Forum

Rozmowy wolne i frywolne

ryczałt czy VAT???

• Autor: collin Data: 2010-11-20 19:08:50

Witam, Mam założoną działaność gospodarczą od 1,5 roku jestem ryczałtowcem. Wykonuję tzw. zleceniadla mojego byłego pracodawcy. Chciałabym rozwinąć skrzydła i pracować naprawdę na siebie, a dokładnie otworzyć sklep odieżowy. Wiąże się to z przejściem na vat...? Czy ktoś może mi doradzić jak to wygląda w rzeczywistości. Czy warto przejść na VAT?? czy to się opłaca ?? a może dać sobie spokój... sama nie wiem...

• Autor: agik Data: 2010-11-20 21:35:21

Ryczałt jest podatkiem dochodowym - i w tym miejscu możesz wybrac formę opodatkowania się- możesz wybierać między ryczałtem, opodatkowaniem na zasadach ogólnych ( ksiązka przychodów i rozchodów) lub karta podatkowa.

Vat jest podatkiem innego rodzaju- to jest taki podatek od marży ( od wartości dodanej) i nie za bardzo mozesz wybrzydzać, ze nie chcesz, czy coś w tym stylu.
    Podatek vat MUSISZ płacić ( niezależnie od sposobu opodatkowania), jeśli przekroczysz limit przychodu rocznego- nie wiem, ile teraz to jest dokładnie, ale założmy, że 40 tys. Jeśli- powiedzmy - w miesiącu listopadzie przekroczyłaś ten limit, to od 1 grudnia musisz zaczać odprowadzać podatek vat- czy Ci sie to podoba, czy nie.

Korzysci?
    Mozesz od każdej faktury zakupu odliczyć vat ( opłaca się, jeśli masz niską marżę)
    Masz O WIELE  więcej klientów ( którzy otrzymując od Ciebie fakturę, mogą sobie ten vat odliczyć)
    Jesli sprzedajesz w detalu i klienci oczekują od Ciebie paragonu- zostaje tylko gorzki obowiązek podatkowy i jeśli "wejdziesz" w vat, to już musisz go płacić.

Natomiast jeśli pytasz, czy warto zmieć zasadę opodatkowania- to sobie policz przewidywany przychód- jeśli, bedąc na ryczałcie, osiagasz przychód wyższy niż 6 tys zł- to wtedy rozważ, jeśli niższy- nie warto zmieniać formy opodatkowania, bo przy ryczałcie, podatek po odliczeniu ubezpieczenia zdrowotnego wychodzi groszowy, a bedać na książce- to juz może być różnie. No i jest o wiele wiecej papierkowej roboty. Zrób sobie symulację dla różnych przewidywanych przychodów i policz, co Ci się bardziej opłaci.

Pozdrawiam.

• Autor: agik Data: 2010-11-20 22:57:23

No i jeszcze takie coś- podatek dochodowy "przechodzi" na kolejne miesiące . o ile jesteś na książce-  w sensie, ze liczysz cały rok podatowy. Wiec jeśli chcesz założyć sklep i kupujesz ( za swoje pieniądze, w tym wypadku żadna dotacja nie wchodzi w rachunek) wyposażenie do sklepu- to rozważ, czy nie lepiej kupić to na poczatku przyszłego roku- bo jeśli w tym roku rozliczasz się na ryczałcie, to już do końca roku musisz się tak rozliczać. I jeśli coś kupisz ( w sensie środków trwałych) w tym roku- to już nic nie odliczysz - bo jesteś na ryczałcie.

Jeśli dysponujesz środkami - to zrób to od przyszego roku podatkowego.
    A przede wszystkim - policz sobie przychód - i na tej podstawie wybieraj sposób opodatkowania na kolejny rok.
    A w vat rejestruj się tylko jeśli musisz, lub jesli ważne interesy Twojej firmy wymagają tego.

• Autor: collin Data: 2010-11-21 09:42:09

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Powiem szczerze muszę sie dobrze zastanowić na wybraniem opodatkowania. Myślę że po prostu przejde się do biura rachunkowego i zasypie ich pytaniami. Na razie to są plany i jestem na etapie szukania lokalu co proste nie jest. Zobaczymy jak moje losy się potoczą dalej.  A odnośnie mojejgo ryczałtu nie płaciłam podatku bo nie musiałam (nie przekraczałam kwoty). Dopiero przy rocznym rozliczeniu PIT zapłaciłam pare groszy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu