Mam pytanie : jakie potrawy mozna przyrzadzic wczesniej i zamrozic by poznie moc wyjac i tylko podgrzac lub ugotowac? Zawsze robie wiecej pierogow i krokietow i je mroze.Co oprocz tego jeszcze mozna przygotowac?
Możesz mrozić wiele potraw - bigos, kapustę z grzybami, gołąbki, kotlety mielone, pulpety, fasolkę po bretońsku, leczo, pieczone mięso, duszone mięso, kopytka, leniwe pierogi, wywar jako podstawę do zup. I jeszcze wiele innych dań.
Możesz spokojnie mrozić wszystkie rodzaje pierogów. Nie sklejają się. Po ugotowaniu ich poczekaj aż ostygną przekładając je aby ostygły (wyschły) z każdej strony. Potem ułóż je na płasko w woreczkach np. po 9 sztuk (tyle potrzebują na raz moje głodomory). Robię tak za każdym razem bo sklejam te pierogi i sklejam zawsze robię ich więcej niż planowałam.
Ja mrożę pierogi, ale surowe z każdym rodzajem nadzienia. Zamrażam luźno ułożone na tacy, a później przesypuję do woreczków. Później tylko wrzucam na wrzątek, chwilkę gotuję i obiad gotowy. Mrożę gołąbki i pulpety - też przed ugotowaniem. Naleśniki z nadzieniem i same placki, wszelkie kotlety, sosy i to co zostaje z obiadu. Mam małe dzieci i przeważnie gotuję im zupę na udku lub kawałku mięsa,które obieram i też zamrażam, jak się troszkę uzbiera to robię farsz. Zamrażam też ciasta, nawet te z kremem i mam wrażenie, że czasem są lepsze niż świeże. Pozdrawiam.
Jesli chodzi o ciasta to nie zaleca sie mrozić ciast z kremem zrobionym na bazie surowych jaj. Ale jesli chodzi o mrożenie moja mama 1x w tygodniu w sb najcześciej, gotuje wieeelki gar rosołu. Przelewa do buelek po wodzie mineralnej niegazowanej tak do 3/4 objętości i wrzuca do zamrażalnika.
Mam pytanie : jakie potrawy mozna przyrzadzic wczesniej i zamrozic by poznie moc wyjac i tylko podgrzac lub ugotowac? Zawsze robie wiecej pierogow i krokietow i je mroze.Co oprocz tego jeszcze mozna przygotowac?
za szybko wysłałem:)
Możesz mrozić wiele potraw - bigos, kapustę z grzybami, gołąbki, kotlety mielone, pulpety, fasolkę po bretońsku, leczo, pieczone mięso, duszone mięso, kopytka, leniwe pierogi, wywar jako podstawę do zup. I jeszcze wiele innych dań.
Zerknij w marketach w lodówce jakie różności są pozamrazane.
Przepraszam ze pytam, ale jakie pierogi mrozisz (z jakim nadzeniem)?
Ja ruskie
A z miesem tez mozna i jak w ogole. Nie polkeja sie?
Możesz spokojnie mrozić wszystkie rodzaje pierogów. Nie sklejają się. Po ugotowaniu ich poczekaj aż ostygną przekładając je aby ostygły (wyschły) z każdej strony. Potem ułóż je na płasko w woreczkach np. po 9 sztuk (tyle potrzebują na raz moje głodomory).
zawsze robię ich więcej niż planowałam.
Robię tak za każdym razem bo sklejam te pierogi i sklejam
Aha, widzisz ja bym je na surowo zamrozila, nie ugotowane.
Dużo już na ten temat było. Może te linki pomogą. Ja nie jestem ekspertem http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=mrozi%C4%87+pierogi&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=4&date=0&date1=&date2=
robie nadzienie kapusta i mieso lub podroby.
Ja mrożę pierogi, ale surowe z każdym rodzajem nadzienia. Zamrażam luźno ułożone na tacy, a później przesypuję do woreczków. Później tylko wrzucam na wrzątek, chwilkę gotuję i obiad gotowy. Mrożę gołąbki i pulpety - też przed ugotowaniem. Naleśniki z nadzieniem i same placki, wszelkie kotlety, sosy i to co zostaje z obiadu. Mam małe dzieci i przeważnie gotuję im zupę na udku lub kawałku mięsa,które obieram i też zamrażam, jak się troszkę uzbiera to robię farsz. Zamrażam też ciasta, nawet te z kremem i mam wrażenie, że czasem są lepsze niż świeże. Pozdrawiam.
Dzieki za wszystkie podpowiedzi.
Jesli chodzi o ciasta to nie zaleca sie mrozić ciast z kremem zrobionym na bazie surowych jaj. Ale jesli chodzi o mrożenie moja mama 1x w tygodniu w sb najcześciej, gotuje wieeelki gar rosołu. Przelewa do buelek po wodzie mineralnej niegazowanej tak do 3/4 objętości i wrzuca do zamrażalnika.