Forum

Kuchenne porady

Masa budyniowa na soku owocowym

  • Autor: babsy Data: 2010-11-27 14:25:33

    Witam. Chciałabym przygotować masę budyniową do tortu na soku owocowym, nie na mleku (dla osoby uczulonej na mleko). Kiedyś już próbowałam zrobić taką masę, ale budyń wyszedł strasznie "suchy" i "zbity", po zmiksowaniu z margaryną masa nie wyszła najsmaczniejsza. Czy ktoś mógłby mi podać dokładne proporcje mąki/proszku budyniowego do soku? Czy to, że sok jest klarowany lub też nie jest (np. brzoskwiniowy) ma znaczenie? A może jest jakiś sok, na którym masa wychodzi szczególnie dobrze? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

  • Autor: ewka63 Data: 2010-11-27 16:54:34

    W moich przepisach mam taka masę z soku ananasowego, może byc też brzoskwiniowy. Oba soki z owoców z puszki.
    To ten przepis:
    http://wielkiezarcie.com/recipe56937.html

  • Autor: makusia Data: 2010-11-27 23:15:12

    Polecam masę z kubusia, jest pyszna
    http://wielkiezarcie.com/recipe27233.html

  • Autor: as Data: 2010-11-28 08:29:00

    Potwierdzam. Przełożyłam kiedy biszkopt masa 1 i było dobre.

  • Autor: kasia146 Data: 2010-11-28 12:43:19

    ja kiedys robilam z kubusia, a proporcje byly dokladnie takie same jakbys na mleku robila (proszek budyniowy byl z torebki)

  • Autor: babsy Data: 2010-12-03 16:21:21

    Dziękuję za wszystkie porady. Zrobiłam masę na soku brzoskwiniowym- na 500 ml soku dałam 1,5 torebki proszku budyniowego waniliowego. Miałam jednak kłopot z dobraniem odpowiedniej ilości cukru. W przypadku mleka, dobrze wiem ile cukru dodać, ale w przypadku soku działałam "na czuja" i ostatecznie masa wyszła chyba za kwaśna. Lepsza za kwaśna, niż za słodka ?

  • Autor: orzeszek Data: 2013-01-13 08:22:09

    Może trochę za pózno ale byc może komus się przyda moja odpowiedz.

    Przez przypadek zamiast ciasta francuskiego kupiłam ciasto kruche. Był na  opakowaniu  taki przepis na masę z soku którą polewało się ciasto z pokrojonymi jabłkami:

    750 ml soku jabłkowego lub wina, 150 g cukru, cukier wanilinowy i 2 budynie waniliowe - ugotowac jak budyń

    polałam ciasto i jabłka gorącą masą i wstawiłam do piekarnika, czekałam co będzie dalej, ale nic złego się nie stało a wręcz pysznego. Ciasto musiało się schłodzic do następnego dnia, udekorowałam bitą śmietaną i pyszny deser zjedliśmy.  Użyłam soku klarownego z kartonu .Polecam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu