Mam pytanie : jakie potrawy mozna przyrzadzic wczesniej i zamrozic by poznie moc wyjac i tylko podgrzac lub ugotowac? Zawsze robie wiecej pierogow i krokietow i je mroze.Co oprocz tego jeszcze mozna przygotowac?
Możesz mrozić wiele potraw - bigos, kapustę z grzybami, gołąbki, kotlety mielone, pulpety, fasolkę po bretońsku, leczo, pieczone mięso, duszone mięso, kopytka, leniwe pierogi, wywar jako podstawę do zup. I jeszcze wiele innych dań.
Możesz spokojnie mrozić wszystkie rodzaje pierogów. Nie sklejają się. Po ugotowaniu ich poczekaj aż ostygną przekładając je aby ostygły (wyschły) z każdej strony. Potem ułóż je na płasko w woreczkach np. po 9 sztuk (tyle potrzebują na raz moje głodomory). Robię tak za każdym razem bo sklejam te pierogi i sklejam zawsze robię ich więcej niż planowałam.
Ja mrożę pierogi, ale surowe z każdym rodzajem nadzienia. Zamrażam luźno ułożone na tacy, a później przesypuję do woreczków. Później tylko wrzucam na wrzątek, chwilkę gotuję i obiad gotowy. Mrożę gołąbki i pulpety - też przed ugotowaniem. Naleśniki z nadzieniem i same placki, wszelkie kotlety, sosy i to co zostaje z obiadu. Mam małe dzieci i przeważnie gotuję im zupę na udku lub kawałku mięsa,które obieram i też zamrażam, jak się troszkę uzbiera to robię farsz. Zamrażam też ciasta, nawet te z kremem i mam wrażenie, że czasem są lepsze niż świeże. Pozdrawiam.
Jesli chodzi o ciasta to nie zaleca sie mrozić ciast z kremem zrobionym na bazie surowych jaj. Ale jesli chodzi o mrożenie moja mama 1x w tygodniu w sb najcześciej, gotuje wieeelki gar rosołu. Przelewa do buelek po wodzie mineralnej niegazowanej tak do 3/4 objętości i wrzuca do zamrażalnika.
Mam pytanie : jakie potrawy mozna przyrzadzic wczesniej i zamrozic by poznie moc wyjac i tylko podgrzac lub ugotowac? Zawsze robie wiecej pierogow i krokietow i je mroze.Co oprocz tego jeszcze mozna przygotowac?
za szybko wysłałem:)
Możesz mrozić wiele potraw - bigos, kapustę z grzybami, gołąbki, kotlety mielone, pulpety, fasolkę po bretońsku, leczo, pieczone mięso, duszone mięso, kopytka, leniwe pierogi, wywar jako podstawę do zup. I jeszcze wiele innych dań.
Zerknij w marketach w lodówce jakie różności są pozamrazane.
Przepraszam ze pytam, ale jakie pierogi mrozisz (z jakim nadzeniem)?
Ja ruskie
A z miesem tez mozna i jak w ogole. Nie polkeja sie?
Możesz spokojnie mrozić wszystkie rodzaje pierogów. Nie sklejają się. Po ugotowaniu ich poczekaj aż ostygną przekładając je aby ostygły (wyschły) z każdej strony. Potem ułóż je na płasko w woreczkach np. po 9 sztuk (tyle potrzebują na raz moje głodomory).
Robię tak za każdym razem bo sklejam te pierogi i sklejam zawsze robię ich więcej niż planowałam.
Aha, widzisz ja bym je na surowo zamrozila, nie ugotowane.
Dużo już na ten temat było. Może te linki pomogą. Ja nie jestem ekspertem http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=mrozi%C4%87+pierogi&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=4&date=0&date1=&date2=
robie nadzienie kapusta i mieso lub podroby.
Ja mrożę pierogi, ale surowe z każdym rodzajem nadzienia. Zamrażam luźno ułożone na tacy, a później przesypuję do woreczków. Później tylko wrzucam na wrzątek, chwilkę gotuję i obiad gotowy. Mrożę gołąbki i pulpety - też przed ugotowaniem. Naleśniki z nadzieniem i same placki, wszelkie kotlety, sosy i to co zostaje z obiadu. Mam małe dzieci i przeważnie gotuję im zupę na udku lub kawałku mięsa,które obieram i też zamrażam, jak się troszkę uzbiera to robię farsz. Zamrażam też ciasta, nawet te z kremem i mam wrażenie, że czasem są lepsze niż świeże. Pozdrawiam.
Dzieki za wszystkie podpowiedzi.
Jesli chodzi o ciasta to nie zaleca sie mrozić ciast z kremem zrobionym na bazie surowych jaj. Ale jesli chodzi o mrożenie moja mama 1x w tygodniu w sb najcześciej, gotuje wieeelki gar rosołu. Przelewa do buelek po wodzie mineralnej niegazowanej tak do 3/4 objętości i wrzuca do zamrażalnika.