Forum

Kuchenne porady

Sernik bez grudek

• Autor: Daria P. Data: 2010-11-20 15:57:44

Po długim miksowaniu/mieleniu  białego sera w malakserze uzyskujemy konsystencje sera takiego jak te, ktore kupujemy w pudelku, czyli bez grudek.

Ale ten, który zmielimy własnoręcznie jest bez sztucznych dodatków, wiec myslicie ze mimo tego, że uzyska bardzo głądką konsystencje bedzie twardy i kruchy jak prawdziwy sernik? Poniewaz serniki zrobione z sera w tych pudelkach nie smakuja mi, bo sa zbyt puszyste jak pianki i nie czuc smaku sera. 

Mianowiecie chodzi o to, że szukam przepisu na sernik, ktory zachowa kruchość i twardość, ale zarazem będzie miał gładką konsystencje bez grudek - jadlam kiedys taki w bułkach z serem, ale niestety nie znam przepisu.

• Autor: rybka_M Data: 2010-11-20 19:57:55

ja kupuję twaróg taki prawdziwy wiejski od gospodyni i  go mrożę ... nie wiem czy tak bedzie też z twarogiem ze sklepu,  może z tym tłustym, ale wiejski lepiej się miksuje gdy wcześniej był zamrożony, po rozmrożeniu rozpada się na maleńkie kuleczki (przypominają trochę styropian) i wtedy krótko go miksuję blenderem i mam gładziutki twaróg, bez żadnych grudek
    bardzo smaczny jest "sernik z brzoskwiniami", ale nie jest mocno twardy

• Autor: anulka1 Data: 2010-11-23 11:55:19

może zacznijmy od tego dlaczego w ogóle powstają grudki?

ja sama robię ser na sernik z wiejskiego mleka,żeby ser był "mokry" i bez grudek bardzo ważne jest jak go będziemy ogrzewać,czyli powolutku na minimalnym ogniu (ja ogrzewam na świeczce w podgrzewaczu od czajniczka)
    co do samego sernika to bardzo ważne jest dodawać budyń który nie zawiera cukru a sprzyja to że sernik jest bardziej puszysty i nie opada

• Autor: Daisy81 Data: 2010-11-26 15:29:10

Myślę, że wystarczy zemleć ser 2-3 razy w maszynce - masa będzie gładka, a smak sera pozostanie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu