Witam. Chciałabym przygotować masę budyniową do tortu na soku owocowym, nie na mleku (dla osoby uczulonej na mleko). Kiedyś już próbowałam zrobić taką masę, ale budyń wyszedł strasznie "suchy" i "zbity", po zmiksowaniu z margaryną masa nie wyszła najsmaczniejsza. Czy ktoś mógłby mi podać dokładne proporcje mąki/proszku budyniowego do soku? Czy to, że sok jest klarowany lub też nie jest (np. brzoskwiniowy) ma znaczenie? A może jest jakiś sok, na którym masa wychodzi szczególnie dobrze? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
W moich przepisach mam taka masę z soku ananasowego, może byc też brzoskwiniowy. Oba soki z owoców z puszki. To ten przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe56937.html
Dziękuję za wszystkie porady. Zrobiłam masę na soku brzoskwiniowym- na 500 ml soku dałam 1,5 torebki proszku budyniowego waniliowego. Miałam jednak kłopot z dobraniem odpowiedniej ilości cukru. W przypadku mleka, dobrze wiem ile cukru dodać, ale w przypadku soku działałam "na czuja" i ostatecznie masa wyszła chyba za kwaśna. Lepsza za kwaśna, niż za słodka ?
Może trochę za pózno ale byc może komus się przyda moja odpowiedz.
Przez przypadek zamiast ciasta francuskiego kupiłam ciasto kruche. Był na opakowaniu taki przepis na masę z soku którą polewało się ciasto z pokrojonymi jabłkami:
750 ml soku jabłkowego lub wina, 150 g cukru, cukier wanilinowy i 2 budynie waniliowe - ugotowac jak budyń
polałam ciasto i jabłka gorącą masą i wstawiłam do piekarnika, czekałam co będzie dalej, ale nic złego się nie stało a wręcz pysznego. Ciasto musiało się schłodzic do następnego dnia, udekorowałam bitą śmietaną i pyszny deser zjedliśmy. Użyłam soku klarownego z kartonu .Polecam.
Witam. Chciałabym przygotować masę budyniową do tortu na soku owocowym, nie na mleku (dla osoby uczulonej na mleko). Kiedyś już próbowałam zrobić taką masę, ale budyń wyszedł strasznie "suchy" i "zbity", po zmiksowaniu z margaryną masa nie wyszła najsmaczniejsza. Czy ktoś mógłby mi podać dokładne proporcje mąki/proszku budyniowego do soku? Czy to, że sok jest klarowany lub też nie jest (np. brzoskwiniowy) ma znaczenie? A może jest jakiś sok, na którym masa wychodzi szczególnie dobrze? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
W moich przepisach mam taka masę z soku ananasowego, może byc też brzoskwiniowy. Oba soki z owoców z puszki.
To ten przepis:
http://wielkiezarcie.com/recipe56937.html
Polecam masę z kubusia, jest pyszna
http://wielkiezarcie.com/recipe27233.html
Potwierdzam. Przełożyłam kiedy biszkopt masa 1 i było dobre.
ja kiedys robilam z kubusia, a proporcje byly dokladnie takie same jakbys na mleku robila (proszek budyniowy byl z torebki)
Dziękuję za wszystkie porady. Zrobiłam masę na soku brzoskwiniowym- na 500 ml soku dałam 1,5 torebki proszku budyniowego waniliowego. Miałam jednak kłopot z dobraniem odpowiedniej ilości cukru. W przypadku mleka, dobrze wiem ile cukru dodać, ale w przypadku soku działałam "na czuja" i ostatecznie masa wyszła chyba za kwaśna. Lepsza za kwaśna, niż za słodka ?
Może trochę za pózno ale byc może komus się przyda moja odpowiedz.
Przez przypadek zamiast ciasta francuskiego kupiłam ciasto kruche. Był na opakowaniu taki przepis na masę z soku którą polewało się ciasto z pokrojonymi jabłkami:
750 ml soku jabłkowego lub wina, 150 g cukru, cukier wanilinowy i 2 budynie waniliowe - ugotowac jak budyń
polałam ciasto i jabłka gorącą masą i wstawiłam do piekarnika, czekałam co będzie dalej, ale nic złego się nie stało a wręcz pysznego. Ciasto musiało się schłodzic do następnego dnia, udekorowałam bitą śmietaną i pyszny deser zjedliśmy. Użyłam soku klarownego z kartonu .Polecam.