Poszukuję dobrego przepisu na sos szpinakowy ze śmietaną, serem plesniowym, cebulką czosnkiem... coś polecacie ?? może ktos ma wyprobowany jakiś przepis ??
Poszukuję dobrego przepisu na sos szpinakowy ze śmietaną, serem plesniowym, cebulką czosnkiem... coś polecacie ?? może ktos ma wyprobowany jakiś przepis ??
Ja tam szpinaku nie lubie ale wiem co mozna zrobic: Tak mi sie wydaje bynajmniej. Szpinak odmrozic , cebulke i czasnek podsmazyc , dodac szpinak zalac bulionem warzywnym ale nie duzo potem smietanke potem zmiksowac przecedzic przez sitko ( ale nie musowo), dolac smietanke dodac serek doprawic sola pieprzem i galka muszkatalowa. i dodaj troszke zimnego masla . Makaron ugotowac i wymieszac z tym sosem.
no fajnie ale trafilas na osobe ktora niejada ser plesniowego i szpinaku:)) ale twoj przepis podoba mi sie ale ja i tak bym dodala galki muszkatalowej nie wiem dlaczego ale galka i szpinak to para nierozlaczna hehe
Ja sie tyle szpinaku na gotowalam ale jeszcze nigdy w zyciu nie prubowalam brrr i nie bede a o tym serze to juz nie wspone. Jakie rozne smaki maja ludzie to jest normalnie szokk ale i fajnie bo inaczej byloby nudno.
Ha,ha,skoro nie próbowałaś,skąd wiesz,jak smakuje?Przypomniało mi się,jak Ś.P.ciocia (a właściwie siostra babci) nie dała się namówić na skosztowanie miodu."Dlaczego ciocuia nie chce?Bo nie lubię.A jadła ciocia?Nie,bo nie lubię.To skad ciocia wie,że nie lubi?
Wprawdzie już zrobiłaś sos,ale może przydać się na przyszłość.Sos ten podaję do makaronu-najlepiej wstażki. Szpinak- (mrożony,500-700 g ) wyłożyć na patelnię,podgrzewać na niezbyt silnym ogniu do zagotowania.W międzyczasie pokroić suszone pomidory,oliwki (czarne lub mieszane),posiekać czosnek,dodać do szpinaku,poddusić.Dodać kawałek sera typu lazur (najczęsciej daję gorgonzollę),słodką śmietankę.Doprawić solą i pieprzem.Ugotowany makaron (na tę ilośc szpinaku ok 30 dag suchego) włożyc do sosu,wymieszać,podgrzać na słabym ogniu ok 1 min.Pod koniec można dać ser feta (do lekkiego rozpuszczenia-ok 15-20 dag),ale ja podaję go osobno i każdy dodaje go wg gustu. Kiedyś nie miałam sera pleśniowego,dałam żółty i nie było złe,ale lazur jest lepszy (ew.dac oba).
szpinak rozmróź, na patelnie wlej odrobinę oleju wrzuć posiekaną cebulkę, podsmaż, dodaj szpinak czosnek, podsmaż, dodaj śmietanke koniecznie UHT (na jedną porcję ok 0,5 op 250ml), dosmacz solą pieprzem i vegetą, trzymaj na wolnym ogniu aż śmietana się zredukuje i zgęstnieje. polej makaron posyp parmezanem lub żółtym serem. smacznego polecam
szpinak świeży czy mrożony??
mrożonka
Poszukuję dobrego przepisu na sos szpinakowy ze śmietaną, serem plesniowym,
Ja tam szpinaku nie lubie ale wiem co mozna zrobic: Tak mi sie wydaje bynajmniej. Szpinak odmrozic , cebulke i czasnek podsmazyc , dodac szpinak zalac bulionem warzywnym ale nie duzo potem smietanke potem zmiksowac przecedzic przez sitko ( ale nie musowo), dolac smietanke dodac serek doprawic sola pieprzem i galka muszkatalowa. i dodaj troszke zimnego masla . Makaron ugotowac i wymieszac z tym sosem.cebulką czosnkiem... coś polecacie ?? może ktos ma wyprobowany jakiś
przepis ??
dzięki Kochana za podpowiedź ;) zrobiłam taki oto miks http://wielkiezarcie.com/recipe64150.html
no fajnie ale trafilas na osobe ktora niejada ser plesniowego i szpinaku:)) ale twoj przepis podoba mi sie ale ja i tak bym dodala galki muszkatalowej nie wiem dlaczego ale galka i szpinak to para
nierozlaczna hehe
Może zrobie jutro, tylko ser pleśniowy odpada..to zrobię bez niego, dam znac jak smakowało:)
Ja sie tyle szpinaku na gotowalam ale jeszcze nigdy w zyciu nie prubowalam brrr i nie bede a o tym serze to juz nie wspone. Jakie rozne smaki maja ludzie to jest normalnie szokk ale i fajnie bo inaczej byloby nudno.
Ha,ha,skoro nie próbowałaś,skąd wiesz,jak smakuje?Przypomniało mi się,jak Ś.P.ciocia (a właściwie siostra babci) nie dała się namówić na skosztowanie miodu."Dlaczego ciocuia nie chce?Bo nie lubię.A jadła ciocia?Nie,bo nie lubię.To skad ciocia wie,że nie lubi?
hahaha ale wiem jak pachnie brrrr ale dobre dobre
Znam takich smakoszy, oj znam
Wprawdzie już zrobiłaś sos,ale może przydać się na przyszłość.Sos ten podaję do makaronu-najlepiej wstażki.
Szpinak- (mrożony,500-700 g ) wyłożyć na patelnię,podgrzewać na niezbyt silnym ogniu do zagotowania.W międzyczasie pokroić suszone pomidory,oliwki (czarne lub mieszane),posiekać czosnek,dodać do szpinaku,poddusić.Dodać kawałek sera typu lazur (najczęsciej daję gorgonzollę),słodką śmietankę.Doprawić solą i pieprzem.Ugotowany makaron (na tę ilośc szpinaku ok 30 dag suchego) włożyc do sosu,wymieszać,podgrzać na słabym ogniu ok 1 min.Pod koniec można dać ser feta (do lekkiego rozpuszczenia-ok 15-20 dag),ale ja podaję go osobno i każdy dodaje go wg gustu.
Kiedyś nie miałam sera pleśniowego,dałam żółty i nie było złe,ale lazur jest lepszy (ew.dac oba).
szpinak rozmróź, na patelnie wlej odrobinę oleju wrzuć posiekaną cebulkę, podsmaż, dodaj szpinak czosnek, podsmaż, dodaj śmietanke koniecznie UHT (na jedną porcję ok 0,5 op 250ml), dosmacz solą pieprzem i vegetą, trzymaj na wolnym ogniu aż śmietana się zredukuje i zgęstnieje. polej makaron posyp parmezanem lub żółtym serem. smacznego polecam