Witajcie! Po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii zakupiłam prodiż (jako oldschoolowy, ale jakże praktyczny, gadżet w mojej kuchni). Bardzo proszę o porady związane z przygotowywaniem potraw w nim lub nawet przepisy. Czy można w nim piec mięsa/ zapiekanki/ ciasta w naczyniu żaroodpornym? czy lepiej bezpośrednio na misie prodiża? Bardzo dziękuję za wszelkie porady.
jesli masz taki podgrzewany tez od spodu to możesz piec w nim ciasta w takich papierowych lub aluminiowych foremkach.Pyszny jest tez kurczak pieczony w całości natarty czosnkiem ,majerankiem, solą, pieprzem i obłożony natka pietruszki i masełkiem-pychota:-)
ojej, podajecie tu fantastyczne przepisy do prodiża! A mi do tej pory prodiż kojarzył się tylko i wyłącznie z ciastami! A może ekonomicznej jest upiec mięsko w prodiżu niż odpalać duży elektryczny piekarnik? Czy możecie podać +- ile czasu dłużej trzeba piec w prodiżu? albo jaki jest orientacyjny czas pieczenia dla jakichś kilku potraw? będę wdzięczna!! mam nadzieję, że autorka tematu nie obrazi się, że dodałam kilka pytań. A może i autorce przydadzą się te odpowiedzi? :)
Ja robie ćwiartki kurczaka.4 -5 ćwiartek podpiekam na patelni (żeby zrómienic) wkładam do zimnego prodiża troche margaryny,pół cebuli i pieke ok. 1,5h od włączenia prodiza.
Witajcie! Po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii zakupiłam prodiż (jako oldschoolowy, ale jakże praktyczny, gadżet w mojej kuchni). Bardzo proszę o porady związane z przygotowywaniem potraw w nim lub nawet przepisy. Czy można w nim piec mięsa/ zapiekanki/ ciasta w naczyniu żaroodpornym? czy lepiej bezpośrednio na misie prodiża? Bardzo dziękuję za wszelkie porady.
Ja mam taki podgrzewany od dołu i od góry. Mogę w razie potrzeby właczyć lub wyłaczyć podgrzewanie góry lub dołu.
Masz rację. Taki kurczaczek będzie pysznyyyyy :):) Zapewne bardzo soczysty!!
ojej, podajecie tu fantastyczne przepisy do prodiża! A mi do tej pory prodiż kojarzył się tylko i wyłącznie z ciastami! A może ekonomicznej jest upiec mięsko w prodiżu niż odpalać duży elektryczny piekarnik?
Czy możecie podać +- ile czasu dłużej trzeba piec w prodiżu? albo jaki jest orientacyjny czas pieczenia dla jakichś kilku potraw? będę wdzięczna!!
mam nadzieję, że autorka tematu nie obrazi się, że dodałam kilka pytań. A może i autorce przydadzą się te odpowiedzi? :)
Ja robie ćwiartki kurczaka.4 -5 ćwiartek podpiekam na patelni (żeby zrómienic) wkładam do zimnego prodiża troche margaryny,pół cebuli i pieke ok. 1,5h od włączenia prodiza.
W trakcie pieczenia można odkryć pokrywe i sprawdzić czy już doszły bo też zależy od ich wielkości.