Płatki owsiane z mlekiem i porzeczkami (mrożonymi, z własnej działki, oczywiście wczoraj wieczorem wyjętymi z zamrażarki). Dziś zdrowe śniadanko, ale mam ochotę na świeżą bułeczkę z nutellą. I jutro wstanę wcześniej (taką mam przynajmniej nadzieję), pójdę po bułki i zjem to może mniej zdrowe, ale jakże smaczne śniadanie.
Na takich talerzykach to i ja bym zjadła haha dzieciaki na pewno mają lepszy apetyt gratuluję pomysłu. Nie wpisuję się w tym wątku ale tak sporadycznie może... dziś na śniadanko w pracy świeża bułeczka i serek PILOS z LIDL waniliowy z ananasem (przy okazji polecam - pycha, z rodzynka,i też OK) no i wiadro gorącej herbaty
pilos, pilos, pilos... w Lidlu wszystko jest "pilos"
pracowałam kiedyś w magazynach obsługujących Lidla i stą wiem, że to tylko wymyślony napis, a nie żadna marka, czy producent. Serki smakowe dostarczają między innymi mleczernie: Jogser ze Sosnowca, Jagr z Warlubia, Piątnica tylko śmietanę itd. serki też są dostarczane z Czech, ale nazwa już uciekła mi z pamięci
malutkimi literkami na opakowaniach jest podany prawdziwy producent. PILOS to żadna nazwam to tylko dowód, że produkt jest wyprodukowany dla Lidla
oczywiście, bo nasze mleczarnie produkują wyroby nieustępujące tym zagranicznym ale moim zdaniem warto wiedzieć kto jest producentem na prawdę, bo nie zawsze jest w zasięgu Lidl (szczególnie na urlopie zdala od cywilizacji) poza tym zwróć uwagę, że niższe wpisy naszych koleżanek wręcz nazywają producenta PILOS co przecież prawdą nie jest
a można kupić te same serki tych samych producentów w innych sklepach, ale już pod szyldem producenta, bądź znowu pod jakąś wymyśloną nazwą przez korporację supermarketu
Będąc następnym razem w Lidlu zwróć proszę uwagę, że PILOS także produkuje parówki i inne kiełbasy, pasztety... myslisz, że to wszystko robi jeden producent? poczytaj na opakowaniach te maluśkie napisy pisane maczkiem, chociaż spotkałam się już z tym, że na nie których opakowaniach z produktami mlecznymi wcale nie był podany producent, a tylko PILOS....
O, nie lubię jajecznicy z keczupem, oj nie lubię. Z wędzonym kurczakiem pewnie bym zjadła, gdyby nic innego w domu nie było hihi :D U mnie na śniadanie nudna przedwczorajsza bułka z salami, papryką, ogórkiem i pomidorem, które ziemi nie widziały. Czyli niezdrowe nudy na pudy. Zdjęcia na szczęście im nie zrobiłam :}
Musze sie pozalic... Juz drugi tydzien jem to samo!!!! Od dwoch tygodni jestem na "hotelowym" zarciu, niestety. W programie "szwedzki stol", a raczej stolik, jesli nie stoliczek. Jakos inaczej to sobie wyobrazalam. Do wyboru mam: - marmolade (truskawkowa, malinowa) - ser zolty (jeden rodzaj) - nie moge jesc - wedlina (jeden rodzaj) - nie lubie - jogurt / mleko z platkami - kawa/ herbata - pieczywo
Czy mi sie wydaje, czy "szwedzki stol" powinien sie szczycic wiekszym wyborem? Sama nie wiem: jakis twarozek, jajko, w ogole cokolwiek cieplego (jajecznica, kielbaski), jakis ogorek/ pomidor? Czy ja mam jakies skrzywione wyobrazenia? Ale rano dopada mnie niemalze odruch wymiotny na widok 10. raz tego samego, zwlaszcza, ze zostala mi marmolada... Dzis sie poddalam i zapytalam, czy jest jakis inny rodzaj sera. Znalazl sie cammembert!
Ja ostatnio wcinam rano jedna kromke chalki z almette i dżemem truskawkowo-waniliowym albo z miodem i kubek kawy. Cos ostatnio slodkie za mna chdzi chyba brak cukru we krwi.
e tam, nie chodzi, nie chodzi, po prostu przeszłaś na niemiecki wikt u nich na śniadanie tylko dżemy i serki (całkiem nie dla mnie) ale Francja jest jeszcze gorsza pod tym względem. Na samą myśl o francuskich "sniadaniach" jeszcze dziś cieszę się, że jestem u siebie w domu i mogę jeść wg kaprysu
to prawda nasz polski zwyczajny chleb nie ma sobie równych na świecie, choć muszę przyznać, że francuski też mi względnie smakował, ale miał pewną niezrozumiałą dla mnie wadę, choć kupiło go się jeszcze cieplutkim, to po przyniesieniu do domu natychmiast czerstwiał, no ale i u nas teraz można kupić czasem podobne pszenne gnioty W Niemczech też można dostać fajny smaczny chleb, ale nie uda się go kupić za pierwszym razem, (trzeba testować w jednej wybranej piekarni) bo choć "na oko" wygląda OK to smakiem może sprawić niespodziewankę
w Norwegii jest ogromny wybór chleba - większy niż w Polsce - i są chleby pyszne. mój ulubiony to oczywiście bardzo zbliżony do polskiego chlebka ale na drugim miejscu jest typowo norweski - są pyyszne. zdarzają się i niedobre ale to raczej kwestia gustu. dlatego nie tęsknię za polskim pieczywem ale już za ogórkiem kiszonym baaardzo...np z jajeczkiem na kanapkę ....mniam
daga a ty przypadkiem nie miałaś robionego czegoś z żołądkiem? bo jeśli tak to raczej powinnaś się wystrzegać takich rzeczy aby osiągnąć cel. nie myśl że chcę cię pouczać ale się dziwię ponieważ mi nie wolno było jeść nic słodkiego - miałam przeciążenie cukrowe żołądka co prowadziło do torsji - taki efekt uboczny operacji - a w sumie to było mi to na rękę.
a ja dzis popelnilam nalesniczki ( z maki przennej pelnoziarnistej;) z nadzieniem z soczewicy czerwonej, wymieszanej z podsmazona cebulka, przyprawami i twarogiem, na talerzu zeby sobie dogodzic- polalam jogurtem
Ja jadłam puszysty omlet zamiast jajecznicy. Często robię w niedzielę jak mam więcej czasu, a chleb jest średniej świeżości albo dziadoski był w sklepie lub zapomniałam kupić - co mi się zdarza :) Polecam Wkn jak nie lubi jajecznicy, spróbuj i powiedz czy smakowało.
Widzę,że takich "zboczonych"jest więce.Też jestem "fanką" pomidorów.Z tą jajecznicą,spróbuję.Ostatnio suszone pomidory dodaję do tak wielu potraw,że już mi pomysłow brakuje.
Do jakich potraw (oprócz jajecznicy) można dodać suszone pomidory,do czego pasują? Zrobiłam kilka słoiczków i mam w ogóle zaćmienie,bo zrobiłam pierwszy raz i nawet jeszcze nie użyłam ich.
ja ostatnio robilam paste twarogowa z suszonymi pomidorami,risotto z porem i pomidorami mozna zrobic rolade z piersi kurczaka z feta i pomidorami ja te pomidory uwielbiam nawet bez niczego
Oj,Ula,przepraszam,ale nie zagladałam dawno do tego postu.Już Ci odpowiadam (oczywiście to,co ja robię): sos bolognese,fasolka po bretońsku,pasty do kanapek,sosy mięsne,leczo,ostatnio do pasztetu zapiekanego (zmieliłam kilka ).Ostatnio robiłam też taką pastę;twarożek,ostry ajvar,pierś drobiowa (może być i drobiowa kiełbasa),i oczywiście pomidory susone.Ta pasta smakuje bardzo na wydrążonych,zblanszowanych "łódkach" z młodej cukinii,ale na kanapkach też niezła.Poza tym do sałatek warzywnych-tu Ci nie wymienię,bo to wg gustu i pomysłu.Może być np sałata,mozarella,pomidorki koktajlowe i suszone. Wierz mi,pasuja do wielu potraw.Kilka razy dodałam do zupy-pomidorowa,gulaszowa,soljanka,jarzynowa. Taki fajny przepis na makaron zs szpinakiem;rozmrażać szpinak na patelni,dodać wg uznania pokrojone oliwki,suszone pomodory,czosnek,słodką śmietankę,przyprawy.Poddusić pod przykryciem,dodać do sosu ugotowany makaron,najlepiej wstążki,fetę,potrzymac jeszcze z mnutkę. Można dodawać do farszów-nadziewanego schabu,piersi z kurczaka ,pasztecików,smażonych czy zapiekanych pierożków. Te pomidory smakują również super na kanapkach.Oliwa z nich jest super dpdatkiem do sosów.Można dodawać ją nawet do podsmażania mięs,jarzyn. Jeśli coś jeszcze sobie przypomnę,dopiszę,ale sądzę,ze znajdziesz wiele w Necie,a resztę sama odkryjesz. Dodam tylko,że,wg mni,jest to jeden z najlepszych i najbardziej uniwersalnych składników potraw.
Dziś przeżyłam rozczarowanie. 25 lat temu jadłam kaszę manna na mleku. Taką gęstą do jedzenia łyżeczką. Była tak pyszna, że zjadłam 3 porcje. Potem ten smak za mną chodził przez tyle lat. Dziś nie wytrzymałam i zrobiłam sobie. Nie smakowało mi
Kanapki z domowym pasztetem wieprzowymi kiszonym ogórkiem były lepsze.
Rzadko jadam sniadania, ale dziś zrobiłam sobie wynalazek(przepyszny!) mojego kolegi z pracy. półbułki +masełko+ plaster szy neczki+plaster sera+ kilka plasterków surowej pieczarki pokropione delikatnie oliwą truflową.-rewelka!
w tygodniu tzw każdy sobie córka przed szkołą kokao ja musli z mlekiem a mąż chyba kanapki nie wiem dokładnie jestem chora więc w tym momencie spałam i walczyłam z temperaturą
Dziś po prostu kanapki z wędliną, pomidorkiem i ogórkiem i szczypiorkiem z okna. Do picia herbata miętowa. A dzieciaki kakao, kanapki z nutellą i serki homo.
Pyszny chlebek swojego wypieku " Chleb pełen ziaren od Mamy na zakwasie " w/g emiloos http://wielkiezarcie.com/recipe28562.html z masełkiem, twarożkiem z rzodkiewką a teraz popijam kakao
a ja dzis, z racji wolnego czasu, zrobiłamklejne podejscie do omleta(który jakos nie wychodzi mi) i tym razem sukces:)) bo nie wyszla jajecznica jak t ozwykle u mnie bywa. A omlet byl z dodatkiem swiezej bazyli i majeranku, z nadzieniem z czerwonej soczewicy z posmazona cebula i majerankiem, oraz z dodatkiem pomidora.
u mnie dzis, miseczka sytej sałatki czyli (zielona salata,kawalki wolowiny szybko usmazonej, grzanki (weka pokrojona na kwadraciki i podsmazona, troche ciecierzycy puszkowej, i oliwy wymieszane z przyprawami na oknie- bazylia i majerankiem., a do tego herbata
A ja na sniadanie dzis popelnilam ( z akuratnego braku smietany/jogurtu w lodówce)- paste serowa z kiełkami i szczypiorkiem i sosem sojowym (przepis dodałam do moich przepisów), czyli kanapki z pasta i sałata strzepiasta, do tego herbata
resztki zpo wczorajszej obiadowej sałatce z sałaty, twarogu, pomidora- wzbogacone kiszonym ogórkiem i krótko podsmazona wolowina w kawałeczkach,herbata
Płatki ryżowe na mleku kozim, z wanilią i truskawkami. Zdjęcie postaram się dodać nieco później, bo chyba kolację będzie powtórka z rozrywki i może wówczas uda się nie zjeść wszystkiego przed uwiecznieniem. Swoją drogą ciekawe, co teraz producenci robią z mlekiem kozim sprzedawanym w kartonikach, że już nie "jedzie capem".
Dawno nikt nie zaglądał do tego wątku, więc przypomnę, że wciąż jest aktywny. Nie zauważyłam, że moje bułki kupione w nadmiarze stały się czerstwe (wykorzystam je na knedliczki z sosem) i zrobiłam śniadanie jogurtowo-serkowo-zbożowo-owocowe:
Ja też takie lubię, tylko potem robię paszczą cebulkowe "ziuuuu, ziuuuu". Cierpienie tym wywołanie jest na tyle duże, że rezygnuję z cebulki :D Jej brak rekompensuje mi myśl, że jako otyły berbeć obżerałam się wystarczająco regularnie kanapkami z pasztetową i grubymi plastrami cebuli. Teraz bym tego raczej nie tknęła - przyjemność zbyt chwilowa :)
u mnie omlet z nadzieniem z podsmazonych pieczarek + końcówka sałatki z pracy wczorajszej tj. ryz, soczewica, pomidor i natka pietruszki. Z dodatkiem zoltego sera do srodka, do tego kawałki sałaty zielonej, herbata
dzisiaj kanapki w 2 wersjach: jedne z powidlami sliwkowymi (dobre, owszem, okropnie slodkie ale zjesc trzeba jak juz sie raz słoik otwarło;) i drugie z pasta pietruszkowo- soczewicowa (przepis dodany przepisów), herbata
Zapraszam do nowego wątku z pomysłami na śniadanie. Mile widziane fotki;) ( ja w miarę możliwości też będę je dodawać;)
Dzisiaj jajecznica na wędzonym kurczaku, z ketchupem, i herbata z cytryną.
Do wyboru: domowy pasztet lub sałatka jarzynowa, kawa zbożowa z mlekiem i pieczywo.
Tosty + herbata z suszonymi malinami. Już dawno zjedzone, więc zdjęć brak . Ta jajecznica tak smacznie wygląda...
ja tez juz zjadlam sniadanko ale mialam 2 kanapki z serkiem topionym, ogorek i pomidor + kawa z mlekiem
Szynka drobiowa i sałatka z pory.
Płatki owsiane z mlekiem i porzeczkami (mrożonymi, z własnej działki, oczywiście wczoraj wieczorem wyjętymi z zamrażarki).
Dziś zdrowe śniadanko, ale mam ochotę na świeżą bułeczkę z nutellą. I jutro wstanę wcześniej (taką mam przynajmniej nadzieję), pójdę po bułki i zjem to może mniej zdrowe, ale jakże smaczne śniadanie.
Oj smaczne, smaczne:))
Bułeczka z żółtym serem i powidłami. Mniam :) Zapomniałam jakie to jest pyszne.
a takie kanapeczki, kazdy cos innego :)
Jakie pomysłowe;)) Dzieciaczki muszą zajadac aż miło:)
Wymyslam dla syna zeby zachecic jakos, wczesniej na niego to nie dzialalo :) Corcia na razie woli nabial od wedliny :)
Na takich talerzykach to i ja bym zjadła haha dzieciaki na pewno mają lepszy apetyt gratuluję pomysłu. Nie wpisuję się w tym wątku ale tak sporadycznie może... dziś na śniadanko w pracy świeża bułeczka i serek PILOS z LIDL waniliowy z ananasem (przy okazji polecam - pycha, z rodzynka,i też OK) no i wiadro gorącej herbaty
serek PILOS z LIDL waniliowy z ananasem (przy okazji polecam - pycha, z rodzynka,i też OK)
potwierdzam, wogóle nabiał z tej firmy jest smaczny:)
Tez kupuje nabial z tej firmy :)
najlepsze nadzienie do naleśników ;) ten z rodzynkami
tego nie próbowałąm bo zazwyczaj stosuję homogenizowany waniliowy z biedronki
Z ananasem też pycha:)
To sa talerzyki z ich ulubionymi postaciami z bajek :)
pilos, pilos, pilos... w Lidlu wszystko jest "pilos"
pracowałam kiedyś w magazynach obsługujących Lidla i stą wiem, że to tylko wymyślony napis, a nie żadna marka, czy producent.
Serki smakowe dostarczają między innymi mleczernie: Jogser ze Sosnowca, Jagr z Warlubia, Piątnica tylko śmietanę itd. serki też są dostarczane z Czech, ale nazwa już uciekła mi z pamięci
malutkimi literkami na opakowaniach jest podany prawdziwy producent.
PILOS to żadna nazwam to tylko dowód, że produkt jest wyprodukowany dla Lidla
Podobnie jest w innych marketach
Co nie zmienia faktu, że nabiał z tą nazwą jest smaczny A serki wiejskie z Piątnicy, też kupuję;)
oczywiście, bo nasze mleczarnie produkują wyroby nieustępujące tym zagranicznym
ale moim zdaniem warto wiedzieć kto jest producentem na prawdę, bo nie zawsze jest w zasięgu Lidl (szczególnie na urlopie zdala od cywilizacji)
poza tym zwróć uwagę, że niższe wpisy naszych koleżanek wręcz nazywają producenta PILOS co przecież prawdą nie jest
a można kupić te same serki tych samych producentów w innych sklepach, ale już pod szyldem producenta, bądź znowu pod jakąś wymyśloną nazwą przez korporację supermarketu
Będąc następnym razem w Lidlu zwróć proszę uwagę, że PILOS także produkuje parówki i inne kiełbasy, pasztety... myslisz, że to wszystko robi jeden producent? poczytaj na opakowaniach te maluśkie napisy pisane maczkiem, chociaż spotkałam się już z tym, że na nie których opakowaniach z produktami mlecznymi wcale nie był podany producent, a tylko PILOS....
O, nie lubię jajecznicy z keczupem, oj nie lubię. Z wędzonym kurczakiem pewnie bym zjadła, gdyby nic innego w domu nie było hihi :D
U mnie na śniadanie nudna przedwczorajsza bułka z salami, papryką, ogórkiem i pomidorem, które ziemi nie widziały. Czyli niezdrowe nudy na pudy. Zdjęcia na szczęście im nie zrobiłam :}
Taka jajecznica jest pysznaaaaaaaaaaa , ale wierzę że nie lubisz, bo ja nie zjem salami:)
A dzisiaj twaróg z cebulką i czosnkiem, do tego szynka i pomidory.
Pasta, twarogowo-rybna, na lisciach sałaty.
Jak smacznie wyglada :) a z jakiej ryby?
U mnie chleb z bakusiem i termos herbaty :)
Oj, nie zauważyłam pytania;) to była makrela w pomidorach:)
dzisiaj miałam parówki drobiowe z musztardą:)
Sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli, i pieczywo chrupkie.
Musze sie pozalic...
Juz drugi tydzien jem to samo!!!! Od dwoch tygodni jestem na "hotelowym" zarciu, niestety.
W programie "szwedzki stol", a raczej stolik, jesli nie stoliczek. Jakos inaczej to sobie wyobrazalam.
Do wyboru mam:
- marmolade (truskawkowa, malinowa)
- ser zolty (jeden rodzaj) - nie moge jesc
- wedlina (jeden rodzaj) - nie lubie
- jogurt / mleko z platkami
- kawa/ herbata
- pieczywo
Czy mi sie wydaje, czy "szwedzki stol" powinien sie szczycic wiekszym wyborem? Sama nie wiem: jakis twarozek, jajko, w ogole cokolwiek cieplego (jajecznica, kielbaski), jakis ogorek/ pomidor? Czy ja mam jakies skrzywione wyobrazenia? Ale rano dopada mnie niemalze odruch wymiotny na widok 10. raz tego samego, zwlaszcza, ze zostala mi marmolada...
Dzis sie poddalam i zapytalam, czy jest jakis inny rodzaj sera. Znalazl sie cammembert!
Oj to współczuję:( faktycznie.
Dzisiaj biały ser i pomidory.
dziś na śniadanie była bomba kaloryczna a jednocześnie przypomnienie dzieciństwa " bułka z przedziałkiem tzw. poznańska wkruszona w mleko "
Mniammm, nie pamietam kiedy ostatnio jadłam białe pieczywo:))
U mnie jajecznica, na cebuli, i pomidorki koktajlowe.
Ja ostatnio wcinam rano jedna kromke chalki z almette i dżemem truskawkowo-waniliowym albo z miodem i kubek kawy. Cos ostatnio slodkie za mna chdzi chyba brak cukru we krwi.
e tam, nie chodzi, nie chodzi, po prostu przeszłaś na niemiecki wikt
u nich na śniadanie tylko dżemy i serki (całkiem nie dla mnie) ale Francja jest jeszcze gorsza pod tym względem. Na samą myśl o francuskich "sniadaniach" jeszcze dziś cieszę się, że jestem u siebie w domu i mogę jeść wg kaprysu
Nie no od czasu do czasu i jajko na miekko zjem albo musli a chleb zapomnialam jak smakuje ale zajdla bym polskiego chleba
to prawda
nasz polski zwyczajny chleb nie ma sobie równych na świecie, choć muszę przyznać, że francuski też mi względnie smakował, ale miał pewną niezrozumiałą dla mnie wadę, choć kupiło go się jeszcze cieplutkim, to po przyniesieniu do domu natychmiast czerstwiał, no ale i u nas teraz można kupić czasem podobne pszenne gnioty
W Niemczech też można dostać fajny smaczny chleb, ale nie uda się go kupić za pierwszym razem, (trzeba testować w jednej wybranej piekarni) bo choć "na oko" wygląda OK to smakiem może sprawić niespodziewankę
moj M kupuje dobry chleb :D
w Norwegii jest ogromny wybór chleba - większy niż w Polsce - i są chleby pyszne. mój ulubiony to oczywiście bardzo zbliżony do polskiego chlebka ale na drugim miejscu jest typowo norweski - są pyyszne. zdarzają się i niedobre ale to raczej kwestia gustu. dlatego nie tęsknię za polskim pieczywem ale już za ogórkiem kiszonym baaardzo...np z jajeczkiem na kanapkę ....mniam
A czy wiesz,że takie śniadanko pobudza apetyt?
daga a ty przypadkiem nie miałaś robionego czegoś z żołądkiem? bo jeśli tak to raczej powinnaś się wystrzegać takich rzeczy aby osiągnąć cel. nie myśl że chcę cię pouczać ale się dziwię ponieważ mi nie wolno było jeść nic słodkiego - miałam przeciążenie cukrowe żołądka co prowadziło do torsji - taki efekt uboczny operacji - a w sumie to było mi to na rękę.
Sałatka z pomidorów, pory i ogórka kiszonego+ kromka chlebka orkiszowego:)
Otręby owsiane z jogurtem, i wielki grejpfrut .
Salceson swojskiej (mojej) roboty i do tego kiszone ogórki-z własnego ogródka i własnoręcznie ukiszone.Jedynie chleb kupny,ale niezły.
Tosty z dzemem lub miodem, herbata .
a ja dzis popelnilam nalesniczki ( z maki przennej pelnoziarnistej;) z nadzieniem z soczewicy czerwonej, wymieszanej z podsmazona cebulka, przyprawami i twarogiem, na talerzu zeby sobie dogodzic- polalam jogurtem
Ja jadłam puszysty omlet zamiast jajecznicy. Często robię w niedzielę jak mam więcej czasu, a chleb jest średniej świeżości albo dziadoski był w sklepie lub zapomniałam kupić - co mi się zdarza :) Polecam Wkn jak nie lubi jajecznicy, spróbuj i powiedz czy smakowało.
Dodany do kolejki, brzmi smacznie:)
U mnie na śniadanie był łosoś wędzony.
Daj znać makusiu, czy smakowało :) Łososia bardzo lubię, ale nie samego. Najlepiej w sałatce - spróbuj też dla odmiany :)
kanapki z białym serkiem kanapkowym z ogórkiem
2 kromki chleba typu pumpernikiel z pomidorem i szczypiorkiem oraz herbata
A ja dzisiaj przetestowałam nowy przepis na Wielkanocne jaja ze świeżego tuńczyka, zamarynowanego, usmażonego i zmiksowanego z żółtkami i majonezem :)
Jeśli smakuje tak jak wygląda.........to już to lubię:))
W czym go marynowałaś?
W lodówce puchy. Zaryzykowałem jajecznicę z suszonymi pomidorami. I powiem wam: to jest dobre!
Tak po prostu wkroiłeś suszone pomidory do jajek? I czy suszone z torebki czy w oliwie ze słoiczka?
Suszone z oleju ze słoiczka. Pokroiłem, podsmażyłem z cebulą i jajeczko. Ale ja lubię te pomidory więc może to takie zboczenie.
A tam zboczenie - już wiem, co będę jutro jadła na śniadanie - dzięki :) Uwielbiam suszone pomidory!
Widzę,że takich "zboczonych"jest więce.Też jestem "fanką" pomidorów.Z tą jajecznicą,spróbuję.Ostatnio suszone pomidory dodaję do tak wielu potraw,że już mi pomysłow brakuje.
Do jakich potraw (oprócz jajecznicy) można dodać suszone pomidory,do czego pasują? Zrobiłam kilka słoiczków i mam w ogóle zaćmienie,bo zrobiłam pierwszy raz i nawet jeszcze nie użyłam ich.
ja ostatnio robilam paste twarogowa z suszonymi pomidorami,risotto z porem i pomidorami mozna zrobic rolade z piersi kurczaka z feta i pomidorami ja te pomidory uwielbiam nawet bez niczego
Oj,Ula,przepraszam,ale nie zagladałam dawno do tego postu.Już Ci odpowiadam (oczywiście to,co ja robię):
sos bolognese,fasolka po bretońsku,pasty do kanapek,sosy mięsne,leczo,ostatnio do pasztetu zapiekanego (zmieliłam kilka ).Ostatnio robiłam też taką pastę;twarożek,ostry ajvar,pierś drobiowa (może być i drobiowa kiełbasa),i oczywiście pomidory susone.Ta pasta smakuje bardzo na wydrążonych,zblanszowanych "łódkach" z młodej cukinii,ale na kanapkach też niezła.Poza tym do sałatek warzywnych-tu Ci nie wymienię,bo to wg gustu i pomysłu.Może być np sałata,mozarella,pomidorki koktajlowe i suszone.
Wierz mi,pasuja do wielu potraw.Kilka razy dodałam do zupy-pomidorowa,gulaszowa,soljanka,jarzynowa.
Taki fajny przepis na makaron zs szpinakiem;rozmrażać szpinak na patelni,dodać wg uznania pokrojone oliwki,suszone pomodory,czosnek,słodką śmietankę,przyprawy.Poddusić pod przykryciem,dodać do sosu ugotowany makaron,najlepiej wstążki,fetę,potrzymac jeszcze z mnutkę.
Można dodawać do farszów-nadziewanego schabu,piersi z kurczaka ,pasztecików,smażonych czy zapiekanych pierożków.
Te pomidory smakują również super na kanapkach.Oliwa z nich jest super dpdatkiem do sosów.Można dodawać ją nawet do podsmażania mięs,jarzyn.
Jeśli coś jeszcze sobie przypomnę,dopiszę,ale sądzę,ze znajdziesz wiele w Necie,a resztę sama odkryjesz.
Dodam tylko,że,wg mni,jest to jeden z najlepszych i najbardziej uniwersalnych składników potraw.
jajecznica z szyneczką i cebulką
Wczoraj sałatka warzywno-jajeczna z tuńczykiem,dzisiaj tosty,osobno sałata,ogórek kiszzony,papryka konserwowa.
Sałatka z pomidorów, pory i ogórków kiszonych+ pieczywo chrupkie.
do wyboru : serdelki z musztardą lub keczupem, pieczywo i herbata albo jajka na miękko
2 kanapki z pieczonym schabem i kapustą kiszoną, herbata z cytryną:)
Mamusiu Różyczki a o co chodzi z tą kapustą? połozyłas kapustę kiszoną taką ze sloika na kanapkę zamiast pomidora? ;>
1 kanapka z łososiem wędzonym i jedna z makrelą plus herbata
Serek wiejski + 300 mln Inki zbożowej
Dziś przeżyłam rozczarowanie. 25 lat temu jadłam kaszę manna na mleku. Taką gęstą do jedzenia łyżeczką. Była tak pyszna, że zjadłam 3 porcje. Potem ten smak za mną chodził przez tyle lat. Dziś nie wytrzymałam i zrobiłam sobie. Nie smakowało mi
coś zrobiłaś nie tak, taki grysik jest pyszny:)))
Nie zmarnowało się. Synek zjadł i mu posmakowało.
Sama bym zjadła:)
To zrób dla Zuzi większa porcje i resztę zjedz.
Ha!! Nie mogę....dieta:(
Serek wiejski.
twaróg rozdziabdziałam z kefirem + paseczki papryki + 2 placki z otrębów i jaja
Sałatka gyros z sosem czosnkowym.(nie muszę dzisiaj wychodzić z domu).
:)))
Jajka po wiedeńsku, i kubek kawy z chudym mlekiem.
Mleko z płatkami wielozbożowymi, Maleństwo kasza manna z malinami plus szynka i kiełbaska drobiowa.
musli + 0,5 litra mleka 2%
serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem , 2 kromki chleba razowego i herbata
musli z jogurtem
musli z mlekiem ;)
Mleko
tosty z serem majonezem i keczupem a do tego herbatka z cytryna:)
Jajka po wiedeńsku i pomidorki koktajlowe.
Kanapki z pastą-twaróg utarty z wędzonymi szprotkami w oleju,z młodą cebulką ze szczypiorkiem,kiszony ogórek.
Dziś kanapki z białym serem i dżemem truskawkowym domowym. A jutro chleb smażony w jajku, ulubiony moich dzieci i herbata z cytryną lub zielona.
u mnie dziś parówki do tego sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem
owsianka z suszonymi śliwkami ;)
Galareta z jarzyn .
Musli z jogurtem.
Rzadko jadam sniadania, ale dziś zrobiłam sobie wynalazek(przepyszny!) mojego kolegi z pracy. półbułki +masełko+ plaster szy neczki+plaster sera+ kilka plasterków surowej pieczarki pokropione delikatnie oliwą truflową.-rewelka!
2 kanapki z serem żółtym
w tygodniu tzw każdy sobie córka przed szkołą kokao ja musli z mlekiem a mąż chyba kanapki nie wiem dokładnie jestem chora więc w tym momencie spałam i walczyłam z temperaturą
Dziś 2 kanapki chlebka żytniego z sałatą, tuńczykiem z puszki, pomidorem i papryką + kawa z mlekiem :)
Kanapki z pastą-jajka na twardo z sardynką w oleju i szczypiorkiem,ogórek kiszony.
Dziś kanapka chlebka żytniego z twarożkiem i świeżą czerwoną papryką i jajko na twardo.
owsianka na mleku z mieszanki płatków żytnich i owsianych
Serek wiejski, pomidory, ogórki i rzodkiewka.
Chleb z zielona sałata, szynka, ogorkiem zielonym i szczypiorkiem z parapetowego ogródka :)))
Ja dziś to samo na śniadanko jadłam, tylko jeszcze z rzodkiewką :)
parapetowy??
Tak, bo wyrósł na parapecie :)))
kanapki z łososiem wędzonym i jajkiem
Chleb z margaryną, ogórkiem kiszonym, pomidorem, cebulą i wędliną.
Dwie kanapki chleba orkiszowego z poledwicą sopocką, pomidorem i szczypiorkiem.
jajecznica z kiełbasą i cebulką , bułki i herbata
Omlet z brokułem,
Bułka sojowa z ziarnami z poledwicą sopocką i pomidorkiem. Kawa z mlekiem.
Bułeczki razowe z pastą jajeczną i zielona herbata "szmaragdowa ambrozja".
sałatka jarzynowa,kromka z wędliną,pomidorek koktajlowy,herbata.
Dziś owsianka z dodatkami: jabłko, żurawina, słonecznik, miód i jogurt naturalny.
Pomidory, ser a'la mozzarella, z sosem jogurtowo-czosnkowym i szczypiorkiem..mniammm
Ale pyszności, uwielbiam takie pomidorki ale chyba sobie na kolację zrobię, bo jak potem taka czosnkowa w pracy bym siedziała :))))
Żucie zielonej pietruszki, zabija zapach czosnku:)
owsianka i jajecznica
Omlet z pomidorami i szynką drobiową.
grecka sałatka. swojski chleb dyniowy z masełkiem, zielona herbata
chleb z masłem i makrelą oraz herbata
swieze truskawki z jogurtem naturalnym i musli
Owsianka z dodatkiem gorzkiej czekolady dla mnie,a reszta rodzinki chlebek domowego wypieku z domowym pasztetem
Dziś po prostu kanapki z wędliną, pomidorkiem i ogórkiem i szczypiorkiem z okna. Do picia herbata miętowa. A dzieciaki kakao, kanapki z nutellą i serki homo.
Chleb z bakusiem biszkoptowym i herbata
kanapki z serkiem i ogórkiem oraz dojadanie wczorajszej kolacji czińszczyzny z makaronem
białe pieczywo z pasztem i serkiem topionym
Pyszny chlebek swojego wypieku " Chleb pełen ziaren od Mamy na zakwasie " w/g emiloos
http://wielkiezarcie.com/recipe28562.html
z masełkiem, twarożkiem z rzodkiewką a teraz popijam kakao
Musli z mlekiem.
a ja dzis, z racji wolnego czasu, zrobiłamklejne podejscie do omleta(który jakos nie wychodzi mi) i tym razem sukces:)) bo nie wyszla jajecznica jak t ozwykle u mnie bywa. A omlet byl z dodatkiem swiezej bazyli i majeranku, z nadzieniem z czerwonej soczewicy z posmazona cebula i majerankiem, oraz z dodatkiem pomidora.
pozdrawiam
Mniammm
Płatki z pełnego ziarna, z chudym mlekiem.
Twarożek utarty ze słodką śmietanką,z czosnkiem niedżwiedzim.
Domowa szynka z indyka, pomidor i ogórek zielony + grejpfrut:)
platki zbozowe z borowkami i cherbata owocowa
u mnie dzis, miseczka sytej sałatki czyli (zielona salata,kawalki wolowiny szybko usmazonej, grzanki (weka pokrojona na kwadraciki i podsmazona, troche ciecierzycy puszkowej, i oliwy wymieszane z przyprawami na oknie- bazylia i majerankiem., a do tego herbata
pozdrawiam
Kromka grahama z sałatą, ogórkiem i rzodkiewką, galareta z kurczaka z dodatkami :)
Twarożek z rybą.
kanapka z żółtym serem i ćwikłą z chrzanem
Kanapki z chleba graham z masłem, pomidorem i ogórkiem małosolnym.
Kanapki z twarożkiem z szczypiorkiem.
Serek wiejski light, sałata i pomidorki koktajlowe.
Jajka w sosie musztardowym ze szczypiorkiem.
Bulki z salata i salami,ser zolty i mleko czekoladowe.
nalesniki z twarozkiem i dzemem morelowym
Bagietka z wedzonym indykiem i owoce, oraz grysik na wodzie z truskawkami
pasta rybna z chlebkiem, herbata z cytryną.
Mała porcja sałatki z makaronem a na drugie śniadanko jogurt naturalny+ otręby+ płatki owsiane i rodzynki:)
zupa mleczna z otrębów owsianych i pszennych
Kajzerka z szynką, sałatą ,pomidorem i szczypiorkiem, na drugie śniadanie jogurt z musli.
Platki z suszonymi owocami z mlekiem migdalowym (niecierpie zwyklego mleka)
Musli z truskawkami i jogurtem.
kluseczki z serka białego z masełkiem i cukrem
u mnie prsto: gotowana kiłebasa, chleb z maslem i oraz chrzan i herbata
pozdrawiam
Makaron podgrzany na masełku z żółtym serem i odrobiną czosnku. Pycha.
Sałatka z rzodkiewki, i polędwica drobiowa.
A ja na sniadanie dzis popelnilam ( z akuratnego braku smietany/jogurtu w lodówce)- paste serowa z kiełkami i szczypiorkiem i sosem sojowym (przepis dodałam do moich przepisów), czyli kanapki z pasta i sałata strzepiasta, do tego herbata
Sałatka z pomidorów i zielonej cebulki, pieczywo chrupkie.
u mnie kanapki znieco zmodyfikowana z puszki.pl pasta z cieciorki, do tego pomidor i herbata
pozdrawiam
parówki z indyka(niby napisane dla dzieci, cena niemała a skład taki jak i wszędzie ), pomidor, grahamka z serkiem topionym
ja dzisiaj zjadłam płatki śniadaniowe z mlekiem, a do pracy sałatka
resztki zpo wczorajszej obiadowej sałatce z sałaty, twarogu, pomidora- wzbogacone kiszonym ogórkiem i krótko podsmazona wolowina w kawałeczkach,herbata
pozdr
Sałatka z łososiem..pychaaaaaaaaaaa
jajecznica na podsmazonej zielonej cebulce wraz z kiełkami, do tego chleb z serkiem twarogowym z zielona sałata, herbata
3 wafle ryżowe z serem żółtym wędzonym, 500mln czerwonej herbatki
kanapki z wędzoną makrelą i białym serkiem
Dwie kromki chleba Wasa i ogórek, pomidor posypany solą i pieprzem skropiony octem balsamicznym.
na sniadanie : sałatka z sałaty zielonej, twarogu, groszku puszkowego i zieleniny oraz ciecierzycy gotowanej, dodatkowo jajko sadzone, herbata
pozdrawiam
Płatki ryżowe na mleku kozim, z wanilią i truskawkami.
Zdjęcie postaram się dodać nieco później, bo chyba kolację będzie powtórka z rozrywki i może wówczas uda się nie zjeść wszystkiego przed uwiecznieniem.
Swoją drogą ciekawe, co teraz producenci robią z mlekiem kozim sprzedawanym w kartonikach, że już nie "jedzie capem".
Dwie kromki chleba Wasa i ogórek, pomidor posypany solą i pieprzem skropiony octem balsamicznym.
kanapki ze zrobiona pasta sojowa z koperkiem, udekorowane z liscmi mlodej kapusty
Dawno nikt nie zaglądał do tego wątku, więc przypomnę, że wciąż jest aktywny.
Nie zauważyłam, że moje bułki kupione w nadmiarze stały się czerstwe (wykorzystam je na knedliczki z sosem) i zrobiłam śniadanie jogurtowo-serkowo-zbożowo-owocowe:
Wow!! ale apetycznie sie zrobiło;)))
kanapeczki z szynką, zółtym serem, ogórkiem i pomidorkiem z cebulką.... mniam mniam uwielbiam takie kanapeczki....
Ja też takie lubię, tylko potem robię paszczą cebulkowe "ziuuuu, ziuuuu". Cierpienie tym wywołanie jest na tyle duże, że rezygnuję z cebulki :D Jej brak rekompensuje mi myśl, że jako otyły berbeć obżerałam się wystarczająco regularnie kanapkami z pasztetową i grubymi plastrami cebuli. Teraz bym tego raczej nie tknęła - przyjemność zbyt chwilowa :)
U mnie dziś chałka i jogurt pieczone jabłko z cynamonem, do tego herbata miętowa.
tosty z parówką i serem....
Serek wiejski, i ryba w pomidorach(makrela).
Ja dzis popelnilam sniadaniowe nalesniki, z twarogiem i cukinia podsmazona, oraz kiełkami lucerny
pozdrawiam
bułeczkę z konserwą (tak mi się zachciało), pomidorkiem i cebulką....
Na śniadanie kanapki z wędliną i pomidorem tak na szybko ale do tego już na spokojnie ogromny kubek yerba mate z czerwoną pomarańczą.
Bułka z pasztetem i herbatka z cytrynką
Ja znów chleb na zakwasie żytni ze słonecznikiem (pieczony w ubiegły piątek - w końcu powolutku zaczyna się starzeć) - do tego wędlina i pomidor :)
I nieodłączna kawa oczywiście.
U mnie sałatka z tuńczykiem, i zielona herbata;)
dziś omlet ze szpinakiem i cebulka, chleb z maslem, herbata
pozdrawiam
Chrupkie pieczywo z sałatą, pomidorem i kiszonym ogórkiem.
Pierogi ruskie smażone na patelni
u mnie omlet z nadzieniem z podsmazonych pieczarek + końcówka sałatki z pracy wczorajszej tj. ryz, soczewica, pomidor i natka pietruszki. Z dodatkiem zoltego sera do srodka, do tego kawałki sałaty zielonej, herbata
Hod dogi domowej roboty
parówki, bułeczka z pomidorem i porem, herbatka z cytryną....
Serek wiejski, pomidory i szynka drobiowa.
Chlebek z pastą rybną
dzisiaj kanapki w 2 wersjach: jedne z powidlami sliwkowymi (dobre, owszem, okropnie slodkie ale zjesc trzeba jak juz sie raz słoik otwarło;) i drugie z pasta pietruszkowo- soczewicowa (przepis dodany przepisów), herbata
Gotowana swojska kiełbaska + chlebek + herbatka z cytrynką
ja dziś ugotowałam sobie moją ulubioną " owsianeczkę " :)
mąż kanapki z chlebka który sam upiekłam w/g przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe54868.html z twarożkiem i miseczka pomidorków
jutro kanapki z łososiem wędzonym i jajkiem
Ja też miałam owsiankę na śniadanie, z dodatkiem otrąb ze śliwką;)
omlet z nadzieniem : z zielonej soczewicy, podsmazonej cebuli z boczkiem, natka pietruszki, oraz z kawałkami pomidora, herbata
Chlebek z pasztetem + herbatka owocowa
Chleb z dżemem i herbatka
Wątek śniadaniowy ma już 200 postów, zapraszam więc do kontynuacji tutaj:
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=426195&post=426195