Forum

Kuchenne porady

mrożenie warzyw

• Autor: kiki1101 Data: 2010-11-19 23:04:59

Chcialabym zamrozic troche warzyw takich jak ziemniaki,buraki, pietrucha. Czy moge?

• Autor: boroweczka25 Data: 2010-11-19 23:22:40

Buraki i pietruchę mrożę ale nie wiem jakie są ziemniaki po zamrożeniu. Z doświadczenia wiem, że jak ziemniaki podmarzną robią się słodkawe.

• Autor: daga26 Data: 2010-11-19 23:37:26

Wiekszosc warzyw po zamrozeniu robia sie slodkie bo trzeba zblanszowac.

• Autor: kiki1101 Data: 2010-11-20 06:26:04

nie traca one wit podczas blanszowania?

• Autor: jolka60 Data: 2010-11-20 08:36:28

Ziemniaków nie mroziłam-będą na pewno słodkie,tak jak przemarznięte w polu czy w piwnicy.Poza tym-czy się opłaca,biorąc pod uwagę ich cenę i koszt mrożenia?Blanszowanie jest potrzebne dla zachowania koloru warzyw (nie czernieją).Buraków też nie mroziłam,ponieważ mam dobrą piwnicę,w której z powodzeniem zimują do wiosny.W ubiegłym roku miałam pewien problem,gdyż piwnica "podciekła"wodą i nie mogłam trzymac w niej warzyw.Ugotowałam wówczas wszystkie buraki,starłam na tarce o różnych oczkach (malutkie zostawiłam w całości) i zapasteryzowałam w słoikach.
    Mrozić je można (przecież bywają w gotowych mieszankach),ale znów weż pod uwagę cenę prądu.Pietruszka mrozi się doskonale-zarówno korzeń (pokrój go na kawałki,jakie będą Ci póżniej potrzebne i zblanszuj),jak natka.W tym przypadku warto,gdyż na wiosnę jest droga i właściwie bezwartościowa.Mrożę również koperek,lubczyk,liście selera.Zielonych części roślin nie blanszuje się,jedynie dobrze myje i odciska lub odsącza (ja odwirowuję w wirówce do sałaty)z wody.
    Mroziłam również kalafior,brokuł,brukselkę.Miałam kiedyś nadmiar korzenia selera-wysuszyłam go w grubych plastrach-wspaniale zachował smak,zapach i kolor.
    Wracając do ziemniaków-może nie mam racji-właściwie frytki nie są słodkie.Może dlatego,że blanszowane?Jeśli Ci zależy,wypróbuj na małej ilości i po kilku dniach spróbuj.

• Autor: kuchacik Data: 2011-08-17 12:50:23

Frytki nie są słodkie bo. .Bo te z paczki nie są z samego, pokrojonego ziemniaka. Tylko to jest masa mielona ,ktróą potem leją do formy na ksztalt frytek ...I oto właśnie jest frytka kupiona w sklepie - chemia a nie ziemniak ;)

• Autor: jolka60 Data: 2011-08-17 12:59:36

Tak,od jakiegos czasu i ja wiem.Mowili o tym w ktoryms z porannych programow.

Czyli..?Chyba zblanszowac i mrozic?

• Autor: Laugasel Data: 2011-08-18 11:02:29

Oj , frytka to już przetworzony częściowo ziemniak. Taki pół produkt, ale czy sama chemia? Ja nie lubię frytek mrożonych, ale jeśli ktoś lubi to jego sprawa. U nas można kupic frytki  z nieobieranych kartoli, są dużo większe i mi bardziej smakują. A mrożenie kartofli  całych jest na pewno nieopłacalne i nie ma  sensownego celu .

• Autor: kuchacik Data: 2011-08-18 11:35:39

Nie wiem jak dokładnie z tym jest. Mówiła mi to ciocia ,że frytka to nie jest ziemniak tylko jakaś masa ,którą leją do formy na kształt frytek. A żeby to ładnie się trzymało i wyglądało to już rzecz jasna że z pomocą chemii ;)

Nie wiem ile w tym prawdy ...Ale możliwe że tak jest.

Pzdr.

• Autor: Laugasel Data: 2011-08-18 12:35:34

Ja to słyszałam o czipsach niektórych.  Dla mnie czipsy  to paskudztwo co uzależnia , psuje zęby, sprzyja tyciu idt. Chociaż czasami  kupuję, ale raczej raz na parę miesięcy .

A przy frytkach takie postępowanie nie miało by żadnego ekonomicznego usadnienia, aby je tak przerabiać.

• Autor: casalinga_ Data: 2011-08-17 12:46:40

Nie znalazłam informacji, więc dopytam tutaj - czy można mrozić czosnek? Nie traci na smaku? Wyjeżdżam na dłuższy czas, nie dam rady go zjeść ;-)

• Autor: jolka60 Data: 2011-08-17 13:01:45

Chyba (a moze zdecydowanie ) nie.Jesli sie myle,z pewnoscia ktos to sprostuje.

Lepszym wyjsciem jest zalanie go oliwa (olejem) i zostawienie w lodowce.Przepisow znajdziesz wiele.

• Autor: casalinga_ Data: 2011-08-17 13:37:56

Dziękuję za szybką odpowiedź. Zrobiłam tak, jak napisałaś.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-08-18 10:39:12

Można też suszyć... Choć to trochę zmienia smak. Będę obserwować ten temat bo mnie zaciekawił :)

• Autor: alicja_bt Data: 2011-08-18 13:22:11

W książce I. Gumowskiej "Uzdrawiający czosnek " znalazłam takie zdanie: nie zaleca się trzymania czosnku w lodówce. Jeśli masz troche czasu to możesz zamarynować zalewa taka jak na korniszony.

• Autor: kiki1101 Data: 2011-08-18 18:20:59

mrozilam dynie i buraki, nie odwazylam sie zamrozic ziemniakow

• Autor: alicja_bt Data: 2011-08-18 18:40:14

Sąsiadka w formie anegdoty dzisiaj opowiadała jak namroziła gotowanych ziemniaków wyglądały nieciekawie i po cichu podrzucała sąsiadkom które maja zwierzaki. Zamiast  mrozić ziemniaki lepiej zrobić kopytka albo pierogi i zamrozić . Mroże ugotowane.

• Autor: olusia23 Data: 2011-08-19 07:59:10

Odradzam Ci mrożenie ziemniaków. Po rozmrożeniu są papkowate i nieciekawe w smaku. Pietruszkę, seler czy buraki możesz zamrozić z powodzeniem, ale smak bedzie trochę zmieniony niż ten świeżych warzyw.Podobnie rzecz się ma z cebulą i pieczarkami, raczej się ich nie mrozi. Jesli mam ochote zamrozić pieczarki, bo np. kupiłam większą ilość po promocji, najpierw je podsmazam na masle, pokrojone w plasterki, studze i dopiero mroże. Mam gotowy dodadatek do sosu pieczarkowego, zupy, potrawek, lecza, łazanek czy zapiekanek i bigosu. U mnie najlepiej sprawdzają się warzywa strączkowe, fasola (całe mnóstwo co roku z ogródka), bób (choć smak juz inny niż świeżego), zielony groszek. Mrożę też brokuła i kalafiora z tym że tego ostatniego najlepiej zablanszować w wodzie z dodadtkiem kwasku lub cytryny (by nie ściemniał. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu