mam problem, zrobiłam ogórki kiszone w tym roku i pierwszy raz mam taki problem - woda w ogórkach nie jest wodnista tylko lekko śluzowata a na dnie słoiczka znajduje się taki gęsty śluzowaty biały nalot. Ogórki są dobre, smaczne i twarde tylko nie wiem czy są jadale.
Kochany Spajduś ...Jesteśmy w temaciku ..ogóraska ze słoiczka ....hiihihiiih Młode dziewcze spanikowane ... rozdygotane nad słoikiem .... a ty z Tineczką ..... :) Chyba nie znjdziemy tu wspólnego mianownika... ::) Serdecznie pozdrawiam ... ::)))
Sama sobie odpowiedziałaś .... Zjedz jednego ... posiedz w domu dla pewnosci ..... ; Jak wymiaatć bedzie ciebie do WC ....to niejadalne ..:) Jak przezyjesz to zrób ogórkową .... :) Kobieto nie załamuj się ... to tylko ogóraski ... i nic wiecej ... :) Optymistycznie pozdrawiam .... :)
Mysle, ze skoro msa dobre w smaku to mozna je oplukac zim,na woda, zetrzec na tarce jarzynowej , wlozyc do sloiczkow i zapasteryzowac.Beda na zupe.Pod warunkiem, ze a naprawde jedrne
Nie wyrzucaj tych ogórków, one są dobre, wystarczy przed otwarciem porządnie wstrząsnąć słoikiem, żeby się wszystko wymieszało.Biały nalot na ogórkach świadczy tylko o tym że ogórki prawidłowo przeszły kiszenie i są bez chemii. Myślę że może dałaś do kiszenia więcej czosnku a może dawałaś liście wiśni , dębu lub czarnej porzeczki ? Kilka razy też miałam takie ogórki. Piszesz że ogórki są twarde i smaczne, więc masz odpowiedź że są dobre, popsuty ogórek śmierdzi i ma pleśń. Ewentualnie przed użyciem, wystarczy ogórka opłukać wodą i schrupać:)
same ogórki nawet nie mają białego nalotu tylko ten "nalot" cały jest na dnie.... i wszystko było by ok bo zdażało mi się tak (daje dużo czosnku i żadnych innych liści) tylko że ten natol jest taki "glutowaty" i to mnie martwi czy przypadkiem nie gadnieżdziły się tam inne bakterie....
nie wiem co robić z nimi... nie wszystkie takie słoiki są więc mnie to zastanawia...
Nie ma żadnych bakterii:) potrząśnij dobrze i jedz ogórki, miałam takie same jak dawałam dużo czosnku i liście. Jeszcze raz Ci mówię że popsuty ogórek śmierdzi, a jak się boisz to pojedź do sanepidu i Ci na miejscu zbadają.
Witam,
mam problem, zrobiłam ogórki kiszone w tym roku i pierwszy raz mam taki problem - woda w ogórkach nie jest wodnista tylko lekko śluzowata a na dnie słoiczka znajduje się taki gęsty śluzowaty biały nalot. Ogórki są dobre, smaczne i twarde tylko nie wiem czy są jadale.
Co się z nimi stało i czy mogę je jeść ?
Błagam o pomoc bo zaraz się załamię.
Tak ja też się z tobą zgadzam że decyzja odnośnie zbanowania tineczki została podjęta zbyt pochopnie.
Kochany Spajduś ...Jesteśmy w temaciku ..ogóraska ze słoiczka ....hiihihiiih
Młode dziewcze spanikowane ... rozdygotane nad słoikiem ....
a ty z Tineczką ..... :)
Chyba nie znjdziemy tu wspólnego mianownika... ::)
Serdecznie pozdrawiam ... ::)))
Meguś w ogóreczkach znajdziemy zawsze temacik bo jak dobrze wiesz to ogóreczka zawsze można czymś mocniejszym podlać
Sama sobie odpowiedziałaś ....
Zjedz jednego ... posiedz w domu dla pewnosci ..... ;
Jak wymiaatć bedzie ciebie do WC ....to niejadalne ..:)
Jak przezyjesz to zrób ogórkową .... :)
Kobieto nie załamuj się ... to tylko ogóraski ... i nic wiecej ... :)
Optymistycznie pozdrawiam .... :)
Ja bym wyrzucił, bo przewrażliwieni na tym punkcie jesteśmy. Mówią jednak, że można wymienić zalewę i pasteryzować.
Mysle, ze skoro msa dobre w smaku to mozna je oplukac zim,na woda, zetrzec na tarce jarzynowej , wlozyc do sloiczkow i zapasteryzowac.Beda na zupe.Pod warunkiem, ze a naprawde jedrne
Nie wyrzucaj tych ogórków, one są dobre, wystarczy przed otwarciem porządnie wstrząsnąć słoikiem, żeby się wszystko wymieszało.Biały nalot na ogórkach świadczy tylko o tym że ogórki prawidłowo przeszły kiszenie i są bez chemii.
Myślę że może dałaś do kiszenia więcej czosnku a może dawałaś liście wiśni , dębu lub czarnej porzeczki ? Kilka razy też miałam takie ogórki.
Piszesz że ogórki są twarde i smaczne, więc masz odpowiedź że są dobre, popsuty ogórek śmierdzi i ma pleśń.
Ewentualnie przed użyciem, wystarczy ogórka opłukać wodą i schrupać:)
same ogórki nawet nie mają białego nalotu tylko ten "nalot" cały jest na dnie.... i wszystko było by ok bo zdażało mi się tak (daje dużo czosnku i żadnych innych liści) tylko że ten natol jest taki "glutowaty" i to mnie martwi czy przypadkiem nie gadnieżdziły się tam inne bakterie....
nie wiem co robić z nimi... nie wszystkie takie słoiki są więc mnie to zastanawia...
Nie ma żadnych bakterii:) potrząśnij dobrze i jedz ogórki, miałam takie same jak dawałam dużo czosnku i liście. Jeszcze raz Ci mówię że popsuty ogórek śmierdzi, a jak się boisz to pojedź do sanepidu i Ci na miejscu zbadają.
Jak ogórki są dobre w smaku to ja bym je tylko przed zjedzeniem opłukała wodą i zjadła. Zresztą często tak robię.
Jak to nie ma bakterii, właśnie że ma bo jak to by mogło przejść proces kiszenia.
Muszę się tu z tobą zgodzić w 100%, to bakterie kwasu mlekowego, ale to bardzo korzystne dla człowieka bakterie.
bardzo dziękuje wszystkim za porady.... pozdrawiam