Mam taki sposób, ugotowane jajka zalewam zimną wodą, i każde obstukuję, i tak sobie stygną, woda podchodzi pod skorupkę a ta schodzi zawsze bez problemu, no chyba że jajko jest bardzo świeże, wtedy nawet zimna kąpiel nie pomaga:)
Do gotowania dodaję soli, gdy już minie czas gotowania odlewam wrzątek, podrzucam lekko garnkiem aby pękły skorupki jajek, zalewam zimną wodą i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Jeżeli jaja nie są bardzo świeże nie mam problemu z ich obieraniem.
Człowiek przez całe życie się uczy... Na pewno wypróbuję przepis. Dziękuję. A soli to i ja używam, ale o pękaniu skorupek w zimnej wodzie nie pomyślałam, Dzięki!
Witam! Ma ktoś sposób na jajko na twardo, tak, aby jego zawartość nie lepiła się do skorupki przy obieraniu?
Sprobuj dodac soli do wody w ktorej gotujesz , najgorzej obieraja sie jajka swieze.
Soli dodaję do wody, aby jajka w czasie gotowania nie pękały.
Mam taki sposób, ugotowane jajka zalewam zimną wodą, i każde obstukuję, i tak sobie stygną, woda podchodzi pod skorupkę a ta schodzi zawsze bez problemu, no chyba że jajko jest bardzo świeże, wtedy nawet zimna kąpiel nie pomaga:)
Też tak robię :)
Do gotowania dodaję soli, gdy już minie czas gotowania odlewam wrzątek,
podrzucam lekko garnkiem aby pękły skorupki jajek,
zalewam zimną wodą i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Jeżeli jaja nie są bardzo świeże nie mam problemu z ich obieraniem.
A to ciekawe Jasiu .... :)
Podzrzucane jajeczka w garnku .. :)
Musze spróbować twojej metody ....!!
Spróbuj Madziu, spróbuj
.
oooo..ja tez sobie spróbuje jajeczka podrzucać..
w garnku..
Jak M .. spyta co robię rzucając jejeczkami ...
odpowiem .. '' jajeczka ala ..Janeczka ..
Moze Ci to pomoze?
http://wielkiezarcie.com/recipe33454.html
Człowiek przez całe życie się uczy... Na pewno wypróbuję przepis. Dziękuję. A soli to i ja używam, ale o pękaniu skorupek w zimnej wodzie nie pomyślałam, Dzięki!
Do wody trzeba wsypać łyżeczkę soli pozdrawiam