Forum

Kuchenne porady

Prodiż

  • Autor: Bidi Data: 2010-11-30 12:34:07

    Witajcie! Po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii zakupiłam prodiż (jako oldschoolowy, ale jakże praktyczny, gadżet w mojej kuchni). Bardzo proszę o porady związane z przygotowywaniem potraw w nim lub nawet przepisy. Czy można w nim piec mięsa/ zapiekanki/ ciasta w naczyniu żaroodpornym? czy lepiej bezpośrednio na misie prodiża? Bardzo dziękuję za wszelkie porady.

  • Autor: aleczka Data: 2010-11-30 12:46:36

    jesli masz taki podgrzewany tez od spodu to możesz piec w nim ciasta w takich papierowych lub aluminiowych foremkach.Pyszny jest tez kurczak pieczony w całości natarty czosnkiem ,majerankiem, solą, pieprzem i obłożony natka pietruszki i masełkiem-pychota:-)

  • Autor: Bidi Data: 2010-11-30 13:11:08

    Ja mam taki podgrzewany od dołu i od góry. Mogę w razie potrzeby właczyć lub wyłaczyć podgrzewanie góry lub dołu.

    Masz rację. Taki kurczaczek będzie pysznyyyyy :):) Zapewne bardzo soczysty!!

  • Autor: aleczka Data: 2010-11-30 13:39:15

    dawno temu w rodzinnym domu piekł mój tata takiego kurczaka,ale i boczek pieczony jest pyszny,nie mówiąc o żeberkach z koźliny czy udźcu:-)

  • Autor: monique21 Data: 2010-11-30 19:59:44

    ojej, podajecie tu fantastyczne przepisy do prodiża! A mi do tej pory prodiż kojarzył się tylko i wyłącznie z ciastami! A może ekonomicznej jest upiec mięsko w prodiżu niż odpalać duży elektryczny piekarnik?
    Czy możecie podać +- ile czasu dłużej trzeba piec w prodiżu? albo jaki jest orientacyjny czas pieczenia dla jakichś kilku potraw? będę wdzięczna!!
    mam nadzieję, że autorka tematu nie obrazi się, że dodałam kilka pytań. A może i autorce przydadzą się te odpowiedzi? :)

  • Autor: linka35 Data: 2010-11-30 20:11:19

    Ja robie ćwiartki kurczaka.4 -5 ćwiartek podpiekam na patelni (żeby zrómienic) wkładam do zimnego prodiża troche margaryny,pół cebuli i pieke ok. 1,5h od włączenia prodiza.

  • Autor: linka35 Data: 2010-11-30 20:13:55

    W trakcie pieczenia można odkryć pokrywe i sprawdzić czy już doszły bo też zależy od ich wielkości.

Przejdź do pełnej wersji serwisu