym wiaderku metalowym po lizakach,a można też grzyby przechowywać w słoji z gumą i na sprężynę.Ważne aby nie dochodziło powietrze.Raczej nie trzymać grzybów w papierowych torebkach i w dodatku w kuchni.W kuchni jest ciepło i wilgoć od gotowania potraw.
Witam
Jeszcze jedno zapytanie. Czy możecie podpowiedzieć jak przechować suszone grzyby aby nie spleśniały, aby mole nie weszły itp.
Ja przechowuję w szklanym zakręcanym słoiku albo jak większa ilość we woreczku strunowym. Warunek grzybki muszą być dobrze wysuszone. Można też przechowywać w płóciennym woreczku szczelnie zawiązanym.
W słoikach najlepiej, mniejszą ilość przechowuję w metalowych puszkach.
W szczelnie zamknietym sloiku w ciemnym suchym miejscu.
Moim zdaniem dobrze wysuszone grzyby najlepiej przechowywać szczelnie zamknięte w słojach.
Dokladnie:)
Możesz je schować w pojemniku do próżniowego przechowywania żywności lub podobnym z bardzo szczelną przykrywką.
Użytkownik Agnelina napisał w wiadomości:
> WitamJeszcze jedno zapytanie. Czy możecie podpowiedzieć jak przechować
> suszone grzyby aby nie spleśniały, aby mole nie weszły itp.
przechowuję w słojach, do każdego o b o w i ą z k o w o wkładam liść laurowy /przeciw różnego rodzaju niepożądanym" "gościom"/
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=283925&post=283930 podobny wątek
Ja dobrze wysuszone grzyby, przechowuje w puszce metalowej, szczelnie zamkniętej,w dużym wiaderku metalowym po lizakach,a można też grzyby przechowywać w słoji z gumą i na sprężynę.Ważne aby nie dochodziło powietrze.Raczej nie trzymać grzybów w papierowych torebkach i w dodatku w kuchni.W kuchni jest ciepło i wilgoć od gotowania potraw.
Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Ja je zamrazam, w zamrazalniku nic im sie nie stanie. Oczywiscie szczelnie zamkniete w woreczku.
beniu8 a ile masz tych suszonych grzybków? Ja mam tak ze 2 kg i trudno upchnąć jeszcze i to w zamrażarce tym bardziej, że nie ma takiej potrzeby.