Forum

Kuchenne porady

Mrozenie gotowych potraw

  • Autor: Teresa40 Data: 2010-11-24 12:18:40

    Mam pytanie : jakie potrawy mozna przyrzadzic wczesniej i zamrozic by poznie moc wyjac i tylko podgrzac lub ugotowac? Zawsze robie wiecej pierogow i krokietow i je mroze.Co oprocz tego jeszcze mozna przygotowac?

  • Autor: jareksz Data: 2010-11-24 12:28:33

    za szybko wysłałem:)

  • Autor: rak Data: 2010-11-24 12:29:31

    Możesz mrozić wiele potraw - bigos, kapustę z grzybami, gołąbki, kotlety mielone, pulpety, fasolkę po bretońsku, leczo, pieczone mięso, duszone mięso, kopytka, leniwe pierogi, wywar jako podstawę do zup. I jeszcze wiele innych dań.

     

  • Autor: mahika Data: 2010-11-24 13:04:03

    Zerknij w marketach w lodówce jakie różności są pozamrazane.

  • Autor: Dagna Data: 2010-11-24 13:27:16

    Przepraszam ze pytam, ale jakie pierogi mrozisz (z jakim nadzeniem)?

  • Autor: as Data: 2010-11-24 14:33:05

    Ja ruskie

  • Autor: Dagna Data: 2010-11-24 14:36:40

    A z miesem tez mozna i jak w ogole. Nie polkeja sie?

  • Autor: Annuka Data: 2010-11-24 14:48:53

    Możesz spokojnie mrozić wszystkie rodzaje pierogów. Nie sklejają się. Po ugotowaniu ich poczekaj aż ostygną przekładając je aby ostygły (wyschły) z każdej strony. Potem ułóż je na płasko w woreczkach np. po 9 sztuk (tyle potrzebują na raz moje głodomory).
    Robię tak za każdym razem bo sklejam te pierogi i sklejam zawsze robię ich więcej niż planowałam.

  • Autor: Dagna Data: 2010-11-24 15:05:56

    Aha, widzisz ja bym je na surowo zamrozila, nie ugotowane.

  • Autor: as Data: 2010-11-24 14:48:54

    Dużo już na ten temat było. Może te linki pomogą. Ja nie jestem ekspertem http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=mrozi%C4%87+pierogi&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=4&date=0&date1=&date2=

  • Autor: Teresa40 Data: 2010-11-25 11:10:54

    robie nadzienie kapusta i mieso lub podroby.

  • Autor: siwy_001 Data: 2010-11-24 17:18:01

    Ja mrożę pierogi, ale surowe z każdym rodzajem nadzienia. Zamrażam luźno ułożone na tacy, a później przesypuję do woreczków. Później tylko wrzucam na wrzątek, chwilkę gotuję i obiad gotowy. Mrożę gołąbki i pulpety - też przed ugotowaniem. Naleśniki z nadzieniem i same placki,  wszelkie kotlety, sosy i to co zostaje z obiadu. Mam małe dzieci i przeważnie gotuję im zupę na udku lub kawałku mięsa,które obieram i też zamrażam, jak się troszkę uzbiera to robię farsz. Zamrażam też ciasta, nawet te z kremem i mam wrażenie, że  czasem są lepsze niż świeże. Pozdrawiam.

  • Autor: Teresa40 Data: 2010-11-25 11:14:51

    Dzieki za wszystkie podpowiedzi.

  • Autor: kokarda Data: 2010-11-25 11:19:36

    Jesli chodzi o ciasta to nie zaleca sie mrozić ciast z kremem zrobionym na bazie surowych jaj. Ale jesli chodzi  o mrożenie moja mama 1x w tygodniu w sb najcześciej, gotuje wieeelki gar rosołu.  Przelewa do buelek po wodzie mineralnej niegazowanej tak do 3/4 objętości i wrzuca do zamrażalnika.

Przejdź do pełnej wersji serwisu